2010 m. vasario 5 d.
Nr. 10
(1795)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Prisiminti vienuoliai bazilijonai

Dr. Aldona Vasiliauskienė

Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus
gimnazijos muziejuje. Iš kairės:
Virginija Vaitiekūnienė, t. Pavlo
Jachimecas OSBM, t. Josafatas
Chaimikas OSBM, Kupiškio švietimo
skyriaus vyr. specialistė Irena
Mockuvienė, t. Martynas Chaburskis OSBM,
L. Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos
direktoriaus pavaduotoja
Zita Sabaliauskienė ir gimnazijos
direktorius Virgilijus Žilinskas

Kupiškio švietimo skyriaus vedėjo
Rimanto Jocio (kairėje) kabinete
su ukrainiečiais kunigais
t. Martynu Chaburskiu OSBM,
t. Josafatu Chaimiku OSBM
ir t. Pavlo Jachimecu OSBM

Svečiai bazilijonai arkivyskupo
Mečislovo Reinio tėviškėje

Povilo Matulionio pagrindinėje
mokykloje pranešimą skaito
t. M. Chaburskis (iš ukrainiečių
kalbos verčia dr. Aldona
Vasiliauskienė – kairėje). Dešinėje –
mokyklos direktorius Rimvydas Latvys

Sausio 25–26 dienomis Kupiškio rajono pagalbos mokiniui, mokytojui ir mokyklai centras (direktorė Jurgita Trifeldienė) organizavo tarptautinį seminarą „Rytų apeigų katalikai Lietuvos istorijoje“, kurioje dalyvavo svečiai iš Ukrainos: t. Martynas Chaburskis OSBM ir t. Josafatas Chaimikas OSBM, Vilniaus Švč. Trejybės bažnyčios klebonas t. Pavlo Jachimecas OSBM ir šio straipsnio autorė. Dar 2009 m. lapkričio 16 dieną vienuoliai bazilijonai susitarė su Kupiškio švietimo skyriaus vedėju Rimantu Jociumi ir jo pavaduotoju Vytautu Knizikevičiumi plačiau paskleisti žinias apie ne itin daug Lietuvoje žinomus Rytų (Graikų) apeigų katalikus. Įgyvendinant šią idėją ir buvo suorganizuotas seminaras.

Pirmąją dieną Kupiškio kultūros centro Vitražų salėje pedagogams bei kultūros darbuotojams buvo skaitomos paskaitos, kurių metu pristatyta šiandieninė ukrainiečių veikla Lietuvoje. Iš 17 ukrainiečių visuomeninių organizacijų (bendrijų, draugijų, sąjungų, asociacijų, klubų bei centrų) nemažai nuveikė 2000 m. gruodžio pabaigoje susikūrusi Lietuvių, ukrainiečių istorikų asociacija. Pranešimuose apžvelgta ukrainiečių veikla Vilniuje Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės laikais, prisimintas Ivanas Kuncevičius – šv. Juozapatas, priminta Brastos Bažnytinė unija (1596), supažindinta su unitais ir aktyviausiais unijos įgyvendintojais – Šv. Bazilijaus Didžiojo ordino vienuoliais, bazilijonų ryšiais su Lietuva. Kalbėta apie Bazilionus (prie Šiaulių esantį miestelį) ir ypatingą mokyklos veiklą garsinant Šv. Bazilijaus Didžiojo ordiną.

Sausio 26 dieną Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijoje ir Povilo Matulionio pagrindinėje mokykloje organizuoti susitikimai su svečiais ukrainiečiais. T. Martynas Chaburskis OSBM papasakojo apie šv. Bazilijų Didįjį, jo sukurtas vienuolinio gyvenimo taisykles, supažindino su ordino istorija, plačiašake bazilijonų veikla, palikusia ryškių pėdsakų įvairių šalių bei Lietuvos istorijoje. Kalbėjo apie būtinybę kiekvienam asmeniui siekti tapti laisvu – tik laisvas žmogus gali pasirinkti tikrąjį pašaukimo kelią.

Moksleiviai išgirdo tėvų Josafato Chaimiko OSBM ir  Pavlo Jachimeco OSBM pasakojimus apie kelius į vienuoliją. T. Josafatas linkėjo, kad smalsi jauno žmogaus širdis niekada nepasisotintų žiniomis, kad nepamirštų padėkoti Dievui už pašaukimo kelią – ar tai pasaulietiniam gyvenimui, šeimai, ar tarnystei Dievui ir žmonėms.

Tokie susitikimai buvo ir puikios rekolekcijos jaunimui, jos padėjo pajusti ir suprasti, kur Dievas šaukia, kokį kelią pasirinkti. Ir nesvarbu, kokiu keliu pasuksi – būtina kasdien tobulėti.

Kupiškio rajono pagalbos mokiniui, mokytojui ir mokyklai centro vadovė visiems keturiems  pranešėjams įteikė padėkas.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija