2010 m. vasario 19 d.
Nr. 14
(1799)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Vasario 16-osios minėjimai

Europarlamentaras, buvęs
Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo
Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis
kalba iš Signatarų namų balkono

Prezidentė Dalia Grybauskaitė sostinės S. Daukanto aikštėje kreipdamasi į Lietuvos žmones ir svečius sakė, kad Nepriklausomybės aktas sutelkė tautą išbandymams: jo įkvėpti į kovą telkėsi Lietuvos partizanai, rėmėsi rezistencinis judėjimas sovietmečiu, jis padėjo tremtiniams nepalūžti, išsaugoti viltį. Šis dokumentas inspiravo ir 1990-ųjų kovo 11-osios aktą – šiuolaikinės Lietuvos pamatą. Šalies vadovė teigė, kad Vasario 16-osios akte nebuvo žadėta nei materialinė gerovė, nei išskirtinės privilegijos – tik laisvė.


Interesų kryžkelės

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė šias pareigas eina daugiau kaip pusę metų. Jos veikla bei pasisakymai sulaukia įvairių vertinimų – tiek teigiamų, tiek neigiamų. Tai, kad prezidentė praėjusių metų vasaros pabaigoje atleido susikompromitavusius VSD vadovo pavaduotojus D. Dabašinską ir D. Jurgelevičių, ir tai, kad ji pasisakė už 2009 metų gruodį pasitraukusio VSD vadovo P. Malakausko bei 2010 metų vasario 5 dieną pasitraukusio generalinio prokuroro A. Valantino atstatydinimą, yra teigiami prezidentės žingsniai. Bet vis dar laužomos ietys dėl buvusio užsienio reikalų ministro Vygaudo Ušacko likimo. V. Ušackas – patyręs diplomatas, jo pagrindinė klaida – nuolaidžiavimas kai kuriems „valstybininkų“ klano nariams. Bet tai, kad „valstybininkų“ klanas pagaliau praranda savo pozicijas, yra sveikintinas reiškinys.


Įteiktos Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos

Prezidentė Dalia Grybauskaitė
su Lietuvos nacionalinės
kultūros ir meno premijos laureatais
Džojos BARYSAITĖS
(president.lt) nuotrauka

Vasario 16-ąją Prezidentūroje šešiems menininkams įteiktos Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos. Kaip sakė prezidentė Dalia Grybauskaitė, simboliška, kad kasmet Vasario 16-ąją pagerbiami kultūrai ir menui nusipelnė žmonės. Ji priminė, kad mūsų šalyje kultūra būdavo puoselėjama net nutrūkus valstybingumo gijai. „Galima užgniaužti politines laisves ir brutaliai neigti tautos teisę į valstybingumą. Tačiau net ir  juodžiausioje tamsoje nuolat ruseno tai, kas mums svarbiausia. Kildavo idėjos, telkiančios žmones žygiams į laisvę“, – kalbėjo D. Grybauskaitė.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija