2010 m. vasario 26 d.
Nr. 16
(1801)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

RUBRIKĄ REMIA

Minėjimas Gojaus miške priminė partizanų žygdarbį

Kazimieras Dobkevičius

Minėjime nuolat dalyvauja
moksleiviai ir jų tėveliai
Autoriaus nuotraukos

Šv. Mišių aukoje dalyvavo
Šalčininkų Lietuvos tūkstantmečio
gimnazijos moksleiviai
su Lietuvos Trispalvėmis

Atminimo kryžius žuvusiems
partizanams Gojaus miškelyje

Šv. Mišių auka Kruonio bažnyčioje
(iš kairės): kunigas Antanas
Tamošiūnas, kunigas Alfonsas Bulota,
vyskupas Juozapas Matulaitis,
klebonas kun. Robertas Mikalauskas

Jau tapo gražia tradicija kiekvienais metais Kaišiadorių rajone, Kruonio miestelyje Vasario 16-osios išvakarėse minėti Lietuvos valstybės atkūrimo dieną. Mat 1946 metų vasario 15-osios naktį Didžiosios Kovos partizanų apygardos trys partizanai ruošėsi iškelti Trispalvę Kruonio miestelyje. Deja, patekę į pasalą žuvo. Partizanų kūnai gulėjo išniekinti miestelio aikštėje, vėliau buvo nuvežti į šalia esantį Gojaus miškelį ir užkasti apleistose apkasuose. Čekistai įprato šiame miškelyje paslapčia užkasti nukankintus partizanų kūnus (nustatyta, kad šiame šilelyje buvo užkasta 32 partizanų palaikai). Lietuvai atgavus nepriklausomybę susirūpinta pagerbti žuvusiuosius. Buvo pastatytas kryžius su žuvusiųjų pavardėmis ir vardais.

Vasario 15 dieną, pirmadienį, minėjimas prasidėjo šv. Mišių auka Kruonio Švč. Mergelės Marijos, Angelų Karalienės, bažnyčioje, kurias koncelebravo Kaišiadorių vyskupas Juozapas Matulaitis, kunigai – klebonas Robertas Mikalauskas, Antanas Tamošiūnas, Alfonsas Bulota.

Šis jau tradicinis minėjimas ypač populiarus tarp jaunimo ir plačiai žinomas visoje Lietuvoje. Šiemet į minėjimą atvyko Šalčininkų Lietuvos tūkstantmečio gimnazijos moksleiviai su Lietuvos Trispalvėmis. Visada labai aktyvūs Kaišiadorių rajono moksleiviai, Kauno apskrities kudirkaičiai, Jūrų skautai, visuomeninė organizacija „Vanagai“, Jaunieji Lietuvos patriotai, karo istorijos klubas „Grenadierius“, Kauno karių savanorių vyrų choras „Margiris“, Kaišiadorių kultūros ir meno centro folkloro ansamblis „Verpeta“, Rumšiškių kultūros centro folkloro ansamblis „Praviena“.

Šio minėjimo siela ir vienas iš iniciatorių mokytojas iš Rumšiškių Vytautas Markevičius. Po šv. Mišių ir vyskupo J. Matulaičio palaiminimo minėjimo dalyviai rikiavosi miestelio aikštėje eisenai į Gojaus miškelį su deglais, vėliavomis, žvakėmis ir gėlėmis. Tamsoje buvo inscenizuotas partizanų mūšis su stribais. Eisenos priekyje su baltais maskuojančiais apsiaustais, įvairių ginklų rūšimis žygiavo Lietuvos partizanai.

Miške, prie paminklinio kryžiaus uždegtų laužų, įvyko iškilmingas minėjimas. Minėjime kalbėjo vyskupas J. Matulaitis, Kaišiadorių miesto meras Romualdas Urmilevičius, Europos parlamento narė Radvilė Morkūnaitė, Lietuvos Seimo nariai Kazimieras Uoka, Rytas Kupčinskas, partizano Jokubausko, žuvusio šiame regione, sesuo Onutė Revuckienė ir kiti. Visi pabrėžė partizanų dvasingumą, ryžtą, pasiaukojimą kovoje su klastingu priešu. Skambėjo poezijos posmai, giesmės ir partizanų dainos. Žuvusiųjų atminimui nuaidėjo trijų automatų salvės. Visi vaišinosi kareiviška koše ir karšta arbata. Gražu, kad patriotinės tradicijos prigijo ir tarp jaunimo.

Kruonis, Kaišiadorių rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija