2010 m. kovo 5 d.
Nr. 18
(1803)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

RUBRIKĄ REMIA

 

 

Apie poeziją, žmones ir Zarasus

Jonas PETRONIS

Kun. Justas Jasėnas

Už džiugias akimirkas dėkoja
Zarasų P. Širvio pagrindinės
mokyklos direktoriaus
pavaduotoja Aldona Navickienė

Į Zarasų viešojoje bibliotekoje surengtą jauno poeto kunigo Justo Jasėno pirmosios poezijos knygelės „Užmigdykite mus Ežeruos“ pristatymą susirinko gausus būrys zarasiečių. Vakaras prasidėjo Zarasų „Ąžuolo“ gimnazijos moksleivių klubo „Lietus vitraže“ poetine kompozicija „Vizija sename dvare“ (mokytoja Gitana Vasalauskienė). Moksleiviai deklamavo kunigo  rinkinio eiles, kurios gimė kunigo gimtajame Panevėžyje, paskui besimokant Šv. Juozapo seminarijoje Vilniuje ir vikaraujant Anykščiuose, o dabar ir Zarasuose. Poezijos vakaro dalyviai turėjo progos prisiliesti prie skaidrių poeto jausmų ir pasaulio, kuriame daug ilgesio, neatsakytų būties amžinybės paslapčių, kurios jį vilioja ir verčia kurti.

Antroji vakaro dalis buvo skirta dialogui apie laiką ir kūrybą. Vakaro vedėja G. Vasalauskienė diskutavo su poetu, klausinėjo apie gyvenimo vingius ir kūrybą. Pokalbis buvo labai nuoširdus, jautrus, atviras. Tai buvo atsivėrimas ir tikėjimas, kad mes suprasim, kaip svarbu jaunam kūrėjui gyventi čia ir dabar.

J. Jasėnas juokavo, kad poezija didelėm dozėm  tampa mirtinais nuodais, todėl jis neleido didelės poezijos knygos. Į klausimą, kodėl pasirinktas toks knygelės pavadinimas, kunigas atsakė, kad tokį pavadinimą pasirinko sąmoningai. Jis prisiminė gimnazijos laikus, kai atvažiavo iš Panevėžio į poezijos renginį, kuris vyko tuometinėje Zarasų Pauliaus Širvio vidurinėje mokykloje. Po renginio aplankė ežerus, garsiąją Stelmužę, jos ąžuolą. Išvažiuodamas iš Zarasų, pagalvojo, kad gražus šis kraštas, tačiau jame gyventi nenorėtų. Kiek buvo nuostabos, kai likimas taip susiklostė, kad teko gyvenimą susieti su Zarasais ir zarasiškiais.

Su humoru kun. J. Jasėnas prisiminė, kaip dirbdamas Anykščių parapijos bažnyčioje davė interviu vietos laikraščiui. Publikacija pasirodė su skandalinga antrašte „Kunigas po lova slepia... lagaminą su eilėraščiais“.

Kunigas Justas Jasėnas gimė ir išaugo Panevėžyje, priklauso Maironiečių draugijai, yra Anykščių literatų klubo „Marčiupys“ narys. Daug dirba kultūros srityje, dalyvauja visuomeniniame ir literatūriniame Zarasų krašto gyvenime, dėsto tikybą Zarasų rajono Degučių pagrindinėje mokykloje. Kūryba Justo gyvenime labai svarbi. Ji teikia džiaugsmą, ramybę.

Kalbėjo poetas ir apie kitas vertybes, kurios formavo jo asmenybę. Daug gražių žodžių skyrė savo mamai. Renginio metu jis pabrėžė, kad jį brandino  trys dalykai – mama, sutikti žmonės, teatras. Prisimindamas savo mokyklinius metus Panevėžio Žemkalnio gimnazijoje, J. Jasėnas prisipažino, kad mokslas buvo nuobodus dalykas, neįdomu buvo mokytis įvairias formules, teoremas. Kunigo nuomone, svarbiausia mokykloje yra tai, kaip ji moko žvelgti į gyvenimą, formuoja laisvą ir dvasingą asmenybę.

Visas Justo Jasėno laikas buvo užpildytas kilnių, didelių darbų. Studijuodamas kunigų seminarijoje, jis daug laiko praleido Santariškių klinikose, bendravo su sunkiais ligoniais. Dažnas ligonis neturi vilties, tačiau jis džiaugėsi, kad žmonės net tokioje neviltyje mato gyvenimo prasmę, tikisi. Todėl ir kiekviename poeto posme nebūna visiškos tamsos – visada palieka vilties.

Pirmojo poezijos rinkinio autoriui didelės įtakos daro Jurgio Baltrušaičio poezija, posmai apie nebaigtą kurti pasaulį. Žavisi jis ir Zarasų krašto žemiečiu Linu Broga, kuris atsisakė savarankiškos kūrybos, dirbo kelių inžinieriumi, bet išvertė iš rusų kalbos turtingą Jurgio Baltrušaičio kūrybą. Daug įtakos jam padarė ir tragiškas aktorės Unės Babickaitės  likimas, žavi ir jo  gentainio monsinjoro Kazimiero Jasėno misionieriškas gyvenimas Latvijoje. Ten jis pastatė tris bažnyčias, lietuvių kalba išleido trijų tomų „Visuotinę meno istoriją“ .

Renginio pabaigoje Zarasų Ąžuolo gimnazijos moksleivių giedojimo studija, vadovaujama muzikos mokytojo Gražvydo  Gasparavičiaus, poetui skyrė kelias puikias giesmes. Už nuostabų vakarą rengėjams ir kunigui dėkojo rajono savivaldybės mero patarėja Olga Raugienė, Zarasų „Ąžuolo“ gimnazijos direktorius Rimantas Bikulčius, Zarasų Pauliaus Širvio pagrindinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja Aldona Navickienė, Zarasų krašto muziejaus fondų saugotoja Danutė Juodkienė, zarasiškiai.

Zarasai
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija