2010 m. kovo 10 d.
Nr. 19
(1804)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Žymaus politiko dovanos Kunigiškių muziejui

Vytautas Bagdonas

Vasario pabaigoje Kunigiškių kaime veikiantis Svėdasų krašto (Vaižganto) muziejus sulaukė malonios dovanos iš žymaus politiko, visuomenės veikėjo, muziko, Europos parlamento nario profesoriaus Vytauto Landsbergio. Buvęs Lietuvos Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas atsiliepė į Svėdasų krašto (Vaižganto) muziejaus, asociacijos Vaižgantiečių klubo „Pragiedrulys“ ir Lietuvos žurnalistų sąjungos paskelbtą akciją „Vaižganto 140-ojo gimtadienio proga – 140 knygų šio iškilaus šviesuolio muziejui“.

Profesoriaus atsiųstų knygų siuntoje – jo lyrikos ir epo knyga „Istorijos blyksniai“, eseistikos ir apmąstymų knyga politikos, moralės, etikos bei dorovės temomis „Nusidėjome apsileidimais“, memuariniai vaizdeliai „Bangos, duokit kelią“, knyga apie Stasį Lozoraitį „Pusbrolis Motiejus“, taip pat per Lietuvos radiją transliuotų žurnalisto Balio Urbono autorinių laidų „Žodžiai į sielą“ ir „Lietuvių godos“ tekstai, pokalbiai su žymiu politiku, sudėti į knygą „Lietuvių godos. Iš bendradarbiavimo su Baliu Urbonu“. Kartu su penkiomis autorinėmis knygomis, kuriose yra palinkėjimai muziejaus lankytojams ir autografai, V. Landsbergis atsiuntė ir keletą kompaktinių plokštelių. Plokštelėje „Vytautas Landsbergis skaito Vaižgantą ir klausosi Čiurlionio“ skamba M. K. Čiurlionio simfoninių poemų „Miške“ ir „Jūra“ fragmentai, kuriuos atlieka Lietuvos simfoninis orkestras (dirigentas G. Rinkevičius), o fortepijonu skambina prof. V. Landsbergis. Garsus politikas skaito ir Juozo Tumo-Vaižganto romano „Pragiedruliai“ III knygos ištraukas – kūrinius „Juodžiaus kelmas“ bei „Valiulio pasaka“.

Tarp dovanų yra ir gražiai iliustruotas dviejų CD plokštelių rinkinys „M. K. Čiurlionio kūrinius fortepijonu skambina Vytautas Landsbergis“, taip pat dviejų DVD ir CD diskų rinkinys „M. K. Čiurlionio chorinė ir fortepijoninė kūryba“.

Muziejus jau sulaukė daugybės knygų, kurias dovanojo rašytojai – Vaižganto premijos laureatai, įvairiose šalies vietovėse gyvenantys literatai, žurnalistai, prie akcijos prisidėjo anykštėnai rašytojai, savo knygas mielai dovanojo kai kurie Lietuvos Respublikos Seimo nariai, laikraščio „Utenis“ vyriausiasis redaktorius Donatas Čepukas, anykštėnas rašytojas Rimantas Vanagas, iš JAV atsiuntė kraštietė rašytoja Alė Rūta (Elena Nakaitė-Arbienė) ir kt.

Prieš pat Naujuosius metus atėjo didelė siunta iš Lietuvos Respublikos Prezidentūros. Keletą savo labai įdomių ir vertingų knygų su autografais padovanojo prezidentas Valdas Adamkus. Vasario mėnesį muziejui Gedimino Ilgūno knygą „Algirdas Brazauskas“ su savo autografu padovanojo prezidentas Algirdas Mykolas Brazauskas.

Akcija „Vaižganto 140-ojo gimtadienio proga – 140 knygų šio šviesuolio muziejui“ tęsiasi. Po mėnesio kito muziejuje bus atidaryta dovanotų knygų paroda.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija