2010 m. kovo 12 d.
Nr. 20
(1805)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Pilietinis mitingas Kaune

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Kovo 6 dieną Kaune, Vienybės aikštėje, vyko pilietinis mitingas, skirtas atkreipti valdžios ir visuomenės dėmesį į pedofilijos skandalo užkulisius, bei kitas mūsų krašto problemas – korupciją ir teisinį nihilizmą, socialinį neteisingumą, vertybių krizę. Mitinge dalyvavo apie penki šimtai žmonių – kauniečių ir iš kitų šalies vietovių. Pagrindiniai šio mitingo organizatoriai – Drąsiaus Kedžio artimieji. Atvyko ir aktyviai dalyvavo kelių pilietinių judėjimų aktyvistai.

Mitingą pradėjusi žurnalistė Giedrė Gorienė pabrėžė, kad jau ilgą laiką vilkinama pedofilijos byla akivaizdžiai parodo, kad prokuratūros sistemoje klesti aplaidumas ir nenoras atlikti pareigas, ginti šalies piliečių teises. Nors jau praėjo mėnuo nuo generalinio prokuroro A. Valantino atsistatydinimo, prokuratūra ir toliau vengia iš esmės tirti D. Kedžio dukrelės prievartavimo bylą. Pagrindinės mitingo organizatorės, D. Kedžio tetos Audronės Skučienės nuomone, nesuprantama, kodėl ilgą laiką vyko sąmoninga D. Kedžio sesers teisėjos Neringos Venckienės šmeižto kampanija, kodėl prokuratūra neieško ryšio tarp A. Ūso, J. Furmanavičiaus ir L. Stankūnaites. Mitinge kalbėjęs Seimo narys Saulius Stoma sakė: „Gerai, kad piliečiai sugeba telktis ir ginti savo teises. Ta sistema, kurią vadiname teisingumo sistema, yra stipriai apirusi ir degradavusi. Mūsų valstybėje įsivyravusi erozija ypač graužia prokuratūros sistemą. Čia, į šią aikštę, susirinko tikrasis elitas, valstybės likimui neabejingi, aktyvūs piliečiai“. Kunigas Jonas Varkala pabrėžė, kad pasaulis apimtas ligos – vis labiau  kai kuriose Europos šalyse, tarp jų ir Lietuvoje, plinta moralinis nuosmukis. Antikristinių jėgų įsigalėjimas kenkia mūsų jaunai valstybei. Tik tradicinių krikščioniškų vertybių atgimimas gali suteikti pagrindą pakilti iš nuosmukio liūno. Politikas Algimantas Matulevičius sakė, kad visoms pažangioms jėgoms, visiems neabejingiems piliečiams reikia vienytis ir siekti esminių permainų.

Jungtinio demokratinio judėjimo skyriaus „Vytis“ atstovas Vytautas Kuprys teigė, kad pedofilijos byloje regimas prokurorų aplaidumas atspindi bendrą padėtį valstybėje. Lietuvoje klesti siauros „neliečiamųjų“ kastos, kurioms priklausantys veikėjai neteisiami, nors jie vykdo nusikaltimus – grobsto valstybės turtą, organizuoja aferas, išnaudoja dirbančiuosius, formuoja pedofilų ir kitokių iškrypėlių tinklus. Beveik netirtos „Draugystės“, „Alytaus tekstilės“ aferos, pulkininko V. Pociūno nužudymo byla ir kitos rezonansinės bylos aiškiai parodė, koks yra korupcijos lygis Lietuvoje. Tačiau visuomenę ypač sukrėtė pedofilijos byla, nes šios bylos vilkinimas, nenoras ištirti, kas prievartavo mažą mergaitę, – neteisingumo viršūnė. Tačiau Lietuva gali apsivalyti. Jei tai įvyktų, pakilsime kaip Feniksas iš pelenų, atkursime tikrą pilietinę valstybę. Į tribūną vėl pakilusi žurnalistė G. Gorienė pareiškė, kad mūsų šalyje veikia įtakingi iškrypėliai, kurie formuoja viešąją nuomonę, skleidžia melagingus prasimanymus. Ji pasiūlė metų moterimi išrinkti D. Kedžio seserį, jo dukrelės globėją teisėją N. Venckienę. Mitingo dalyviai tam pritarė. N. Venckienė mitinge nedalyvavo, todėl jai skirta angelo skulptūra buvo perduota jos tetai A. Skučienei. Mitinge kalbėjo ir viešosios įstaigos „Pagalba ir viltis“ vadovė S. Katavičienė, buvęs politinis kalinys S. Stungurys, politikas A. Paleckis, aktorius Š. Puidokas, D. Kedžio mamos draugė R. Daugėlienė.

Mitingo pabaigoje jo dalyviai pritarė rezoliucijos tekstui, kuriame, be kita ko, sakoma: „Mes, kovo 6 dienos mitingo Kaune dalyviai, konstatuojame, kad atsistatydinus generaliniam prokurorui A. Valantinui, generalinė prokuratūra ir toliau sabotuoja D. Kedžio dukrelės prievartavimo bylos tyrimą. Be to, užuot tyrusi pedofilijos bylą ir ieškojusi ryšių tarp pedofilija įtariamo A. Ūso, L. Stankūnaitės ir J. Furmanavičiaus, Generalinė prokuratūra advokatauja L. Stankūnaitei, siekiančiai susigrąžinti dukterį. Mergaitės įstatyminių globėjų Aido ir Neringos Venckų skundai nei Generalinėje prokuratūroje, nei Vilniaus apygardos prokuratūroje netiriami – kiekvieną kartą yra atmetami, pabrėžtinai parodant, kad prieš įstatymą ne visi lygūs – VIP iškrypėliai yra lygesni. Prokuratūros sistema išsigimė, tapo korumpuota, valdoma klanų ir neįgali. Siekdami atstatyti sugriautą Generalinės prokuratūros reputaciją ir visuomenės pasitikėjimą teisingumu, prašome: atlikti neeilinę prokuratūros vadovų atestaciją ir atstatydinti ydingos prokuratūros sistemos kertinius ramsčius – generalinio prokuroro pavaduotojus Gintarą Jasaitį ir Vytautą Barkauską, Kauno apygardos vyr. prokurorą Kęstutį Betingį, Vilniaus apygardos vyr. prokurorą Ramutį Jancevičių, Vilniaus apygardos prokuratūros pareigūnus R. Šileiką ir B. Maciulevičių. Prie Lietuvos Respublikos Seimo įkurti nepriklausomo prokuroro instituciją, kuri nedelsiant imtųsi tirti rezonansines bylas: D. Kedžio dukrelės prievartavimo, „Alitos“ privatizavimo, J. Abromavičiaus nužudymo, V. Pociūno nužudymo ir kitas rezonansines bylas, išaiškintų fizinius ar juridinius asmenis, sabotavusius šių bylų tyrimą, ir nedelsiant patrauktų juos baudžiamojon atsakomybėn“.

Pilietiniame mitinge dalyvavo ir keli Kovo 11-osios akto signatarai. Į mitingą atvyko apie dvidešimties Jungtinio demokratinio judėjimo skyriaus „Vytis“ narių su vėliavomis ir plakatais, dalyvavo ir JDJ nariai iš Kėdainių ir Prienų skyrių bei kitų judėjimo skyrių. D. Kedžio artimieji ir bičiuliai laikė plakatus su užrašais „Kiek tavyje Drąsiaus“, „Atkurkime teisinę valstybę“. Nepaisant šalčio, susirinkusieji buvo pakilios nuotaikos, bendravo tarpusavyje, pasirašė po peticija, kuria reikalaujama atkurti tikrą teisinę sistemą, įvesti Lietuvos teismuose prisiekusiųjų instituciją.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija