2010 m. kovo 12 d.
Nr. 20
(1805)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Per Šv. Kazimiero iškilmę konsekruotas vyskupas

Vyskupas Arūnas Poniškaitis

Kovo 4 dieną Vilniaus Arkikatedroje Bazilikoje švenčiant Lietuvos Globėjo šventojo Kazimiero iškilmę monsinjoras Arūnas Poniškaitis, Vilkaviškio vyskupijos generalvikaras, įšventintas vyskupu.

Į vyskupo nominanto įšventinimo iškilmes atvyko Baltijos kraštų apaštalinis nuncijus arkivyskupas Luidžis Bonacis (Luigi Bonazzi) bei jo sekretorius mons. Žanas Fransua Lantomas (Jean-Francois Lantheaume), Vašingtono arkivyskupas emeritas kardinolas Teodoras Makarikas, Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius SJ, Kauno arkivyskupo augziliaras vyskupas Jonas Ivanauskas, lig šiol Vilniaus arkivyskupo augziliaro ir generalvikaro pareigas ėjęs vyskupas Juozas Tunaitis, Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis, Telšių vyskupas Jonas Boruta SJ, Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas, Kaišiadorių vyskupas Juozas Matulaitis, Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila, Vilkaviškio vyskupas emeritas Juozas Žemaitis MIC. Vyskupo konsekracijos Mišių iškilmėms vadovavo Vilniaus arkivyskupas metropolitas kardinolas Audrys Juozas Bačkis.


Meldėsi už vyskupus

Bronius VERTELKA

Šv. Mišias aukojo kun. Kęstutis
Brilius, dalyvavo klierikai Darius
Vasiliauskas ir Ernestas Želvys (kairėje)

Kovo 6-ąją Panevėžio Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčioje vyko „Gyvojo rožinio“ draugijos narių rekolekcijos, kurių metu buvo meldžiamasi už Panevėžio vyskupo emerito Juozo Preikšo bei Šiaulių vyskupo Eugenijaus Bartulio sveikatą. Kartu buvo meldžiamasi už jau išėjusius į amžinybę ir gyvus, bet ligų prie lovos prirakintus ar šiaip negalėjusius dalyvauti bendraminčius. Išskirtinumą rekolekcijoms suteikė jose dalyvavęs Kauno kunigų seminarijos trečiakursis Darius Vasiliauskas (kilęs iš Taujėnų) ir ketvirtakursis Ernestas Želvys (buvęs panevėžietis). Po Mišių buvo dalijami šių klierikų parengti lankstinukai su įdėta malda.


Vilniaus Šv. Juozapo kunigų seminarijoje

Vasario 8 dieną Vilniaus Šv. Juozapo kunigų seminarijoje viešėjo kun. Benua Domergas (Benoit Domergue) iš Prancūzijos. Jis kalbėjo apie savo pastoracinį darbą su jaunimu, paveiktu satanistinių subkultūrų. Kunigas sakė, kad ši darbo su jaunimu misija nėra jo paties nuopelnas ar užmojis – tai dalyvavimas Jėzaus Kristaus ir Bažnyčios misijoje.

Kun. Benua puikiai pažįsta šiuolaikines destruktyvias jaunimo mėgiamas muzikos grupes. Jis pasakojo, kad eina į jų koncertus ir pragariškame triukšme išbūna valandų valandas. Šiuo buvimu kartu su jaunimu kunigas siekia įrodyti, kad Dievas taip myli žmogų, jog ateina ten, kur yra žmogus. Kun. B. Domergas atskleidė neigiamą, griaunantį „mirties ir kraujo“, „antikristinės“ kultūros poveikį jaunimui. Anot kunigo, šios kultūros poveikis yra psichologinis, technologinis ir dvasinis.


Krikščioniškų vertybių puoselėjimo keliu

Tikybos mokymo 20-mečio minėjimas Kauno I dekanate

Konferenciją pradeda Kauno I dekanato
dekanas mons. Vytautas Grigaravičius
ir Katechetikos metodinio centro vadovė
Nijolė Kulėšienė

Vasario 19 dieną Kauno Paminklinės Kristaus Prisikėlimo bažnyčios konferencijų salėje vyko tikybos mokymo Lietuvos mokyklose 20-mečio minėjimas, kuriame dalyvavo Kauno I dekanato dekanas mons. Vytautas Grigaravičius, Kauno arkivyskupijos Katechetikos centro vadovas Artūras Lukaševičius, Kauno I dekanato Katechetikos metodinio centro vadovė Nijolė Kulėšienė, tikybos mokytojai ir katechetai.


Klaipėdoje susitiko krikščioniškų Bažnyčių atstovai

Apskritojo stalo diskusija (iš dešinės):
„Marijos radijo“ direktorius kunigas
Kęstutis Kėvalas, „Tikėjimo žodžio“
pastorius Giedrius Saulytis, metodistų
kunigė Gražina Bielousova, reformatų
gen. superintendentas kunigas
Rimas Mikalauskas, liuteronų
kunigas Remigijus Šemeklis

Vasario 26–27 dienomis LCC tarptautiniame universitete Klaipėdoje rinkosi krikščioniškų Bažnyčių atstovai iš visos Lietuvos. Skirtingoms denominacijoms priklausantys dvasininkijos atstovai prie bendro stalo sėdo, galima sakyti, bene pirmą kartą. Konferencijos ir apskritojo stalo diskusijos pagrindinė  tema – „Asmenybės atkūrimas posovietiniame kontekste“.

Konferencija parodė, kad skirtingų bažnyčių atstovai gali kartu ieškoti atsakymų į aktualius nūdienos klausimus, bandyti spręsti iškylančius tarpusavio nesutarimus bei nesusipratimus. Apskritojo stalo diskusijoje išreikštas poreikis siekti didesnio tarpusavio supratimo, nebijoti pažvelgti į opias bendruomenių ir visuomenės problemas. Deja, konferencijoje pasigesta platesnės ir atviresnės diskusijos – tam tiesiog nebeliko laiko ar net noro. Bendras vaizdas susidaro toks – išeiti iš savo sklypelio einasi sunkiai. Ši konferencija parodė, kad pastangos yra. Tai geriau negu nieko, bet to per maža. Galima sakyti, kad buvo padaryta kukli įžanga į temą „Asmenybės atkūrimas posovietiniame kontekste“, parodyta, kad galima tokį klausimą kelti kartu. Tikėtina, kad tai bus padaryta kitame susitikime.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija