2010 m. kovo 19 d.
Nr. 22
(1807)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Mažai ir retai meldžiamės. Argi?..

„Kas dieną meldžiasi tik 13 proc. Lietuvos žmonių. Mažiau už mus meldžiasi tik Bulgarijos, Čekijos ir Vakarų Vokietijos katalikai. Tai parodė gyventojų apklausa“, – pranešė Vatikano radijas.

XXI amžiuje žmogus nuolat patiria stresą, įtampą, jis priverstas skubėti, konkuruoti. Negana to, visi gyvename totalinio oro, vandens, maisto, eterio užterštumo sąlygomis. Vakarų civilizacijos šalyse klesti sekuliarizmas, materializmas, amoralumas, dvasinė destrukcija ir t. t.

Tam, kad žmogus išliktų bent minimaliai sveikas, protaujantis, naudingas visuomenei, jam padeda tikėjimas, dora, artimo meilė, darna su gamta, tiesa, kantrybė, altruizmas.

Tikėjimas – tai pokalbis su Dievu per maldą. Malda, bent jau man, didelis malonumas, ji apsaugo nuo daugelio pavojų.

Atsigulęs nakties poilsiui meldžiuosi, kad miegas, t. y. trumpa, laikina mirtis, būtų sėkminga. Pabudęs ryte dėkoju Dievui už tai, kad užmigau ne amžiams, laiku pabudau, kad esu gyvas, sveikas, su rankom, kojom, akim, ausim... Prašau Dievo, kad ir šiandien mane saugotų nuo nelaimių, kad vėl būčiau darbingas, kūrybingas, sėkmingas.

Kartais, kai rytais pamirštu pasimelst, kai nepaprašau Dievo saugoti nuo nelaimių – kad pats į nelaimę neįpulčiau, kad kito į nelaimę nepastūmėčiau, žiū, vidudieny ar vakarop plyta nuo kažkurio stogo ir… visai šalia manęs. Tada prisimenu, kad šį rytą nepasimeldžiau… Dieve, meldžiuosi, padėk išsaugot šviesią atmintį…

2010 pradžioje Vatikano radijas pateikė naujausius duomenis apie Prancūziją. Ten tikinčiais save laiko 60 proc. šalies gyventojų. Sekmadieniais ir per šventes į bažnyčią ateina tik apie 4,5 proc. katalikų. Dauguma prancūzų bažnyčiose lankosi tik ypatingais gyvenimo momentais – gimimo, santuokos ar išėjimo Amžinybėn metu.

Džiugu, kad Lietuvos piliečiai gerokai dažniau ir gausiau lankosi bažnyčiose, pagalvojau.

Stasys POVILAITIS

Vilnius

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija