2010 m. kovo 19 d.
Nr. 22
(1807)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Lankėsi užsienio lietuvių sielovados vadas

Bronius VERTELKA

Ligoninės koplytėlėje (iš kairės):
mokytoja Onutė Aleknavičienė,
prelatas Edmundas Putrimas,
s. Dolorita Butkus ir Mišelė Garas

Prelatas Edmundas Putrimas džiaugėsi
gavęs dovanų Rūpintojėlį

Lenta, kurioje įrašyti ligoninės rėmėjai

Apie nuveiktus darbus prelatui
pasakojo s. Dolorita Butkus

Kovo 5-ąją Utenos Šv. Klaros palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninėje lankėsi užsienyje gyvenančių lietuvių  sielovados vadas prelatas Edmundas Putrimas. Garbingąjį svečią sutiko ligoninės direktorė Žaneta Valiulienė, vyr. slaugytoja Nijolė Neliupšienė, nuoširdi ligoninės bičiulė Dauniškio gimnazijos mokytoja Onutė Aleknavičienė, pranciškonės vienuolės Dolorita Butkus ir Mišelė Garas. Prelatą į Uteną atvežė  jo krikštasūnis Karolis.

S. Dolorita prelatui pirmiausia aprodė jaukią koplytėlę ir paaiškino, kas iš kur gauta. Svečias, pamatęs menišką medinį altorių šypsodamasis tarė: „Tokį  į savo lagaminą pasiimčiau“.

Paskui vyko nuoširdus pokalbis. Prelatas jautėsi kaip namie, noriai atsakė į  klausimus. S. Dolorita džiaugėsi, jog įrengiant ligoninę daugybė darbų padaryta Lietuvių katalikų religinės šalpos fondo, kurio viceprezidentas yra prel. E. Putrimas, lėšomis. Iš šios paramos buvo įrengta mokymo salė, įsigyta deguonies sistemos įrengimai, rekonstruota skalbykla, nupirktas automobilis, atliktas virtuvės remontas.

Prelatas sakė esąs likęs patenkintas ligoninės darbuotojų nelengvu, bet itin svarbiu darbu. Juk čia ligoniai būna  labai sunkioje būklėje, padeda jiems išgyventi savo paskutiniąsias dienas. (Ligoninė įsikūrė šviesaus atminimo dekano kun. P. Adomonio iniciatyva  1996 metais.) Šiuo metu ligoninėje gydomi 68 ligoniai (daugiau ir negalėtų priimti), o norinčių patekti į ją vis daugėja. Būtų galima plėstis, iš gretimo pastato išsikėlus mokesčių inspekcijai, bet tam reikia didelių investicijų.

E. Putrimas gimė Toronte. Jo tėvai  į Kanadą atvyko 1949 metais. Vienerius metus jie turėjo dirbti nemokamai. Prelatas pasakojo, jog nuo mažens neabejojo kuo būti. Į kunigus jį įšventino popiežius Jonas Paulius II Romos Šv. Petro bazilikoje. E. Putrimas dirbo Vasario 16-osios gimnazijoje Vokietijoje, Toronte, o prieš 7 metus buvo paskirtas Lietuvos Vyskupų Konferencijos delegatu užsienio lietuvių sielovadai. Sunku rasti šalį, kurios  lietuvių bendruomenės nebūtų  aplankęs prelatas. Abu jo tėvai gyvi ir gyvena Toronte. Iš jų pasakojimų mažas Edmundas žinojo apie Lietuvą. Gražiausi tėvų prisiminimai iš jaunystės dienų buvo perduoti sūnui. Pirmą kartą Edmundas į Lietuvą atvyko 1978 metais. Vyko per Maskvą ir  Vilniuje galėjo paviešėti 5 dienas. Sovietinė Lietuva jaunam žmogui paliko slegiantį  įspūdį, bet kartu jam buvo įdomu. 1985 metais, ką tik įšventintas kunigu, E. Putrimas Vilniuje, viename Šeškinės butų, pakrikštijo brolio sūnų Karolį. Buto šeimininkai sūnaus krikštą šventė kaip jo gimtadienį. Krikštynos vyko slapčiomis ir apie tai mažai kas žinojo, nors namo apačioje stovėjo mašina su antenomis. Tas pats Karolis ir atvežė prelatą į Uteną.

  Pranciškonės vienuolės s. Dolorita Butkus ir Mišelė Garas į Uteną atvyko prieš 18 metų. Tada nebuvo net vandens nusiprausti, bet vienuolės pasitaikė kantrios. Dolorita  mokėsi kalbėti lietuviškai. Mišelė, gimusi netoli Utenos ir ilgus metus gyvenusi užsienyje, nepamiršo gimtosios kalbos. Ji „Saulės“ gimnazijoje vaikams dėstė anglų kalbą, mokė tikybos, o s. Dolorita rūpinosi ligoninės kūrimu.

Utena
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija