2010 m. kovo 24 d.
Nr. 23
(1808)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Atkurti tvarką ir pasitikėjimą

Panevėžio miesto meras
Vitalijus Satkevičius

Sausio 21 dieną Panevėžio meru išrinktas patyręs miesto politikas Vitalijus Satkevičius. Jis – miesto tarybos narys nuo 1997 metų, yra dirbęs savivaldybės įmonės vadovu, kurį laiką užėmė atsakingas pareigas. Be to, V. Satkevičius daug metų dirbo tikybos mokytoju, žinomas kaip gerbiamas pedagogas. Jo kandidatūra buvo svariausia, nes kiti pretendentai į miesto vadovo postą buvo abejotinos reputacijos arba nepatyrę politikai. Nors naujajam merui buvo siūloma naudotis tarnybiniu transportu, į darbą jis važiuoja savo automobiliu ir net siūlo, kad ateityje savivaldybėse būtų uždrausta naudotis tarnybiniais automobiliais.

V. Satkevičius, vos pradėjęs eiti pareigas, buvo puolamas spaudoje – tiek Panevėžio, tiek respublikiniuose leidiniuose. Užkliuvo ir tai, kad meras dirbo tikybos mokytoju, giedojo bažnyčios chore. Tad blogis Lietuvoje tarpsta. Televizijos laidose ir laikraščių puslapiuose atvirai garbinami oligarchai, korumpuoti politikai, rašoma apie jų gražias šeimas, apie jų laisvalaikį, o krikščioniškų pažiūrų politikai maišomi su purvais, nesibodint jokių priemonių. Filosofas prof. A. Jokubaitis mano, kad susidaro toks vaizdas, lyg gyventume iškreiptų veidrodžių karalystėje: „Lietuviai ėmė nebesuprasti blogio prigimties ir galios. Atgimimo metais svajojome apie rinkos ekonomiką, bet gavome kiek kitokį rezultatą – totalitarinę rinkos visuomenę. Turime sugriauti liberalų propaguojamą negatyvios laisvės kultą, turime atkurti teisinę valstybę. Nes dabartinei mūsų politinei tvarkai apibūdinti tinka ne demokratijos, o oligarchijos terminas“.

Praėjusių metų rudenį Panevėžį sukrėtė didžiulis korupcijos skandalas. P. Urbšio vadovaujami Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai vykdė platų savivaldybės darbo tyrimą ir paaiškėjo, kad į korupcijos voratinklį įsipainioję beveik visi tuometiniai miesto vadovai – K. Vainauskas, S. Karčinskas Z. Kukuraitienė ir kiti. Dabartinė miesto valdžia, suformuota šių metų sausį, imasi priemonių atkurti tvarką savivaldybėje ir jai pavaldžiose įmonėse.

 

Vadovaujate miestui jau beveik du mėnesius. Kokia padėtis savivaldybėje, kurią praėjusių metų rudenį sukrėtė stambus korupcijos skandalas?

Kol kas vis dar vyksta tyrimas. Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai apsilanko savivaldybėje, paima juos dominančius dokumentus. Mes geranoriškai bendradarbiaujame su bylas tiriančiais pareigūnais. Korupcija – didelė problema. Dėl dokumentų klastojimo, korupcinių sandėrių padaroma tiek finansinė žala, tiek griaunamas pasitikėjimas valdžios pareigūnais. Kiek žinau, ir kai kuriose kitose savivaldybėse vyksta korupcijai sandėriai, tačiau ne visur tokie dalykai yra išaiškinami. Panevėžyje dirba ryžtingi STT pareigūnai ir būtent jų veikla padėjo atskleisti korupcijos voratinklį. Suformavome naują miesto valdžią, priimame miestui reikalingus sprendimus.

Kokia miesto finansinė būklė? Kaip šiais metais formuojamas savivaldybės biudžetas?

Neseniai patvirtinome miesto biudžetą. Jis siekia 200 milijonų litų. Tai 30 milijonų mažiau nei 2009 metais. Taigi galimybės vystyti miesto infrastruktūrą gerokai mažesnės, metų pabaigoje gali stigti pinigų išmokėti atlyginimus biudžetinių įstaigų darbuotojams – juk nurėžti ne keli milijonai, o keliasdešimt. Miesto savivaldybės skola siekia 82,5 milijono litų. Yra susidarę nemaži įsiskolinimai svarbioms savivaldybės įmonėms: „Panevėžio energijai“ (7 mln. litų),  „Specialaus autotransporto“ įmonei (4,2 mln.), Panevėžio butų ūkiui (2,5 mln.), „Panevėžio gatvėms“ (2 mln.). Šios skolos susidarė palaipsniui. Buvę miesto vadovai gerokai padidino skolų naštą, net bandė užstatyti bankams kai kuriuos savivaldybei priklausančius pastatus su visa žeme, kas yra neleistina ir labai žalinga.

Praėjusiais metais buvę miesto vadovai priėmė skandalingų sprendimų dėl kai kurių kultūrinių įstaigų sujungimo ar naikinimo. Kokia padėtis šioje srityje šiuo metu?

Praėjusiais metais buvo priimtas nutarimas nutraukti Baltoskandijos akademijos veiklą. Ši S. Gaižiūno vadovaujama įstaiga rengdavo įvairias konferencijas ir seminarus, kultūrinių paskaitų ciklus, leisdavo knygas. Deja, Baltoskandijos akademija jau panaikinta ir bent kol kas neturime galimybių atnaujinti jos veiklą. Praėjusiais metais buvo priimtas sprendimas sujungti Panevėžio dailės galeriją ir Panevėžio fotomeno galeriją.

Šio sprendimo nepanaikinome, bet imamės priemonių, kad įstaiga normaliai funkcionuotų. Buvo paskelbtas konkursas šios įstaigos vadovo vietai užimti, kurį laimėjo Dailės galerijos direktorė Jolanta Lebednykienė. Ji žinoma kaip patyrusi specialistė, aktyvai bendraujanti su menininkais, vykdanti ir svarbius tarptautinius projektus.

Šiuo metu Lietuvoje itin aktualūs ir privilegijų klausimai. Valdininkai važinėja tarnybiniu transportu, išsimoka didžiules premijas ir priedus, vyksta į prabangias komandiruotes. Kokia padėtis Panevėžyje?

Mano nuostata tvirta – privilegijos turi būti naikinamos. Į darbą vykstu savo automobiliu, nors man buvo siūlyta naudotis tarnybiniu transportu. Manau, kad jau laikas Lietuvoje  nutraukti privilegijų praktiką. Tokios privilegijos ne tik nuostolingos valstybei, bet ir sukelia teisėtą piliečių pasipiktinimą. Turime siekti, kad mūsų krašte neliktų privilegijuotų grupių, turime atsikratyti sovietinio paveldo ir siekti, kad oligarchinė santvarka būtų pažabota.

Kokia šiuo metu kriminogeninė situacija Panevėžyje? Kaip sekasi bendradarbiauti su teisėsaugos institucijų vadovais?

Jau keletą kartų teko susitikti su policijos vadovais, aptarti aktualius klausimus. Miesto gatvėse paskutiniu metu gana saugu. Neseniai buvo pristatyti duomenys, kad nusikalstamumas Panevėžyje sumažėjo, manau, kad tai patikimi duomenys. Panevėžyje tikrai sumažėjo nužudymų, sunkių kūno sužalojimų, plėšimų. Pavyko suimti kai kuriuos pavojingus nusikaltėlius. Turiu vieną idėją, kurią galbūt pavyks įgyvendinti. Panevėžyje yra nemažai administracinėmis baudomis nuteistų ir jas nesumokėjusių asmenų. Manau, kad jie galėtų dirbti miestui naudingus viešuosius darbus ir taip padengti savo įsiskolinimus. Tik norime nustatyti tarifus, pagal kuriuos jie galės dirbti.

Ekonominė padėtis Lietuvoje sudėtinga. Kaip manote, gal reikia keisti ir sustabarėjusią mokesčių sistemą?

Mokesčių sistema Lietuvoje tikrai netobula ir šioje srityje reformų tikrai reikėtų. Neseniai teko bendrauti su Kelių direkcijos vadovais. Jie irgi susiduria su problemomis, nors padėtis jų vadovaujamoje įstaigoje visada būdavo gera. G. Kirkilo vyriausybė priėmė abejotinų sprendimų – dėl valdžios įstaigų prabangių remontų, didžiulio stadiono Vilniuje statybų bei kitus. Į stadiono statybą „įmerkta“ 100 milijonų, o jei tie pinigai šiuo metu būtų biudžete, būtų naudinga. „Sodros“ padėtis šiuo metu tikrai tragiška – tai atsitiko dėl šioje įstaigoje klestėjusio aplaidumo ir rimtos strategijos neturėjimo. Jei „Sodros“ biudžetą pavyktų subalansuoti, būtų didžiulis pasiekimas.  Kita didžiulė problema yra bedarbystė – Panevėžyje labai daug bedarbių. Šioje srityje reikia tiek valdžios institucijų, tiek verslo struktūrų pastangų.

Kokie artimiausi savivaldybės planai? Kokios Panevėžio miesto perspektyvos?

Kaip regime iš karčios patirties, didžiulė problema yra korupcija. Jei korupcija pažabojama, daugelis problemų savaime atkrinta. Bet labai svarbu ir bendravimas, noras susitarti su įvairiomis piliečių grupėmis, surasti kompromisinius sprendimus. Ieškau optimalių  sprendimų, kad vyktų diskusijos ir būtų pasiekti naudingi susitarimai. Bendrauju su įvairių organizacijų atstovais – buvau susitikęs su profsąjungų vadovais, su Pramonės, prekybos ir amatų rūmų vadovais. Bendrauju su dvasininkijos atstovais, su Panevėžio vyskupu Jonu Kaunecku. Savivaldybė kartu su vyskupija vėl atnaujino labdaringos „Betliejaus“ valgyklos veiklą. Panevėžyje birželio mėnesį vyks svarbus renginys – Katalikiškojo jaunimo dienos, į kurias atvyks daug jaunimo atstovų. Jau rengiamės šiam svarbiam įvykiui. O žvelgiant į tolesnę ateitį, manau, kad labai svarbu atkurti pasitikėjimą valdžia. Jei miesto savivaldybėje ir jai pavaldžiose įstaigose bus atkurta tvarka, bus rimtai dirbama, jei bus atsižvelgiama į miestiečių interesus, tada galėsime džiaugtis darbų rezultatais.

Ačiū už pokalbį.

Kalbėjosi Giedrius Grabauskas-Karoblis

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija