2010 m. kovo 26 d.
Nr. 24
(1809)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

JDJ nariai gina Kauno gyventojų teises

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Piketo dalyviai prie Kauno savivaldybės

Kovo 18 dieną prie Kauno savivaldybės įvyko JDJ skyriaus „Vytis“ ir Kauno JDJ skyriaus organizuotas piketas prieš planus didinti mokesčius už šiukšlių išvežimą ir prie Kauno steigti šiukšlių deginimo įmonę. Su į kelias grupes susibūrusiais piketuotojais, kurių reikalavimus atspindėjo jų laikomi plakatai su užrašais: „Atliekų deginimas – grėsmė Kaunui“, „Atliekas reikia perdirbti, o ne žmones nuodyti deginant“, „Reikalaujame laikytis Orhuso konvencijos“, „Šiukšlių verslo diktatui – NE“, „Sumažėjus gyventojų, mažinkit valdininkų etatus ir jų algas“, bendravo Kauno vadovai bei įvairioms frakcijoms priklausantys Kauno tarybos nariai – meras A. Kupčinskas, tarybos nariai G. Žukauskas, G. Labanauskas, S. Žirgulis.

Su piketo dalyviais bendravo ir šia akcija susidomėję kauniečiai. Jų nuomone, kelti mokesčius už komunalines paslaugas yra neteisinga: savivaldybės įmonių vadovai gauna didžiules algas, išsimoka priedus, o didelės dalies miesto gyventojų pajamos mažėja, mokesčiai kyla ir jie jokių priedų ar premijų negali tikėtis.

Kauno savivaldybė susiduria su nemažomis problemomis. Viena esminių –  kai kurių savivaldybės pareigūnų darbe pasitaikančios korupcijos apraiškos ir aplaidumas. Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas R. Rabačius, vicemeras R. Mikaitis, Sveikatos skyriaus vedėja D. Kaunienė ir kiti garsėja savo skandalinga veikla. R. Rabačius jau artimiausiu metu bus teisiamas garsioje „tualeto už pusę milijono“ byloje.

Tarybos posėdyje buvo nuspręsta klausimus dėl mokesčių už šiukšlių išvežimą didinimo ir šiukšlių deginimo įmonės steigimo nukelti į kovo 20 dienos posėdį.

Įdomu pastebėti, kad Kauno tarybos posėdyje priimtas nutarimas sumažinti išlaidas tarybos narių kanceliarines išlaidas 400 litų. Kauno tarybos nariai iki šiol per mėnesį gaudavo 1700 litų kanceliarinėms išlaidoms. Sumažinus kanceliarines išmokas, nuo šiol jie gaus 1300 litų per mėnesį. Tačiau net ir sumažinus šį tarybos nariui skiriamą išlaidų kiekį, jis yra didžiausias Lietuvoje. Kitose savivaldybėse vadinamosios kanceliarinės išlaidos vienam tarybos nariui siekia tik kelis šimtus litų.

Kovo 20 dienos ryte prie Kauno savivaldybės vėl prasidėjo JDJ „Vyčio“ skyriaus  ir JDJ Kauno skyriaus piketai. Tarybos posėdyje 20 tarybos narių balsavus už, 14 – prieš ir vienam tarybos nariui susilaikius, priimtas sprendimas, kuriuo įteisinamas mokesčių už šiukšlių išvežimą didinimas. Šis sprendimas daugiausia buvo priimtas Tėvynės sąjungos-krikščionių demokratų frakcijos atstovų balsais.

Taigi nuo šiol šie mokesčiai bus renkami ne nuo gyvenančių žmonių skaičiaus, o nuo buto ploto. Už vieną kvadratinį metrą „Kauno švaros“ įmonei reikės mokėti po 25 centus.

Mokesčius kėlimas už šiukšlių išvežimą yra neteisėtas. Mokesčių kėlimas šiuo metu, kai daugelio žmonių pajamos gerokai sumažėjo, yra socialiai neteisingas. Jau ir taip žmonės už šildymą moka nuo 500 iki 800 litų. Jau vasarą ar rudens pradžioje numatomas dar vienas elektros kainų šuolis – mokestis už elektros kilovatvalandę brangs 5–8 centais ir nuo 45 centų (tiek reikia mokėti šiuo metu) gali siekti 50–53 centus.

Lietuvoje plačiai propaguojami projektai steigti šiukšlių deginimo įmones yra atsilikę ir kenksmingi. Vakarų šalyse tokių įmonių jau atsisakoma. Štai Skandinavijos šalyse pastebėta, kad greta šiukšlių deginimo įmonių padidėja tarša, į aplinką išmetama daug nuodingų medžiagų, nes įmonių veikloje buvo nuolat naudojamasi neteisėtais metodais – vakarais nuimami specialūs filtrai ir žmonių sveikatai kenksmingos medžiagos patekdavo į aplinką. Skandinavijos kraštuose tokios įmonės jau uždaromos. Tai, kad bandoma primesti Lietuvai tokią pasenusią šiukšlių panaudojimo technologiją, yra susiję su suinteresuotų grupuočių interesais.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija