2010 m. balandžio 2 d.
Nr. 25
(1810)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Telšių vyskupijoje

Tauragės dekanate

Lankėsi Apaštalinis nuncijus

Apaštalinis nuncijus arkivyskupas
Luidžis Bonacis, Tauragės klebonas
dekanas kan. Alvydas Bridikis
ir svečiai kunigai su jaunimo
choru ir Don Bosko ateitininkais

TAURAGĖ. Kovo 21 dieną, sekmadienį, tikėjimo šviesos spinduliai užliejo Tauragės miesto tikinčiuosius,  susirinkusius švęsti šv. Mišių auką. Tą sekmadienį, rekolekcijų metu, Švč. Trejybės parapijoje viešėjo popiežiaus Benedikto XVI Apaštalinis nuncijus Baltijos šalyse arkivyskupas Luidžis Bonacis (Luigi Bonazzi). Susirinkusiųjų gausa liudijo, jog tikintieji šį vizitą sutiko lyg didelę šventę.

Prisistatydamas Apaštališkasis nuncijus priminė, jog gimė 1948 metais šiaurės Italijos Bergamo arkivyskupijoje, 1973 metais gavo kunigo šventimus. Baigęs Šventojo Sosto diplomatus rengiančią Popiežiškąją bažnytinę akademiją, kunigas Bonacis du dešimtmečius tarnavo nunciatūrose Afrikoje, Europoje, Pietų ir Šiaurės Amerikoje. 1999 metais buvo paskirtas Apaštaliniu nuncijumi Haityje ir konsekruotas vyskupu. Nuo 2004 metų vadovavo nunciatūrai Kuboje. 2009 kovo 14 dieną paskirtas Apaštaliniu nuncijumi Lietuvoje ir Estijoje, kovo 25 dieną jam suteiktas paskyrimas atstovauti Šventajam Tėvui Latvijoje.

Aiškindamas Dievo žodžio prasmę, Nuncijus pabrėžė, jog tos dienos Evangelija išryškina vieną iš pagrindinių tiesų – žmogus yra nusidėjėlis, o Dievas – be galo gailestingas. Jėzus vienintelis yra be nuodėmės, todėl Jis vienintelis turėjo teisę mesti akmenį ir teisti. Tačiau Jis atsisakė teisės smerkti, nes, kaip ir Tėvas, nori ne nusidėjėlio mirties, bet trokšta, kad jis atsiverstų ir gyventų. Popiežiaus pasiuntinys teigė, jog moteris, patyrusi Jėzaus atleidimą, begalinį supratimą ir užuojautą, pajuto širdyje naujos meilės viltį. Tad ir kiekvieną iš mūsų Apaštalinis nuncijus kvietė pamąstyti apie nuodėmingumą ir gailestingumą. Juk prisikėlęs Viešpats kaip dovaną siūlo savo meilę, kuri atleidžia, sutaiko ir atveria dvasią vilčiai. Šiandien tampa svarbu, kad pasaulis suprastų ir priimtų Dievo gailestingumą! Nes tik Dievo gailestingumo skleidžiamų spindulių šviesa gali įveikti tamsybės ir abejonių  kliūtis, ypač tiems, kurie prislėgti nuodėmės naštos. Artėjant Šv. Velykų prisikėlimo slėpiniui, kiekvienas iš mūsų buvome raginamas nuskaistinti savo sąžinę, nesipykti, susitaikyti su artimaisiais ir džiaugtis Dievo gailestingumu ir atlaidumu.

Suteikęs popiežiaus Benedikto XVI apaštalinį palaiminimą,  arkivyskupas dėkojo, kad Gavėnios susikaupime galėjo patirti šitą tikėjimo bendrystę, dalyvauti šv. Mišių aukoje kartu su Tauragės tikinčiaisiais. Juk pagrindinis jo uždavinys – parodyti Popiežiaus meilę. O pirmoji Šventojo Tėvo pareiga – stiprinti brolius tikėjime.

Vėliau Apaštalinis nuncijus tikėjimo šviesa dalijosi Tauragės parapijos namuose. Prieš konferenciją Don Bosko kuopos ateitininkai, Tauragės parapijos jaunimo choras (vadovė J. Kaplonaitė), rankose laikydami spindinčias žvakeles, kvietė pamąstyti apie kasdienybę, skyrė padėkos žodžius, dainas ir giesmes visiems susirinkusiems, o ypač didžiam svečiui, kuris negailėdamas savo laiko dovanojo dalelę savęs, įžiebdamas daugiau Tikėjimo, Vilties ir Meilės.

Vėliau arkivyskupas Luidžis Bonacis pasidalijo mintimis apie teisingumą. Konferencijoje „Kiekvieno krikščionio pareiga puoselėti dieviškąjį teisingumą asmeniniame gyvenime ir visuomenėje“ buvome mokomi, kaip reikėtų įgyvendinti teisingumą šiandieniame pasaulyje. Po daugybės pamokymų, patarimų ir apmąstymų, išgirdome paprastą, žinomą, bet galbūt daugelio jau pamirštą auksinę taisyklę: „Tad visa, ko norite, kad jums darytų žmonės, ir jūs patys jiems darykite“ (plg. Mt 7, 12). Tai buvo tarsi apibendrinantis atsakymas į klausimą, kaip reikia įgyvendinti tą dieviškąjį teisingumą asmeniniame gyvenime ir visuomenėje. Dabar belieka mums šią taisyklę pritaikyti ir įgyvendinti savo gyvenimuose.

Tauragės parapijos namuose po konferencijos niekas neskubėjo skirstytis – juk taip gera pabūti kartu, pasidalinti gerumu ir šiltu žodžiu.

Gavėnios rekolekcijos praėjo, tačiau laikas nesustoja. Tad nepraleiskime veltui nė akimirkos! Džiaukimės kiekviena minute ir kiekvienu šalia esančiu žmogumi!  Nuoširdžiai dėkojame už rūpinimąsi parapijiečių dvasiniu tobulėjimu Tauragės Švč. Trejybės parapijos klebonui kan. Alvydui Bridikiui, kurio dėka Apaštalinis nuncijus arkivyskupas Luidžis Bonacis galėjo aplankyti Tauragę bei padovanoti neužmirštamas akimirkas. Taip pat dėkojame Telšių vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos vicerektoriui studijų reikalams kun. Viktorui Ačui bei Telšių Vyskupo sekretoriui kun. Domui Gatautui. Ir toliau būkite Dievo šviesos spinduliai!

Ernesta Stirbytė,
Don Bosko ateitininkų kuopos vadovė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija