2010 m. balandžio 2 d.
Nr. 25
(1810)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Įspūdingo Jono Pauliaus II pontifikato ženklai

Mindaugas BUIKA

Popiežius Jonas Paulius II

Apaštalinių kelionių gausa

Popiežiaus Jono Pauliaus II penktųjų mirties metinių minėjimas tapo dar viena proga prisiminti įspūdingą praėjusį pontifikatą, kuris nubrėžė į XXI amžių įžengusios Bažnyčios gyvenimo kryptį. Tuo labiau kad dabartinis popiežius Benediktas XVI savo pasisakymuose ir raštuose dažnai remiasi savo pirmtako mokymu, nuolat pažymi ištikimybę jo kvietimui „drąsiai skelbti ir liudyti Kristų trečiojo krikščionybės tūkstantmečio žmonijai“. Vatikano internetinė svetainė Jono Pauliaus II paveldui neseniai paskyrė naują puslapį, kuriame šis istorinis pontifikatas pristatomas dokumentais bei garso ir vaizdo įrašais.


Verbų sekmadienis ir Pasaulinė jaunimo diena

Popiežius Benediktas XVI vadovavo Verbų sekmadienio iškilmėms – palaimino palmių ir alyvų šakas, ėjo iškilmingos procesijos priekyje ir aukojo į Didžiąją Savaitę įvesdinančias Kristaus Kančios sekmadienio Mišias. Kaip kasmet, Verbų sekmadienio Mišiose dalyvavo ypač daug jaunimo, nes būtent Verbų sekmadienį kasmet minima prieš 25 metus popiežiaus Jono Pauliaus II įsteigta pasaulinė jaunimo diena. (Apie tai plačiau rašysime kitą penktadienį.)


Kunigystė yra pranašiško gyvenimo charizma

Mindaugas BUIKA

Kunigo liudijimas turi vykti
per dorybes, kurios yra branginamos
žmonių bendruomenėje

Sekuliarizacija iškraipo tarnystės suvokimą

Švenčiant Kunigų metus dėl iškilusių kontraversijų ir pasaulietinės žiniasklaidos provokacijų ypač aktualus tampa atnaujintas kunigystės tapatumo suvokimas. Kaip tik tai buvo svarstoma kovo 11–12 dienomis Romoje vykusiame tarptautiniame teologiniame kongrese „Kristaus ištikimybė – kunigo ištikimybė“, kurį suorganizavo brazilo kardinolo Klaudijaus Umešo vadovaujama Dvasininkijos reikalų kongregacija. Renginio dalyvius, daugiau kaip  50 vyskupų ir 500 kunigų, savo diecezijose atsakingų už sielovadininkų ruošimą ir nuolatinį ugdymą, audiencijoje priėmė popiežius Benediktas XVI. Remdamasis Šventojo Rašto ir Bažnyčios magisteriumo nuostatomis, jis priminė kunigiškos egzistencijos esminius bruožus, kuriuos svarbu išsaugoti ir dabartinėje supasaulėjusioje epochoje, kad dvasinė tarnystė liktų patikima ir efektyvi.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija