2010 m. balandžio 2 d.
Nr. 25
(1810)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Diskutavo apie tikėjimo džiaugsmą

Rima RINKEVIČIENĖ

Kalba Merkinės klebonas dekanas
kun. dr. Robertas Rumšas

Iš kairės: mokyklos direktorė
Elena Ramanauskienė ir tikybos
mokytoja Ilona Petrovienė

Mokyklos bendruomenė su svečiais

Lietuvių kalbos vyresnioji mokytoja

Modernėjant visuomenei, vis labiau plintant naujosioms technologijoms pradeda trūkti nuoširdaus bendravimo. Pasikalbėti apie tai, padiskutuoti apie tikėjimo džiaugsmą pasitaikė gera proga – šiemet minimas tikybos mokymo Lietuvos mokyklose dvidešimtmetis.  Makniūnų pagrindinėje mokykloje (Alytaus r.) vyko renginys „O Dieve, iš Tavo  rankų“, kurį organizavo tikybos ir pradinių klasių  vyresnioji mokytoja Ilona Petrovienė. Išradinga ir originalumo nestokojanti mokytoja pakvietė  į dvasingumo pamoką, kurios metu pradinių klasių mokinukai inscenizavo rašytojo Vytauto V. Landsbergio „Angelų pasakas“, atskleisdami materialaus ir dvasinio gyvenimo kontrastus, vaikams suprantama kalba aiškino gėrio ir blogio sąvokas, jų sąsajas gyvenime, pasirinkimo galimybę.

Pamokoje dalyvavo mokyklos ir kaimo bendruomenė, Alovės ir Ryliškių parapijos klebonas kun. Stanislovas Stankevičius,  svečiai iš kaimyninių parapijų.

Nemunaičio parapijos klebonas kun. Gediminas Mieldažis, Merkinės dekanas kun. Robertas Rumšas, Merkinės V. Krėvės gimnazijos tikybos mokytoja Jadvyga Lapelienė ir Merkinės internatinės mokyklos tikybos mokytoja Milda Stoškutė.

Prasminiu akcentu tapo Velykinės verbos rišimas. Mažieji priminė augalų teikiamos energijos, verbų spalvų reikšmę. Apibendrindama pamoką direktorė Elena Ramanauskienė  pasidžiaugusi mokytojos Ilonos veiklumu, jos nuolat organizuojamais prasmingais katalikiškais renginiais, skleidžiama tikėjimo šviesa, įteikė jai padėką, o visi svečiai gavo po technologijų mokytojos Nijolės Senutienės rištą verbą.

Po pamokos visi patraukė į lietuvių kalbos kabinetą, kur buvo surengta XIX–XX amžiaus tikybinių leidinių bei šių dienų  tikybos vadovėlių paroda. Joje ne tik maldaknygės, giesmynai, skrupulingai surinkti mokyklos bibliotekininkės Nijolės Senutienės, bet ir maldynėliai, velykiniai atvirukai iš asmeninio mokyklos direktorės archyvo. Kai kurie iš tų leidinėlių direktorės artimuosius lydėjo ir šildė Sibiro sniegynuose, yra perduodami iš kartos į kartą.

Paskui prie arbatos puodelio svečiai ir mokytojai įsijungė į diskusiją apie tikybos dėstymo kaitą per dvidešimt metų, kalbėjo apie kylančias problemas, džiaugėsi pasiekimais.

Merkinės V. Krėvės gimnazijos tikybos mokytoja J. Lapelienė pasidalijo savo šešiolikos darbo metų mokant vaikus tikybos patirtimi. Mokytoja apgailestavo, kad naikinamos kaimo mokyklos – dažniausiai jos yra vienintelis šviesos, tikėjimo žiburėlis, ne tik suteikiantis žinių, bet ir ugdantis dvasiškai. Juk neretas vaikas prie dvasinių vertybių tik mokykloje ir prisiliečia. Dažnose šeimose jau nutrūkusi tikėjimo grandinė: išmirę senoliai, kurie mokydavo vaikus, vaikaičius tikėjimo tiesų, kurie duodavo pirmapradį Dievo suvokimą.

Kun. S. Stankevičius džiaugėsi, kad Makniūnų pagrindinės mokyklos bendruomenė visada aktyviai įsijungia į  bažnyčios veiklą, dalyvauja šventėse ir įvairiuose renginiuose.

Pasak kun. R. Rumšo, tikybos mokymas gyvuoja tose mokyklose, kur pats tikybos mokytojas  yra giliai tikintis, savo darbe matantis prasmę ir nelaukiantis greitų vaisių. Kiekvienam vaisiui reikia laiko subręsti. Diskusijos dalyviai priėjo vieningos nuomonės, jog pirmiausia reikia stiprinti šeimos instituciją, kad šeima  jaustųsi saugi dėl savo statuso visuomenėje, kad tradicinė šeima netaptų relikvija.

Alytaus rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija