2010 m. balandžio 7 d.
Nr. 26
(1811)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Apie moteris – tik gražiai

Benjaminas ŽULYS

Kauno valstybiniame muzikiniame teatre įvykusioje konferencijoje „Lietuvos nepriklausomybės dvidešimtmetis: moterų pasiekimai ir vizijos“ daug gražių žodžių nuskambėjo moterų adresu. Savo sveikinime moterims LR prezidentė Dalia Grybauskaitė pabrėžė, kad Lietuvoje iki šiol nėra įgyvendintas moterų ir vyrų lygių galimybių principas, šeimose prieš moteris dažnai naudojamas smurtas, moterys diskriminuojamos darbo rinkoje. Apie moterų problemas, jų vietą gyvenime, išskirtinę svarbą šeimose savo sveikinime rašė ir Seimo pirmininkė Irena Degutienė.

Renginys buvo susietas su Tarptautine moterų solidarumo dienos šimto metų jubiliejumi ir su Pasaulinės moterų Pekino konferencijos 15 metų sukaktimi. O pagrindinis akcentas buvo Lietuvos nepriklausomybės dvidešimtmetis. Konferencijos viešnia JAV ambasadorė Lietuvoje Anne E. Derse savo mintis (beje, išsakytas lietuviškai) kreipė į moterų padėtį tiek Amerikoje, tiek visame pasaulyje. Ji sakė, kad negalima atsieti moters teisių nuo bendrų žmogaus teisių. Pernai sukako 15 metų, kai JAV priimtas įstatymas dėl smurto prieš moteris, o neseniai prezidentas Barakas Obama pasirašė įstatymus dėl moterų ir vyrų vienodų atlyginimų ir galimybių gauti gerą darbą. Viešnia sakė tikinti, kad abi šalys viena iš kitos mokysis ir toliau aktyviai bendradarbiaus šiose srityse. LR socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas kalbėjo apie skurdo, socialinės atskirties mažinimo būtinybę Lietuvoje. Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas pažadėjo, kad pirmame po Velykų miesto tarybos posėdyje bus siūloma įsteigti Moterų ir vyrų lygių teisių tarnybą.

Pagrindinės konferencijos pašnekovės, diskusijų dalyvės buvo  Kauno moterų užimtumo ir informacijos centro (KMUIC) direktorė Jūratė Puidienė, Lygių galimybių kontrolierė Aušrinė Burneikienė, Europos lyčių lygybės instituto direktorė Virginija Landbakk, Seimo nariai prof. dr. Marija Aušrinė Pavilionienė, dr. Birutė Vėsaitė, prof. Arimantas Dumčius.

Konferencijos dalyvės džiaugėsi, kad aukščiausioji mūsų šalies valdžia yra moterų rankose. Prezidentė yra moteris, Seimo pirmininkė – moteris, krašto apsaugos ir finansų ministrų postus taip pat užima moterys. Drauge buvo pastebėta, kad kelios moterys didesnės įtakos didžiojoje politikoje, juo labiau moterų gyvenime nedaro. Esą reikia daugiau moterų Seime, savivaldybėse, seniūnijose. Dabar pagal moterų skaičių Seimo lygio žinybose Lietuva tarp pasaulio valstybių užima 79 vietą, Europos parlamente iš dvylikos Lietuvos narių – tik trys moterys, šalies savivaldybėse moterų yra 20 proc. Keista, kad moterys palyginti mažai balsuoja už moteris – gal susiformavę stereotipai, kad vyrai yra veiklesni, sumanesni? Nemažai moterų yra tarp vidutinio lygmens valdininkų, bet tarp vadovų – mažuma. Apie 70 proc. akademinio jaunimo yra merginos,  tik vadinamųjų vyriškų specialybių, kaip Klaipėdos jūreivystės mokykloje, Kauno technologijos universitete žinias gilina daugiausia studentai vaikinai. Bet vadovaujantį darbą šalyje dirba tik 35 proc. moterų, todėl kai kurių konferencijos dalyvių moterų nuomone, šalyje reikėtų įvesti moterų kvotas įvairiose žinybose, nes esą vyrai lengvai valdžios iš savo rankų neišleis. Užtat moterys ilgiau gyvena negu vyrai. Mūsų šalyje našlių moterų yra šešiskart daugiau negu vyrų. Vienų nuomone, moterys nuo seno neša didesnę šeimos, o dažnai ir didesnę darbo naštą negu vyrai, todėl gal moterys savo prigimtimi yra labiau užsigrūdinusios negu vyrai. B. Vėsaitė replikavo, kad vyrai labiau girtauja, rūko, todėl juos labiau puola ligos ir jų amžius trumpėja. Bet, deja, daug moterų gyvena žemiau skurdo ribos. Esą per didelį užimtumą moterims nėra kada siekti karjeros, todėl tik atkakliausios, ištvermingiausios geba suderinti darbą, buitinius rūpesčius ir nemažai pasiekti. M. A. Pavilionienės nuomone, jaunoms moterims reikėtų suteikti ne daugiau kaip vienerius metus motinystės atostogų, po to vaikus atiduoti į vaikų lopšelius ir darželius. Vadinasi, tegul vaikučiais rūpinasi ir juos augina valstybė, dėl to reikia Lietuvoje steigti daugiau šių ikimokyklinių įstaigų. Tokios mintys sukėlė kai kurių konferencijos dalyvių, ypač – motinų nepasitenkinimą. Viena kaunietė per pertrauką kalbėjo, kad tik šeimoje galima tinkamai išauklėti vaiką, kuris gerbtų tėvus, mokyklą, mylėtų Dievą. Kitos moters nuomone, darželyje vaikas įgyja bendravimo, drausmės įgūdžių. Kažin kas svarbiau…

Pasirodo, prieš kurį laiką Seime įkurta Moterų parlamentinė grupė iširo, tačiau liko neaišku, ką ji prieš iširdama nuveikė.

Prof. A. Dumčius pasakė gerą žinią, kad Lietuvoje pagaliau daugiau vaikų gimstama negu žmonių mirštama, ypač tai pastebima Kaune.

Daug gražių žodžių konferencijoje sulaukė šio renginio organizatorė J. Puidienė. Jai ir visoms moterims sveikinimo žodį tarė Kauno moterų verslininkių klubo prezidentė Alė Jurgaitienė. Ji ne tik verslininkė, bet ir žmona, motina, tad gerai suvokia, kaip svarbu šeimoje palaikyti darną, gerą nuotaiką, dvasinę šilumą, sumaniai derinti darbą, visuomeninę veiklą ir namų rūpesčius.

Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija