2010 m. balandžio 16 d.
Nr. 29
(1814)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Bendruomenėse

Kad jaustųsi kaip didelė šeima

Jolita ŽURAUSKIENĖ

Renginiuose netrūksta bendruomenės narių

Ukmergės rajono kaimo bendruomenės „Želvos bendruomenės iniciatyva“ vadovė Lina Monkevičienė džiaugiasi nuveiktais darbais, kurie džiugina ir jaunus, ir senus. Moteris prisipažįsta turėjusi pagrindinį tikslą, kad kaimas taptų vieninga, stipria bendruomene, kad žmonės jaustųsi kaip viena didelė šeima.

Nelengvą kelią teko nueiti Želvos kaimo bendruomenės idėjos autorei Zitai Butiškytei, kuri vėliau bendruomenės vairą perdavė Remigijui Jakuliui. Lina Monkevičienė bendruomenei ėmė vadovauti 2008 metų balandžio mėnesį. „Sakoma, kad kiekviena pradžia, kad ir kokia sunki ji būtų, yra įdomesnė už kiekvieną linksmą pabaigą. Problemų neišvengta, tačiau tai yra gera patirtis, savęs išmėginimas, skatinimas žengti į priekį, imtis veiklos ir dar aktyviau siekti įgyvendinti užsibrėžtus tikslus“, – sakė bendruomenės pirmininkė.


Tėviškės lobiai

Malūnas palaužtais sparnais

Bronius VERTELKA

Vėjo malūnas Mikėnuose

Važiuodamas iš Panevėžio per Jotainius į Lėną palei kelią pamatysi ne vieną išlikusį malūną. Norintys susimalti grūdų duonai ar gyvuliams siekia Sodeliškių akmeninį malūną. Atgimsta ir akmeninis Kutiškių malūnas, tačiau jis nemals grūdų – liks kaip kaimo puošmena.

Seniausias malūnas, statytas 1875–1880 metais ir įrašytas į Lietuvos nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą, yra Mikėnų gyvenvietėje. Medinis, aštuoniakampės piramidės formos vėjo malūnas yra apie 14 m aukščio ir 8 m skersmens. Iki nacionalizavimo malūno savininkai visą laiką buvo Jansonai. Dabar jo savininkė – Kotryna Jansonienė.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija