2010 m. balandžio 16 d.
Nr. 29
(1814)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Puikus pamokslininkas ir kelių knygų autorius

Vitalija Kavaliūnaitė-Filipova

Kunigas Ignas Plioraitis švenčia
auksinį kunigystės jubiliejų

Visą savo gyvenimą Dievo ir žmonių tarnystei pašventė Kazlų Rūdos parapijos kunigas Ignas Plioraitis.

 Kunigas Ignas Plioraitis gimė 1932 metų gruodžio 6 dieną Judrarūdės kaime, netoli Višakio Rūdos. Plioraičių šeimoje augo šeši sūnūs. Kai mama mirė, jam buvo treji su puse. Septintus metus einantis Ignas apsigyveno religingoje mamos sesers šeimoje Bagotojoje. Sulaukęs aštuonerių, jau patarnavo šv. Mišioms Bagotosios Šv. Antano parapijos bažnyčioje. Baigė Bagotosios septynmetę, o 1952 metais – Kazlų Rūdos vidurinę mokyklą. Įstojo į Lietuvos žemės ūkio akademijos mechanizacijos fakultetą, po to jau 1953 metais įstoja į Kauno kunigų seminariją. Seminarijoje studijas teko nutraukti, nes buvo pašauktas į karinę tarnybą. Atitarnavęs grįžo į Lietuvą ir su kareiviška uniforma nuskubėjo į seminariją. Antrojo kurso programą išmoko gyvendamas Bagotojoje ir dirbdamas kolūkyje. Nuo 1957 metų tęsia teologijos studijas Kaune. 1960 m. balandžio 13 dieną vyskupas Julijonas Steponavičius įšventino į kunigus. Pirmąsias šv. Mišias kunigas I. Plioraitis aukojo Bagotosios Šv. Antano bažnyčioje ir pradėjo dirbti vikaru Kėdainių Šv. Jurgio bažnyčioje. Vėliau perkeliamas į Kauno Šančių Švč. Jėzaus Širdies parapiją. Nuo 1963 metų trejus metus dirba Petrašiūnų bažnyčioje, o nuo 1966 metų – Alytaus Šv. Angelų Sargų bažnyčioje vikaru. Tais pačiais metais paskiriamas Šakių rajono Valakbūdžio Švč. Mergelės Marijos Angelų Karalienės parapijos klebonu. Tačiau po poros metų kun. I. Plioraitį vyskupas J. Labukas kelia į Kapčiamiesčio Dievo Apvaizdos parapiją, kur dirbo 22 metus. 1990 metais skiriamas Pakuonio parapijos klebonu bei aptarnauja Margininkų parapiją.

Vyskupas Juozas Žemaitis MIC  1996 m. balandžio 10 dieną pasirašo paskyrimą: „Jums prašant esate atleidžiamas iš Pakuonio parapijos klebono pareigų bei nuo pareigos laikinai aptarnauti Margininkų parapiją ir skiriamas Ąžuolų Būdos klebonu bei Kazlų Rūdos altarista. Kazlų Rūdoje Jums suteikiama vikaro jurisdikcija“. 1996 m. spalį vyskupas J. Žemaitis MIC kun. I. Plioraitį paskiria Vilkaviškio vyskupijos M. Valančiaus blaivybės sąjūdžio kapelionu.

2002 metais, sulaukęs 70-ties, kun. Ignas atsisakė visų papildomų pareigų ir liko klebono pagalbininku Kazlų Rūdos Švč. Jėzaus Širdies parapijoje.

Kiekvienoje parapijoje kunigas Ignas Plioraitis nuveikė daug prasmingų darbų. Sovietiniais metais bažnyčia buvo persekiojama, todėl kun. Ignas suvokė savo atsakomybę už dvasingumo išsaugojimą žmonių širdyse: lankydavo parapijiečių šeimas, bendravo su jaunimu, kartu remontavo bažnyčias, statė kryžius. Kapčiamiestyje pastatė kleboniją. Ten būdamas, patarnavo ir Baltarusijos tikintiesiems, ypač Taolino (Sapackinės) didelei parapijai, kuri tuomet neturėjo kunigo. Su parapijos jaunimu sekmadieniais važiuodavo pas Baltarusijos Pelesos kaimo lietuvius.  

Kai Kybartuose kun. Sigitas Tamkevičius pradėjo leisti „Lietuvos Katalikų Bažnyčios kroniką“, kun. I. Plioraitis kartu su Kapčiamiesčio jaunimu daugino ir platino šį leidinį, pats rašė straipsnius, informavo apie sovietų valdžios vykdomus persekiojimus. Kun. I. Plioraitis priklausė 10 Vilkaviškio vyskupijos aktyviųjų kunigų grupei. Pasitarimai vykdavo ir Kapčiamiestyje, ir kitose parapijose.

Laisvu laiku kunigas ne tik rašė, kovojo už šviesesnę Tėvynės ateitį, bet ir kaupė istorinę, kraštotyrinę, archyvinę medžiagą. Nuo 2006-ųjų Šiauliuose, „Literos“ spaustuvėje  leidžiamos kunigo Igno Plioraičio knygos: „Mūsų mokytojai. Sovietinio teroro aukos. Bagotoji“. (2006); „Laisvės taurus ilgesys“ (2006); „Ąžuolų Būdos parapija“ (2007); „Pakuonio parapija“ (2007); „Kapčiamiesčio parapija“ (2008); „Lingavo uosiai ašaroti“ (2008). Jo straipsniai spausdinami Kazlų Rūdos parapijos laikraštyje „Šviesa“, „Kazlų Rūdos kronika“.

Kunigas I. Plioraitis puikiai moka esperanto kalbą, yra aukojęs ta kalba Mišias Kaune ir Vilniuje. Jis – puikus pamokslininkas, besirūpinantis krašto žmonių patriotizmu, dvasingumu, meile Dievui ir Tėvynei, taip pat atidus nuodėmklausys. Jis dalyvauja atidengiant paminklus bei kryžius žuvusiems partizanams, kovotojams už Laisvę, žymiems kraštiečiams, juos pašventina, primena tų žmonių nuopelnus. Visada jį sutiksime gimtosios Višakio Rūdos parapijos renginiuose, šventėse, šv. Mišiose. Kun. Igną matome beveik visuose reikšmingesniuose Kazlų Rūdos kultūriniuose renginiuose.

Daugelį metų tęsiasi kun. Igno bičiulystė su Kazlų Rūdos literatų ir menininkų klubo „Girių versmė“ nariais. Kol Dovydaitynės žemės Runkių kaime nebuvo atsiėmę Prano Dovydaičio giminės, versmiečiai su kunigu tvarkė žymių kraštiečių sodybvietę. Bene prieš dešimtį metų Ąžuolų Būdos bažnyčioje buvo minima Mamos diena, į kurią buvo pakviesti „Girių versmės“ poetai. Jau gerokai prieš renginį kun. Ignas rūpinosi, kaip nuvežti poetus, kuo pavaišinti. Neseniai jubiliatas lankėsi Panaros kaime esančioje Pilnų namų bendruomenėje, kartu su kun. Valerijumi Rudzinsku ir kun. Vitu Kaknevičiumi aukojo šv. Mišias, sakė pamokslą.  Tėvas Valerijus pavadino kun. Igną Plioraitį kunigu-šviesuoliu. Kiekviena šviesa šviečia pasauliui ir žmonėms. Kuo daugiau bus tokių šviesuolių Tėvynėje, tuo gražiau ir prasmingiau mes gyvensime.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija