2010 m. balandžio 16 d.
Nr. 29
(1814)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Mitingas už teisinės valstybės atkūrimą

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Mitingo dalyviai

Kalba kunigas Jonas Varkala
Vytauto Kuprio nuotraukos

Balandžio 10 dieną Kaune įvyko pilietinis mitingas prieš korupciją ir pedofiliją, už teisinės valstybės atkūrimą. Tai jau antrasis toks mitingas Kaune: kovo 6 dieną vyko dar gausesnis pilietinis mitingas prieš skaudžias pasekmes duodančias Lietuvos problemas – oligarchijos įsigalėjimą, klestinčią korupciją ir kai kurių valdžios pareigūnų dangstomus pedofilų klanus. Šį kartą Vienybės aikštėje prie Karo muziejaus susirinko per tris šimtus kauniečių ir iš kitų šalies vietovių atvykusių aktyvių piliečių. Pagrindiniai mitingo organizatoriai – Drąsiaus Kedžio teta A. Skučienė ir kiti šio kovotojo prieš pedofiliją giminaičiai. Mitinge aktyviai dalyvavo ir įvairių pilietinių judėjimų nariai.

Mitingą pradėjęs kun. Jonas Varkala visų susirinkusiųjų paprašė tylos minute pagerbti rytą žuvusio Lenkijos prezidento Lecho Kačynskio atminimą. Kun. J. Varkala pabrėžė būtinybę atkurti Lietuvoje teisinę valstybę, pažaboti įsigalėjusius korumpuotus klanus. „Kedžio dukrelės likimas – tai viso Lietuvos krašto likimas. Jei teisėtvarka nepradės esminio žygio prieš mafijos voratinklį, turėsime švogerių ir žentų gaujų valdomą valstybę. Ši byla aiškiai dengiama, nes paliesti gaujų interesai. D. Kedys pakilo į kovą su šia melo ir korupcijos sistema. Esu Kedžio rėmėjas“, – drąsiai prisipažino dvasininkas. Kovo 11-osio akto signatarė teisininkė Rūta Gajauskaitė pareiškė, kad valstybės padėtis didele dalimi priklauso nuo to, kokios moralinės vertybės joje vyrauja. „Juk kai kurie įtakingi politikai remia „žydrųjų“ paradus, elgiasi ciniškai ir klastingai. Taip savo laiku elgėsi ir garsusis AMB, o dabar jo veiklą tęsia kiti panašūs veikėjai. Jei aktyviai pakilsime į kovą su šia iškrypusia melo sistema, tai ir pasieksime pergalę“,  – sakė signatarė.

Žurnalistė Giedrė Gorienė teigė, kad padėtis valstybėje didele dalimi priklauso nuo to, kas vadovauja teisėsaugos žinyboms. Štai Kauno apygardos prokuratūros vadovai yra įsipainioję į įvairias abejotinas istorijas. G. Gorienės nuomone, pedofilijos bylos užkulisiai painūs – A. Ūsą garbinančios televizijos laidos prodiuseris yra kasdieninis svečias Vilniaus apygardos prokuratūroje, o pasidomėjus, kas interneto svetainių komentaruose nuožmiai puola D. Kedį ir jo giminaičius, aiškėja, kad tokių komentarų pėdsakai dažnai veda į EBSW kontroliuojamą garsiąją Urmo bazę. Seimo narys Saulius Stoma teigė, kad ydinga pati generalinio prokuroro skyrimo tvarka, nes reikalaujama, kad naujai skiriamas generalinis prokuroras būtų bent 10 metų dirbęs prokuratūros sistemoje. Kalbėdamas apie sudėtingą padėtį šalyje S. Stoma sakė: „Ką pasėsime, tą ir pjausime. Tad jei leisime klestėti piktžolėms – klanams ir klaneliams, tai ir išliksime susiskaidę ir nuskurdinti. Tik būdami aktyvūs ir susivieniję galime pasiekti esminių permainų“. JDJ skyriaus „Vytis“ narys, aktyvus profsąjungų veikėjas Vytautas Kuprys pareiškė, kad Lietuvoje būtinos permainos. „Teisminę sistemą reikia keisti iš pamatų, reikia įvesti ypatingojo prokuroro instituciją. O iškrypėlius būtina pažaboti, nes jei leisime jiems ir toliau veikti, tai jie ir prievartaus mūsų vaikus“, – teigė V. Kuprys.

Docentas Edvardas Satkevičius pabrėžė, kad Lietuvoje klostosi kritinė padėtis, skurdas auga, emigracija didėja, klesti išnaudotojai – monopolinio kapitalizmo magnatai. Ekonomistas, docentas Arvydas Širvinskas teigė, kad būtina teismų reforma. „Esu patyręs teisinės sistemos mėsmalę, todėl pats suprantu kitų į tokią padėtį patekusių žmonių padėtį. Esu žmogaus teises ginančios organizacijos „Desperacija“ narys, matau realią padėtį – Lietuvoje daug žmogaus teisių pažeidimų. Padėtis pasikeis tik tada, jei pažabosime korupciją ir klanų siautėjimą“, – sakė A. Širvinskas. Mitinge kalbėjo ir panevėžietė, „Desperacijos“ atstovė Jūratė  Kiaunienė, politikas iš Šiaulių Mindaugas Murza, JDJ Kauno skyriaus atstovas Rimvydas Žiliukas, žmogaus teisių gynėja Scholastika Katavičienė.

Mitinge dalyvavo įvairių pilietinių judėjimų atstovai – Jungtinio demokratinio judėjimo (JDJ) „Vyties“ ir Kauno skyrių nariai, nukentėjusių nuo teisėsaugos organizacijos „Desperacijos“ aktyvistai ir kitų judėjimų nariai. Susirinkusių piliečių nuotaikas atspindėjo mitingo dalyvių laikomi plakatai: „Palaikome principingus ir nekorumpuotus prokurorus! O bailiams ir nesąžiningiems – ne vieta Lietuvos prokuratūroje!“, „Ištirkite VIP iškrypėlių  bylą“, „Mergaitės likimą spręsti po A. Ūso teismo“, „Kiek tavyje Drąsiaus?“ Minioje buvo matyti ir įvairių judėjimų vėliavų.

Paskutiniu metu viešojoje erdvėje vėl pasirodė „sensacingos“ naujienos apie D. Kedžio buvimo vietą. Šįkart teigiama, kad jis tikriausiai gyvena Ispanijoje. Tačiau tai primena dar vieną antį – taip, ko gero, norima nukreipti dėmesį nuo tikrųjų problemų. Prieš porą savaičių septyni Kalvarijos kriminalistai Generalinei prokuratūrai pateikė pareiškimą, kuriame teigiama, kad aukšto rango Marijampolės policijos pareigūnai ir Kauno apygardos prokuroras K. Betingis bei policijos generalinio komisaro pavaduotojas V. Račkauskas yra susiję su kontrabandos organizatoriais. Šiuo metu vyksta šių faktų tyrimas, o drąsūs Kalvarijos kriminalistai patiria nemenką spaudimą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija