2010 m. balandžio 23 d.
Nr. 31
(1816)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Dvasingumo sklaida mažuose miesteliuose

Emilija Janulytė

Pasitinkant Apaštalinį nuncijų
arkivyskupą Luigi Bonazzi
ir Šiaulių vyskupą Eugenijų Bartulį

Šv. Mišios Kuršėnų
Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje

Mokinių inscenizacija
Pavenčių vidurinėje mokykloje

Kovo 18–29 dienomis Kuršėnuose, Širvintose, Rokiškyje, Lukšiuose (Šakių r.) ir Utenoje vyko tęstinė mokslinė konferencija „Dvasingumo sklaida ugdymo realybėje“. Kuršėnuose ją pranešimu „Požiūris į visuomenės dvasingumą“  pradėjo garbingas svečias – Apaštalinis nuncijus arkivyskupas dr. Luigi Bonazzi. Konferencijos globėjas – Šiaulių vyskupas, Lietuvos kariuomenės ordinaras Eugenijus Bartulis.

Idėja sudomino ir užsieniečius

Aptarti dvasingumo sklaidos idėjų mokslininkai rinkosi jau ketvirtą kartą. Kas antrus metus  organizuojamos konferencijos pradžia – 2004-ieji. Tais metais  Šiaulių universitete buvo pradėti nagrinėti aktualūs dvasingumo sklaidos meninėje ugdymo realybėje klausimai. Idėja sudomino ne tik Šiaulių vyskupijos kuriją ir Vilniaus pedagoginį universitetą – į Šiauliuose  ar Vilniuje rengiamas konferencijas kiekvieną kartą atvažiuodavo ir mokslininkų iš įvairių Europos šalių. Remiantis ankstesnių konferencijų medžiaga, buvo parengta ir kolektyvinėje monografijoje „Dvasingumas žmogaus pasaulyje“ išspausdinta daugelis mokslinių straipsnių. Monografijos sudarytojai – šiemetinės konferencijos pagrindinis organizatorius prof. Jonas Kievišas ir doc. dr. Rimantė Kondratienė.

Kovo–balandžio mėnesiais vykusi konferencija nuo ankstesniųjų išsiskyrė tuo, kad aprėpė nedidelius Lietuvos miestus. Kiekvienoje vietoje įvykusioje konferencijoje gilintasi ir į savitą problemų ratą.

Dar viena naujovė šiais metais buvo tai, kad pranešimus konferencijai  rengė ne tik garsūs Lietuvos aukštųjų mokyklų mokslininkai, Lietuvos Respublikos Seimo nariai, savivaldybių atstovai, bet ir aukštųjų mokyklų studentai. Kuršėnuose pranešimą „Dvasingumo studijos rengiant specialistus universitete“ perskaitė Šiaulių universiteto Meninio ugdymo ir tikybos studijų programos III kurso studentė Justina Staponkutė. Atlikti tyrimą, analizuoti rezultatus bei pristatyti vertingą medžiagą jai padėjo bendrakursė Vaida Grendaitė.

„Šventasis Tėvas būtų jumis patenkintas“

Kovo 18 dieną Kuršėnuose įvykusioje mokslinėje konferencijoje, kurią organizavo Vilniaus pedagoginis universitetas, Šiaulių vyskupijos kurija ir Šiaulių rajono savivaldybė, buvo nagrinėjama dvasingumo sklaida kultūros bei švietimo įstaigose.

Renginys prasidėjo Kuršėnų Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje. Apaštalinį nuncijų arkivyskupą dr. Luigi Bonazzi bei Šiaulių vyskupą Eugenijų Bartulį konferencijos dalyviai bei vietiniai gyventojai, tarp kurių buvo ypač daug jaunimo, pasitiko prie šventoriaus vartų. „Džiaugiuosi matydamas jus, taip gausiai dalyvaujančius, – į susirinkusius kuršėniškius ir šio miesto svečius kreipėsi dr. Luigi Bonazzi. – Jeigu tokią galimybę būtų turėjęs  Šventasis Tėvas,  jis  taip pat būtų buvęs jumis labai patenkintas.“

Šiaulių vyskupas E. Bartulis sakydamas pamokslą džiaugėsi, kad  konferencijoje su Kuršėnų bei visos Lietuvos žmonėmis meldėsi ir Šventojo Tėvo pasiuntinys. „Džiaugiamės juo bei nepaprasta jo meile mums, Lietuvos tikintiesiems. Popiežius Benediktas XVI ragina visa širdimi pamilti Dievą ir kiekvieną žemės keleivį. Švieskime, gyvenkime pilnavertį gyvenimą!“ – kvietė Šiaulių vyskupas.

Po šv. Mišių Kuršėnų klebonas teol. lic. kun. Saulius Paliūnas padėkojo rajono ir  vietos valdžiai, parapijiečiams, jaunimui, išgirdusiam kvietimą ir atėjusiam į šv. Mišias, ir pakvietė visus aktyviai dalyvauti konferencijoje. Vyskupas E. Bartulis pagyrė jaunimą, pasipuošusį tautiniais drabužiais.

Žmogus – dvasinių kultūros gėrybių kūrėjas

Po šv. Mišių visi konferencijos dalyviai sugužėjo į Kuršėnų kultūros centrą. Sveikinimus konferencijos dalyviams perdavė Vilniaus pedagoginio universiteto  rektorius, prof. hab. dr. Algirdas Gaižutis, Lietuvos Respublikos Seimo narė Rima Baškienė, LR Kultūros ministras Remigijus Vilkaitis. Pranešimus, be Apaštalinio nuncijaus arkivyskupo dr. Luigi Bonazzi bei studentės Justinos Staponkutės, skaitė Lietuvos estetikų asociacijos narys, prof. Juozas Mureika („Estelogija – dvasingumo apraiškų interpretavimo teorija“), Šiaulių rajono savivaldybės mero pavaduotoja Ingrida Venciuvienė („Kultūros raidos veiksniai ir tendencijos Šiaulių rajone“), Vytauto Didžiojo universiteto  prof. hab. dr. Alfonsas Motuzas („Kuršėnų Lurdo fenomenas Šiaulių vyskupijoje“), Šiaulių universiteto prof. habil. dr. Vytenis Rimkus („Kartų dvasingumo bruožai“), literatūros kritikas Stasys Lipskis („Pilietinės visuomenės mitai ir mažų miestelių realybė“), Vilniaus Mykolo Romerio universiteto docentas dr. Saulius Kanišauskas („Autopoesis kaip savikūros teorija ir dvasingumas“), Vilniaus pedagoginio universiteto prof. habil. dr. Jonas Kievišas („Sociokultūriniai dvasingumo sklaidos veiksniai ugdymo realybėje“), Kuršėnų Pavenčių vidurinės mokyklos direktorė Janina Banienė („Mokinio dvasinė branda mokykloje“). Jolantos Anglickaitės-Šleževičienės pranešimą „Poeto Stasio Anglickio edukacinė veikla: aplinkybės, kryptys, prasmė“ perskaitė Kuršėnų S. Anglickio pagrindinės mokyklos mokytoja Birutė Šufinskienė.

Kuršėnų kultūros centre  konferencijos atidarymo proga VPU prof. J. Kievišas džiaugėsi, jog ir į renginį organizatoriai įtraukė jaunimą. Parengti studentų pranešimus  padėjo doc. dr. R. Kondratienė, doc. dr. Ona Motiejūnaitė, prof. A. Motuzas, asist. I. Ratnikaitė. „Mūsų konferencijoje turėtų būti diskutuojama apie tai, kad žmogus pirmiausia privalo būti  dvasinių kultūros gėrybių kūrėju. Tai itin  privalu suvokti vyresnio bei brandaus amžiaus žmonėms, taip pat jaunimui“, – priminė  J. Kievišas.

Konferencijoje kalbėjęs Šiaulių rajono savivaldybės meras Algimantas Gaubas dėkojo organizatoriams už parodytą dėmesį ir pagarbą šiam Lietuvos kampeliui.

Nuncijaus apsilankymas – geras ženklas

Po pirmojo konferencijos posėdžio dalis mokslininkų pasidalinti savo idėjomis išvyko į Pavenčių bei Kužių vidurines mokyklas. Apaštalinis nuncijus Luigi Bonazzi ir Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis Pavenčių vidurinėje mokykloje bendravo su mokyklos direktore, vyresnių klasių mokiniais, mokytojais. „Gailiuosi tik vieno, kad negaliu suprasti visų jūsų pasakytų žodžių, – sakė Apaštalinis nuncijus po mokinių inscenizacijos. – Tačiau man daug pasakė jūsų veidai, drabužiai, tarpusavio santykiai. Tai buvo grožio kalba“.  Apaštalinis nuncijus mokiniams kalbėjo apie šv. Jono evangelisto Dievui suteiktą vardą „Žodis“. Žodis nusako kiekvieno reiškinio esmę. Tad ko reikia, kad išgirstume Žodį? Tylos. Nuncijus pabrėžė tylos svarbą, nes tik tyloje galime išgirsti Dievą – Žodį.

Kuršėnai
Inesės Ratnikaitės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija