2010 m. balandžio 30 d.
Nr. 33
(1818)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Pontifikato sukakties minėjimas

Mindaugas BUIKA

Popiežius Benediktas XVI sveikinamas
su 83-iuoju gimtadieniu

Šventąjį Tėvą pontifikato
5-ųjų metinių proga sveikina
kardinolų kolegijos nariai

Kardinolų bendrystė

Popiežius Benediktas XVI su Romoje reziduojančiais Kardinolų kolegijos nariais prie vaišių stalo paminėjo savo pontifikato 5-ąsias metines. Balandžio 19 dieną, tai yra praėjus lygiai penkeriems metams nuo to laiko, kai tuometinis kardinolas Jozefas Ratcingeris buvo išrinktas į šv. Petro sostą, Apaštališkuose rūmuose buvo surengti pietūs, kuriuose dalyvavo 46 kardinolai bei kiti Romos kurijos atstovai. Baigiant susitikimą Kardinolų kolegijos dekanas kardinolas Andželas Sodanas pasveikino Šventąjį Tėvą ir padėkojo už atsidavusią tarnystę Bažnyčiai ir pasauliui.

„Žinoma, mes negalime užmiršti tų iššūkių, kuriuos šiuolaikinis pasaulis kelia kiekvienam Kristaus mokiniui ir tuo labiau ganytojams, – savo pasisakyme pažymėjo kardinolas A. Sodanas. – Bet mus visada palaiko krikščioniška vilties šviesa ir tikrumas, kad Viešpaties malonė nuolat veikia tarp mūsų“. Kardinolų kolegijos dekanas pripažino, kad mokyti apie viltį popiežiaus Benedikto XVI nereikia, nes šia tema jis yra paskelbęs puikią encikliką „Spe Salvi“. Pagaliau visi žinome Kristaus paskatinimą apaštalams: „Būkite drąsūs, aš nugalėjau pasaulį“. (Jn 16, 33)

Lotyniškai linkėdamas Šventajam Tėvui ilgiausių metų („ad multos annos, ad multos felicissimos annos!“), kardinolas A. Sodano jį patikino, kad visa „Kardinolų kolegija yra didelė šeima, kuri visada suvienyta su šv. Petro įpėdiniu ir įsipareigojusi gyventi tarpusavio broliškos bendrystės dvasioje“. Tokiu būdu pasaulio kardinolai atsiliepia į popiežiaus Benedikto XVI prašymą, jiems išsakytą per pirmąsias šv. Mišias, celebruotas tuoj pat po jo išrinkimo. „Padėkos dvasioje už parodytą man pasitikėjimą prašau, kad jūs paremtumėte mane malda ir nuolatiniu, aktyviu bei išmintingu bendradarbiavimu“, – kalbėjo Šventasis Tėvas 2005 metų balandžio 19 dieną konklavoje dalyvavusiems kardinolams.

Pasaulio išmėginimai ir Dievo paguoda

Dabar, praėjus penkeriems pontifikato metams, pratęsiant Viešpaties apaštalui šv. Petrui patikėtą atsakomybę Katalikų Bažnyčios valdymui, popiežius Benediktas XVI su padėka pripažino, kad tą pagalbą nuolat jaučia. „Galiu tik dėkoti: dėkoti pirmiausia pačiam Viešpačiui, kuris man vadovauja, taip pat dėkoti visiems jums: kardinolui dekanui ir visai Kardinolų kolegijai už paramą, kurią gaunu kiekvieną dieną“, – sakė Šventasis Tėvas į pontifikato sukakties paminėjimą susirinkusiems bendradarbiams. Jis padėkojo ir kitiems Romos kurijos darbuotojams, kurie padeda jam įgyvendinti savąją paskirtį: „sutvirtinti brolius tikėjime, skelbti Prisikėlimą ir liudyti Dievo meilę“.

Vatikano laikraštis „L’Osservatore Romano“, publikuodamas reportažą apie Popiežiaus susitikimą su kardinolais Apaštališkuose rūmuose, atkreipė dėmesį į Benedikto XVI pastebėjimą, pasiremiant šv. Augustinu, kad Bažnyčios žemiškoje kelionėje yra du ryškūs bruožai: „pasaulio sunkūs išmėginimai ir Dievo paguoda“. Romos vyskupas pažymėjo, kad dėl nuodėmių padarytų žaizdų Bažnyčiai reikia Dievo paguodos. O gydant žaizdas ir atlaikant pasaulio išbandymus, Popiežiui didelė paguoda yra Kardinolų kolegijos palaikymas. Benediktas XVI pažymėjo, kad valdydamas Katalikų Bažnyčią Popiežius prisiima asmeninę atsakomybę, kurios negali niekam deleguoti. Tačiau jo darbuose yra svarbus ir bendruomeniškas aspektas, gausus būrys artimų pagalbininkų.

Šventasis Tėvas palygino Kardinolų kolegiją su Rytų krikščionių Bažnyčiose veikiančiu nuolatiniu Sinodu, kuris yra svarbiausia valdymo institucija. Dabartiniuose ekumeniniuose debatuose vis plačiau diskutuojama apie Bažnyčios sinodinio valdymo ir primato santykį. Apaštališkuose rūmuose surengtose pietų vaišėse minint pontifikato sukaktį šalia popiežiaus Benedikto XVI sėdėjo Vatikano valstybės sekretorius kardinolas Tarcizijus Bertonė, Kardinolų kolegijos dekanas kardinolas Andželas Sodanas, Vyskupų kongregacijos prefektas kardinolas Džovanis Batista Rė, taip pat dėl amžiaus iš pareigų atsistatydinę kardinolai: Popiežiškosios teisingumo ir taikos tarybos pirmininkas emeritas kardinolas Rožėras Ečegerajus, Šventųjų skelbimo kongregacijos prefektas emeritas kardinolas Žozė Saraiva Martinšas ir Tautų evangelizavimo kongregacijos prefektas emeritas kardinolas Jozefas Tomkas.

Kunigų ir jaunimo sveikinimai

Su pontifikato sukaktimi, taip pat su balandžio 16 dieną minėtu jo 83-iuoju gimtadieniu Šventąjį Tėvą pasveikino ir Romos vyskupijos kunigai. Keli šimtai jų kartu su diecezijos generaliniu vikaru kardinolu Agostinu Valiniu šiam tikslui balandžio 21 dieną buvo susirinkę į Šv. Petro aikštėje vykusią Popiežiaus bendrąją audienciją. Dėkodamas už dalyvavimą ir sveikinimus Benediktas XVI audiencijos pabaigoje sakė, kad tai yra „meilės ganytojui ir dvasinio artumo ženklas“. Ta pačia proga Šventasis Tėvas išreiškė „padėką ir vertinimą viso pasaulio kunigams, su apaštališku uolumu tarnaujantiems Dievo tautai ir duodantiems Kristaus meilės liudijimą“.

Per audienciją kardinolas A. Valinis Popiežiui įteikė Romos universitetų sveikinimo laišką, kurį pasirašė apie 1200 jaunų žmonių. Romos vyskupijos universitetinės pastoracijos vadovas monsinjoras Korensas Lencis sakė, kad studentai Šventajam Tėvui taip išreiškė padėką už išskirtinį dėmesį aukštosioms mokykloms. Popiežius Benediktas XVI, kuris pats ilgą laiką dirbo Vokietijos universitetų profesoriumi, savo mokymu atnaujino tikėjimo ir proto sintezę, kas įgalino paliudyti Evangelijos istorinį vaisingumą ir su reikiamu tapatumu skatinti integralią žmogaus pažangą.

Pastaraisiais metais „mes su džiaugsmu ir entuziazmu priėmėme jūsų magisterines ir pastoracines nuorodas, kurios suteikė mums, tikintiesiems, ir visai universiteto bendruomenei naujas kultūrines perspektyvas“, – pažymėjo Romos studentai savo laiške Šventajam Tėvui. Tokiu būdu vyksta universiteto, kaip ugdymo institucijos tikrasis atgimimas, suvokiant, kad universiteto paskirtis neturi būti redukuota tik iki profesinio rengimo ir informacinės komunikacijos. Universitete turi būti formuojami tikrieji tiesos ieškotojai, kurie gilintųsi į kiekvieną, taip pat ir dvasinę egzistencijos plotmę.

Įdomią iniciatyvą popiežiaus Benedikto XVI pasveikinimui su gimtadieniu sumanė būsimųjų 2011 metų Pasaulio jaunimo dienų Madride organizatoriai. Interneto puslapyje www.madridwyd2011.com jie pakvietė jaunus žmones atsiųsti fotografijas (jų per 48 valandas gauta daugiau kaip 1200), iš kurių sudaryta Šventojo Tėvo portreto mozaika. Tuo pačiu įvairių tautų jaunieji katalikai savomis kalbomis pasiuntė ir gražius linkėjimus Popiežiui jo gimtadienio proga.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija