2010 m. gegužės 14 d.
Nr. 37
(1822)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Knygnešystės kelias – valstybingumo kelias

Knygnešio dienos proga Kauno jaunųjų turistų centras, Lietuvos knygnešio draugija ir Kauno „Ąžuolo“ katalikiškoji vidurinė mokykla Kauno karininkų ramovėje organizavo konferenciją „Knygnešystės kelias – valstybingumo kelias“. Konferencijos svečius pasveikino Kauno „Ąžuolo“ mokyklos Jaunučių choras (vadovė Vilma Švabauskienė), „Santaros“ gimnazijos tautinių šokių kolektyvas „Santariečiai“ (vadovas Kazimieras Kondratavičius), Miko Petrausko muzikos mokyklos mokinė Laima Švabauskaitė. Konferencijoje skambėjo Knygnešių giesmė, dainos apie gimtinę, poezijos žodžiai.

Konferencijoje dalyvavo Seimo narė Dalia Teišerskytė, Kovo 11-osios akto signataras Algirdas Patackas, Knygnešių draugijos pirmininkė, knygnešio Mykolo Račkaus vaikaitė dr. Irena Kubilienė, Kauno Martyno Mažvydo vidurinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja Auksė Petruševičienė.

Dr. I. Kubilienė džiaugėsi, kad mokiniai aktyviai dalyvavo žinių konkurse, padėkojo Jaunųjų turistų centro vadovams už konkurso organizavimą, už tai, kad ugdo pilietiškumą, patriotiškumą.

Renginyje dalyvavo didžiulis būrys Knygnešių vaikaičių ir giminaičių, kurie skyrė savo vardinius apdovanojimus konkurso laimėtojams. Kauno jaunųjų turistų centro direktorius Laimutis Jankauskas ir šio centro metodininkė Dalina Valskienė apdovanojo visus dalyvavusius konkurse diplomais, padėkos raštais ir knygomis.

Knygnešių dėka buvo išsaugota ne tik kalba, jų dėka prasidėjo tautinis atgimimas, prasidėjo kova dėl Lietuvos laisvės. Visi kalbėjusieji pabrėžė, kad Lietuvos laisvė yra visų laisvės kovotojų, aukojusių savo sveikatą, jėgas ir net gyvybę – knygnešių, katalikiškų leidinių leidėjų ir religinės literatūros platintojų – nuopelnas.

Ona Varžinskaitė,
tikybos mokytoja

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija