2010 m. gegužės 14 d.
Nr. 37
(1822)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Bendruomenėse

Stasiuko mugė prie senojo Šlyninkos vandens malūno

Jonas PETRONIS

Jadvyga Dūdėnienė, Emilija
Sasnauskienė ir Jadvyga
Skvarčinskienė šventės
dalyviams siūlė pirkti medų
ir įvairius dirbinius

Geriausiai, taisyklingiausiai
ir sparčiausiai svogūnus
sodino rajono savivaldybės
mero patarėja Olga Raugienė

Zarasų rajone vis aktyviau reiškiasi bendruomenė „Šlyninkos vandens malūnas“. Aktyvūs šio malūno šeimininkai Regina Veselienė ir Stasys Sukauskis – gražių renginių sumanytojai ir rengėjai. Šį kartą bendruomenė dar sykį nustebino zarasiškius nauju ir originaliu sumanymu.

Visi mes džiaugiamės gražia Kaziuko muge, kuri turi gilias ir gražias tradicijas. Bendruomenės nariai prie senojo malūno, kuris puikuojasi prie Nikajos upės, surengė Stasiuko mugę. Sugužėjo kaip niekad gausus būrys rankdarbių mėgėjų iš įvairiausių rajono kampelių. Tautodailės mėgėjai suvežė savo gaminius. Ko tik mugėje nebuvo: negalėjai atsistebėti spalvingiausiais floristikos darbais, žavėjo medžio drožinėtojų išmonė, žmonės sustodavo prie austų, megztų ir nertų dirbinių. Pirko prasidedančiam darbymečiu reikalingus krepšius. Mugėje buvo ir kirvakočių, ir dalgiakočių. Siūlė mugės dalyviai svečiams ir riestainius, kitus gardumynus.

Daug gražių darbų į mugę atvežė Zarasų žemės ūkio mokyklos moksleiviai ir pedagogai. Dažnas sustodavo prie austos juostos su žodžiu „Lietuva“. Ji žavėjo ir traukė mugės dalyvius. Nuaudė šią juostą Vilmantė Kruopytė ir Vaida Šileikytė. Jaunos audėjos kruopštumu nenusileidžia ir gabioms meistrėms. Šio audimo jas mokė patyrusi garsi rajone tautodailininkė Adelė Tumėnienė. Čia buvo demonstruojamos ir staklytės, skirtos juostų audimui. Pagamino jas irgi žemės ūkio mokyklos moksleivis Dmitrijus Kostygovas. Daug darbų siūlė ir Zarasų „Ąžuolo“ gimnazijos jaunieji drožėjai, kuriems vadovauja mokytojas Raimundas Pupeikis. Rajono neįgaliųjų draugijos nariai pateikė užimtumo centro darbus. Mugėje galėjai pasigrožėti ir nusipirkti likimo nuskriaustų žmonių rankomis pagamintų sagių, išaustų, nunertų ir išsiuvinėtų dirbinių. Aktyvus šios draugijos narys Bronius Bartašiūnas į mugę atvežė daugiau kaip dvi dešimtis iš medžio vytelių ir plastmasės pintų krepšių. Net valanda nepraėjo ir beveik visi krepšiai buvo parduoti. Virtuvės reikmenis iš medžio siūlė Gediminas ir Rita Kairiai iš Degučių. Mugės dalyvių teismui savo austas skaras pateikė ir panevėžietė Neringa Ragauskienė. Jos austas skaras moterys ne tik rišosi, čiupinėjo, bet ir noriai pirko. Dusetiškiai Antalieptės seniūnijos aktyvistai blynais vaišino mugės dalyvius, net ir muzikantą atsivežė, kad liūdėti netektų. Linksmino šios originalios šventės dalyvius ir Zarasų kultūros centro etnografinio meno mylėtojai ir puoselėtojai.

Šventę pradėjo bendruomenės vadovė Regina Veselienė. Ji nuoširdžiai džiaugėsi, kad tiek daug žmonių atvyko su dirbiniais, o dar daugiau atvyko norinčių nusipirkti, pasigrožėti, pasimokyti. Už surengtą šventę dėkojo ir Zarasų žemės ūkio mokyklos mokytoja Danutė Gražienė, pasveikinusi šventės organizatorių Stasį Stasinių proga. Gražia švente džiaugėsi rajono savivaldybės mero pavaduotoja Stasė Goštautienė, rajono kultūros rūmų etnografė Rima Vitaitė.

Po gražių sveikinimų ir linkėjimų bendruomenės vadovė visus pakvietė į lauką išmėginti jėgas svogūnų sodinimo varžybose. Juk Stasynės – ta diena, kai sodinami svogūnai. Į vagą stojo rajono savivaldybės mero pavaduotoja Stasė Goštautienė, socialinio draudimo fondo Zarasų skyriaus vedėja Stasė Juknevičienė, Dusetų sporto klubo „Ainiai“ vadovas Vytautas Čypas, Zarasų žemės ūkio mokyklos mokytoja Danutė Gražienė, rajono savivaldybės mero patarėja Olga Raugienė. Svogūnų sodinimą vertino komisija. Ji ir nusprendė, kad geriausiai, taisyklingiausiai ir sparčiausiai svogūnus sodino rajono savivaldybės mero patarėja Olga Raugienė. Puikiai svogūnus sodino ir Danutė Gražienė bei Vytautas Čypas.

Patraukė žiūrovų dėmesį ir duonos valgytojų varžybos. Ją reikėjo gražiai ir tvarkingai valgyti. Duonelė ypatinga dar ir tuo, kad iškepta šio malūno krosnyse iš šiame malūne sumaltų miltų. Šių varžybų nugalėtoju tapo Martynas Vaškevičius. Gražiai ir skaniai duonytę kramsnojo ir Paulius Malakauskas, ir Galina Razmanavičienė.

Rajono kultūros rūmų šokių kolektyvas „Ežerūnas“ šventės dalyvius mokė šokti. Iki vakaro šventės dalyviai šoko, dainavo, linksminosi. Už gražią šventę organizatoriams dėkojo jos dalyviai. O antalieptiškis tautodailininkas Saulius Savickas iš medžio išdrožė nuostabų darbą su žodžiais „Stasiuko mugė“. Šis darbas ir buvo padovanotas bendruomenei „Šlyninkos vandens malūnas“. Jis nuo šiol puoš bendruomenę. O bendruomenės vadovai pažadėjo kitąmet vėl pakviesti visus į Stasiuko mugę šalia Nikajos upės, prie senojo malūno.  

Zarasų rajonas
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija