2010 m. gegužės 14 d.
Nr. 37
(1822)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Tokių joks vėjas nenupūstų

Bronius VERTELKA

Anciūnų kaimo kapelos
bei bendruomenės vadovas
Gediminas Makauskas

Veiklos dešimtmetį pažymėjusi Anciūnų kaimo kapela – 2008 metų I. Šeiniaus premijos laureatė. Jos įkūrėjas, puoselėtojas ir vadovas – Širvintų kultūros centro Anciūnų filialo vedėjas Gediminas Makauskas.

Prieš kiek laiko akordeonu grojęs G. Makauskas ir trys jo bendraminčiai sumanė burtis į kapelą. Muzikantų žmonos, pamačiusios, kad jų vyrai neužsibūna namuose ir daug važinėja, pasiprašė priimamos į kolektyvą. Dabar ir joms ramiau. Moterys ne tik dainuoja, bet ir groja įvairiais instrumentais. Vadovo G. Makausko žmona dainuoja, pučia birbynę, groja skambaliukais. Šiuo metu kolektyve – 11 žmonių. Vyriausiojo jos dalyvio amžius artėja prie 70-mečio, jauniausioji – keturiolikmetė.

Sunkiai rasi rajono kampelį, kur nesilankė kapela. Užpernai važiavo į Baltarusiją, į Postavus, su kuriais Širvintų rajono savivaldybė yra pasirašiusi bendradarbiavimo sutartį. Anciūnų kapela koncertavo respublikinėse derliaus šventėse Marijampolėje, Panevėžyje, Kaune, Utenoje, ne kartą dalyvavo kapelijų varžytuvėse „Duokim garo“. Neblogai pasirodė šiemet Širvintuose vykusiose respublikinėse kapelų varžytuvėse „Kaimynėli, būki svečias“. „Svarbu ne prizinės vietos, bet tai, jog kažką darome. Žmonės lieka blaivūs, važinėjant atitrūksta nuo kasdienybės, išreiškia save. Kas mėgsta muziką, dainą, tas tikrai per prievartą į kapelą neina. Džiaugiuosi kiekvienu savo kolektyvo nariu. Kapelos pagrindas – Anciūnų kaimo žmonės, tik trys iš Eivydžių kaimo“, – pasakojo kapelos vadovas G. Makauskas.

Kaimo kultūriniai reikalai sukasi buvusio kolūkio kontoroje. Pastatas mūrinis, reikalaujantis remonto. Be to, nešildomas, todėl per didesnius šalčius kapela repetuoti renkasi į Makauskų namus. Prieš porą metų Gedimino parengto projekto lėšomis buvo sudėti plastikiniai langai, pakeistos paradinės durys. Šis pastatas – ir Anciūnų bendruomenės namai. Jį pagal panaudos sutartį anciūniečiams išnuomojo savivaldybė. G. Makauskas – jau daug metų šios bendruomenės pirmininkas. Susirinkus lengviau sprendžiamos pasitaikančios problemos. Bendrai nutariama, kur važiuoti, kokį renginį organizuoti. Prie bendruomenės namų pastatytas ąžuolinis kryžius, kurį padarė širvintiškis tautodailininkas Kęstutis Norušis. Kryžių pašventino Šešuolių klebonas. Iškilmės sutapo su kraštiečių šventę. Susirinkusiuosius linksmino Anciūnų kaimo kapela. Tradicija tapo rengti Užgavėnių, Šv. Kalėdų ir Velykų šventes. Anciūnų kaimas sensta, jame mažai jaunimo, tačiau nėra apsileidęs. Ypač jis išgražėja pavasarį, kai visi tvarkytis išeina su kastuvais ir šluotomis.

Čia užaugo Makauskų vaikai. Dukra – Vilniaus pedagoginio universiteto studentė, sūnus – Vilniaus Gedimino technikos universiteto magistras. Vyresnieji Makauskai atsisakė savo ūkelio. Mat jau daug metų G. Makausko žmona dirba turėdama verslo liudijimą. Taip atsirado daugiau laisvo laiko, todėl sutuoktiniai sugebėjo aplankyti ne vieną užsienio šalį. Paskutinė jų kelionė buvo į Egiptą ir Šventąją Žemę, iš kur parsivežė gausybę neišdildomų įspūdžių.

Anciūnai, Širvintų rajonas
Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija