2010 m. gegužės 14 d.
Nr. 37
(1822)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Ministrantų diena

Klierikas Antanas ŠNEIDERAITIS

Telšių vyskupijos ministrantai
eina patarnauti šv. Mišioms
į Telšių Šv. Antano Paduviečio Katedrą

Konferencija Telšių Vyskupo Vincento
Borisevičiaus kunigų seminarijoje

Kaip ir kasmet, gegužės mėnesio pradžioje Telšių vyskupijos ministrantai rinkosi į jiems skirtąją dieną. Įvairaus amžiaus patarnautojus globojo ir jais rūpinosi Telšių Vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos klierikai. Įžangos žodį susirinkusiam jaunimui tarė seminarijos vadovybė bei Telšių vyskupijos licėjaus direktorius, kuris baigdamas kalbėti pakvietė į sceną savo auklėtinius, pasiruošusius seminarijos svečiams parodyti kunigų metų temai skirtą vaidinimą. Lygiai vidurdienį buvo aukojamos šv. Mišios, kurias celebravo Telšių vyskupas Jonas Boruta SJ. Po pietų ministrantai turėjo progos pabendrauti su klierikais ir apžiūrėti seminariją bei licėjų.

Gegužės 8-ąją į ministrantų dieną atvyko 120 įvairaus amžiaus patarnautojų. Visi jie buvo užregistruoti ir operatyviai suskirstyti į grupes, kurias globojo IV ir I teologijos kurso klierikai. Susirinkus į konferencijų salę, pirmasis žodį jaunuoliams tarė seminarijos rektorius kan. Jonas Ačas. Rektorius prisiminė, jog vaikystėje, būdamas pakankamai nedrąsus, nesiryždavo prabilti savo parapijos klebonui apie norą studijuoti seminarijoje ir tapti kunigu. „Taip norėdavau, kad manęs jis to paklaustų...“, – sakė kanauninkas. Paskui sveikinimo žodį tarė seminarijos vicerektorius studijų reikalams kun. Viktoras Ačas. Pastarasis atvirai papasakojo, kad dar labai jaunas būdamas, sekmadieniais į savo gimtojoje Varsėdžių parapijoje vykstančias šv. Mišias eidavo tik dėl vieno rublio ir penkių „Karvutės“ saldainių. Vicerektorius prisiminė, jog vieną sekmadienį stipriai lijo ir mama nenorėjo išleisti jo į bažnyčią. Tuomet sūnaus akyse pasirodė ašaros ir šypsena jo veidą papuošė tik tada, kai mama jam davė tą patį „užmokestį“ – vieną rublį ir penkis saldainius. „Tačiau šiandien aš stoviu prieš jus jau kaip kunigas“, – drąsino vaikus vicerektorius ir patarė jiems nebijoti dažnai pasitaikančių patyčių ir tarnauti Dievo garbei.  

Įžanginės konferencijos pabaigoje kalbėti buvo pakviestas Telšių vyskupijos licėjaus direktorius kun. Tomas Žlibinas. Trumpai apibūdinęs licėjaus veiklą ir galimybes studijuoti, jis netruko į sceną pakviesti savo auklėtinių, kurie parodė neilgą programą Kunigų metų tema. Jaunuoliai ir abiturientai giedojo giesmes ir išraiškingai pasakojo ištrauką iš Arso klebono gyvenimo.

Vidurdienį Telšių Šv. Antano Paduviečio Katedroje vyskupas J. Boruta SJ ta proga aukojo šv. Mišias, kuriose dalyvavo visi klierikai ir atvykę ministrantai, kuriems ganytojas pamokslo metu kalbėjo apie pašaukimą. Jis sakė: „Jūs jau esate pakviesti vykdyti savo pašaukimą bendraudami savo aplinkoje, su savo draugais, per Kristų, Šventąjį Tėvą“. Vyskupas patarnautojus taip pat ragino neapleisti Dangiškosios Motinos savo širdyse ir ypač gegužės mėnesį prašyti Jos užtarimo. Vyskupas pasakojo: „Didžiojo karo metu vokiečių kareiviai kariavo prieš prancūzus. Vienas prancūzų kareivis, pamatęs, kad jam gresia neišvengiama mirtis, sušuko: „Neužmušk manęs, aš turiu motiną!“ Vokietis kareivis nuleido šautuvą. Jis negalėjo jo nušauti. Tas vienas žodis išgelbėjo jam gyvybę“. Vyskupas J.Boruta SJ patikino, jog laimingas kiekvienas jaunuolis, kuris savo širdyje nešioja Motinos vardą ir juo pasitiki.

Pasibaigus šv. Mišioms, iškilminga procesija buvo einama į Telšių kunigų seminarijos kieme esantį sodą, prie Švč. Mergelės Marijos statulos, kur vyko gegužinės pamaldos.

Pasistiprinę seminarijos valgykloje, jaunuoliai vėl suskubo burtis į grupeles, kurių vadovai aprodė ir papasakojo apie Telšių kunigų seminariją bei licėjų. Drąsesni ministrantai nepraleido progos pakalbinti klierikų jiems rūpimais klausimais ir džiaugėsi seminaristų nuoširdumu.

Telšiai
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija