2010 m. birželio 2 d.
Nr. 42
(1827)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Į paskutinę kelionę palydėta  Alina Plechavičiūtė-Veigel

Kazimieras DOBKEVIČIUS

Minint generolą Povilą Plechavičių
jo brolio Aleksandro dukra Alina
Plechavičiūtė-Veigel Vytauto Didžiojo
karo muziejuje papasakojo
apie generolo gyvenimą užsienyje

Urna su Alinos Plechavičiūtės-Veigel
palaikais Tytuvėnų bažnyčioje
Autoriaus nuotrauka

Procesija į Tytuvėnų kapines –
kairėje klebonas kun. Rimantas
Žaromskas, urną neša Alinos
Plechavičiūtės giminės ir artimieji

Į paskutinę kelionę
lydi Vietinės rinktinės kariai

Gen. P. Plechavičiaus jaunojo kario
mokyklos auklėtiniai su velionės
giminėmis prie kapo

Rodos, taip neseniai, vasario 16 dieną, pulkininko Aleksandro Plechavičiaus duktė Alina Plechavičiūtė-Veigel Kaune, Vytauto Didžiojo karo muziejuje pasakojo apie savo dėdę ir globėją generolą Povilą Plechavičių. (Alinos tėveliui pulkininkui A. Plechavičiui patekus į NKVD rankas Aliną išeivijoje tėviškai globojo generolas P. Plechavičius.) Tada ponia Alina Lietuvos Vietinės rinktinės karių sąjungos kariams su didele meile ir pagarba pasakojo apie savo dėdę, jo asmenybę... Ir štai netikėta žinia – automobilio avarijoje žuvo Lietuvos patriotė A. Plechavičiūtė-Veigel.

Velionė labai ilgėjosi Lietuvos, gimtosios sodybos, o Lietuvai tapus nepriklausoma sugrįžo, atstatė gimtąją sodybą, augino sportinius žirgus, rėmė kaimo saviveiklininkus (savo lėšomis pasiūdino tautinius kostiumus). Jos optimizmas, šypsena, nesavanaudiška pagalba prie jos kaip magnetas traukė žmones.

Gegužės 24 dieną A. Plechavičiūtės kremuoti palaikai buvo iškilmingai pašarvoti Tytuvėnų Švč. Mergelės Marijos bažnyčioje. Šv. Mišias už  mirusiosios vėlę aukojo klebonas kun. Rimantas Žaromskas, prie urnos su palaikais paskutinę pagarbą atidavė Lietuvos Vietinės rinktinės karių sąjungos nariai, Lietuvos generolo P. Plechavičiaus jaunojo kario mokyklos moksleiviai, giedojo Ričardas Daunoras.

Iškilminga laidotuvių procesija Tytuvėnų miestelio  gatvėmis nusitęsė kapinaičių link. (Tytuvėnuose palaidota visa P. Plechavičiaus giminė.) Prie kapo duobės kalbėjo LVRKS vadas dim. majoras Bronislovas Girdvainis, atsargos majoras Gediminas Reutas. Supylus kapo kauburėlį, susirinkusieji sugiedojo Lietuvos himną. Ilsėkis ramybėje ir tebūnie tau, Alina, lengva gimtinės žemelė.

Tytuvėnai, Kelmės rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija