2010 m. birželio 9 d.
Nr. 44
(1829)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Užkrečiantys pavyzdžiai

Vaitakarčmyje – šventė Martyno Vainilaičio kūrybos mylėtojams

Rūta Averkienė

Poeto Martyno Vainilaičio žmona
dailininkė Sofija Vainilaitienė
skaitytojams pasirašo
ant vyro poezijos knygos

Jaunasis rašytojas iš Marcinkonių –
trečiokas Rėjus Valentukevičius,
parašęs pasakaitę „Baubas“

Martyno Vainilaičio sodyba Vaitakarčmyje
vėl buvo pilna jo kūrybos mylėtojų

Piešiniai buvo eksponuojami
sodybos lauko galerijoje

Mergaitės džiaugėsi sūpynėmis
iš „Vaivorykščių audėjos“

Medinėmis kopėtėlėmis – į „Ežio dvarą“

Vaikų poeto, vertėjo Martyno Vainilaičio sodyba Vaitakarčmyje vėl „pravėrė vario vartelius“ jo kūrybos mylėtojams. Čia įvyko Varėnos viešosios bibliotekos suorganizuotas antrasis moksleivių meninės kūrybos festivalis „Susitikimas Ežio dvare“. Festivalis organizuojamas kas antrus metus. Šiemet festivalyje buvo įteikta pirmoji Savivaldybės įsteigta Martyno Vainilaičio literatūrinė premija už geriausią knygą mitologine tema bei apdovanoti moksleivių rašinių ir piešinių konkursų nugalėtojai.

Tądien ne tik dailiomis, spalvingomis skulptūromis, bet ir vaikų piešiniais pasipuošusi rašytojo sodyba buvo pilna vaikų ir suaugusiųjų klegesio. Svečius pasitiko leidyklos „Kronta“ kolektyvas. Šventė vyko lauko scena tapusioje pievelėje padedant Dėdei Titui, kurį vaidino „Keistuolių teatro“ aktorius Dalius Skamarakas. Šiųmetės šventės tema – mitologija.

Poeto atminimo įamžinimu sodyboje, kurioje beveik tris dešimtmečius vasarodamas kūrė poetas Martynas Vainilaitis, besirūpinanti žmona, žymi dailininkė Sofija Vainilaitienė negalėjo paslėpti džiugesio, girdėdama krykštaujančius vaikus. O jų buvo pilna sodyba – vieni suposi sūpuoklėse, kiti žaidė mediniame „Ežio dvare“, siautė po kiemą. Visi, kurie mokėjo ir deklamavo nors vieną Martyno eilėraštį, buvo apdovanoti jo knyga. Padėkomis ir poeto knygomis buvo apdovanoti ir geriausių piešinių bei rašinių autoriai.

Iš 59 piešinių, kuriuos nupiešė 73 mokiniai, buvo atrinkti ir apdovanoti devyniolikos geriausių piešinių autoriai. Su visais piešiniais galima buvo susipažinti sodybos lauko galerijoje.

Varėnos rajono savivaldybės mero pavaduotojas Alvydas Valeiša paskelbė festivalio nugalėtojus ir įteikė padėkas. Iš septyniolikos jaunųjų literatų iš Varėnos rajono ir Alytaus nugalėtoju tapo mažasis rašytojas iš Marcinkonių – trečiokas Rėjus Valentukevičius, parašęs pasakaitę „Baubas“. Vicemeras jam palinkėjo „kurti taip, kaip Martynas“.

Pirmosios Savivaldybės įsteigtos poeto Martyno Vainilaičio literatūrinės premijos laurete tapo rašytoja Elena Kurklietytė už 2009 metais išleistą knygą „Šešėlių verpėja. Laukinės Todės istorija“.

Laureatė sakė: „Ši premija ne tik mane, bet ir kitus rašytojus paskatins atsigręžti į lietuvių tautosaką, mitus ir sakmes. Martynas savo herojų ieškojo iš šios aplinkos ir lietuvių mitologijos klodų“. Rašytoja savo knygai medžiagą kruopščiai rinko bene penkerius metus.

Laureatę su garbingu apdovanojimu pasveikino ne tik renginyje buvęs jos vyras, rašytojas Vytautas Bubnys, bet ir kolegos, Rašytojų sąjungos atstovai.

Vėliau čia pat, lauko scenoje, Nacionalinio operos ir baleto teatro operos solistai Joana Gedmintaitė, Rafailas Karpis, Inesa Linaburgytė, Ligita Račkauskaitė, Eugenijus Vasilevskis, Liudas Norvaišas, pasipuošę įspūdingais personažų drabužiais, atliko ištraukas iš LNOBT Jono Tamulionio operos vaikams „Bruknelė“ pagal Martyno Vainilaičio pasaką.

„Ežio dvaro“ sumanytoja ir puoselėtoja Sofija Vainilaitienė dėkojo visiems, atvykusiems į šventę. Šventės rėmėjai: LR kultūros rėmimo fondas, Varėnos rajono savivaldybė, leidykla „Kronta“.

Festivalį organizavęs Varėnos rajono viešosios bibloiotekos kolektyvas Sofijai Vainilaitienei dėkojo už gražią idėją – vėl atverti sodybos vartus M. Vainilaičio kūrybos mylėtojams. Kad visose jo knygose, kurių parašė per 30, gražiai sušvyti geriausios lietuvių poezijos vaikams ypatybės: jautrus melodingumas, vaizdo ir jausmo gyvumas, lyrizmas, humoras, tautosakos ir mitologijos elementai, neabejotinai „kaltas“ ir pamėgtasis Vaitakarčmis. Šiuo metu sodyboje svečius pasitinka skulptūrų bei skulptūrinių kompozicijos jo kūrybos motyvais: keturi linksmi ir spalvingi nykštukai iš „Snieguolės“, trys velniai iš „Kalvio pasakų“, ragana ir nykštukas Adas iš „Pelėdos giesmės“. Sodyboje apsilankę vaikai galėjo pasisupti sūpynėmis iš „Vaivorykščių audėjos“, medinėmis kopėtėlėmis įlipti į „Ežio dvarą“. Šias skulptūras sukūrė skulptorius Adolfas Teresius.

Dailininkė Sofija Vainilaitienė džiaugiasi, jog sodyba-muziejus tapo atvira visiems lankytojams, kurioje, suderinę laiką, gali apsilankyti visi norintys.

Varėnos rajonas
Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija