2010 m. birželio 9 d.
Nr. 44
(1829)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

Svetainė įkurta
2001 m. spalio 3 d.

RUBRIKOS

XXI Amžius


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai


PRIEŠPASKUTINIS NUMERIS

XXI Amžius


REKLAMA LAIKRAŠTYJE

Reklamos kaina - tik 1,00 Lt + PVM

Pageidaujančius prašome kreiptis į Redakciją


MŪSŲ
RĖMĖJAS

 

Šiame numeryje:

Palaimintuoju
paskelbtas saugumo
policijos nužudytas
lenkų kunigas

Šliaužiančio
perversmo grėsmės

Teologijos fakulteto
20 metų retrospektyva

Skambėjo poezija

XV Pažaislio
muzikos festivalis
Kauno IX forte

Popiežius Benediktas XVI: futbolas yra daugiau nei pramoga

Mindaugas BUIKA

Popiežius Benediktas XVI susitinka
su Milano Inter futbolo
komandos vadovais ir žaidėjais

Tikėjimo praktikavimo svarba

Netrukus Pietų Afrikos Respublikoje prasidės Pasaulio futbolo čempionatas. Ta proga norisi prisiminti popiežiaus Benedikto XVI išsakytas įžvalgas ir paskatas šio pagrindinio žaidimo dalyviams ir organizatoriams. Štai 2008-ųjų gegužę vykusiame susitikime su Italijos garsiąja Milano Inter (F. C. Internazionale) futbolo komanda klubo įkūrimo šimtųjų metinių proga Šventasis Tėvas pabrėžė žaidimo „reikšmę ugdant moralines ir sportines vertybes tarp jaunų žaidėjų“.


Buvęs omonininkas Konstantinas Michailovas – vis dar už grotų

Gintaras Visockas

Už grotų įkalintas buvęs
omonininkas Konstantinas
Michailovas-Nikulinas

Buvusio Rygos OMON’o milicininko Konstantino Michailovo (Nikulino) mįslingą bylą derėtų priskirti prie tų rezonansinių tyrimų, kuriuose neaiškumų žymiai daugiau nei atsakytų klausimų. Vieno tokio keisto nutikimo liudininku tapau šių metų birželio 3-iąją. Tądien Apeliaciniame teisme buvo svarstoma, ar šis rusų tautybės vyras, kurį Lietuvos teisėsauga kaltina dalyvavus Medininkų žudynėse 1991 m. liepos 31-ąją, pagrįstai jau dvejus su puse metų kalinamas Lukiškių tardymo izoliatoriuje, nors jo kaltė dar neįrodyta ir nežinia, ar kada nors bus įrodyta. Taigi Apeliaciniame teisme prokuroras Rolandas Stankevičius smulkiai išvardino Generalinės prokuratūros argumentus, kodėl, kol vyksta teismas, buvusiam omonininkui K. Michailovui turi būti taikomas ne pasižadėjimas neišvykti, o griežčiausia kardomoji priemonė – suėmimas.


Ekumeninis bendradarbiavimas dėl Europos atsinaujinimo

Mindaugas BUIKA

Šventasis Tėvas sveikinasi
su Volokolamsko metropolitu Ilarijonu

Maskvos patriarcho dovana Popiežiui

Dar vienu ženklu, patvirtinančiu Romos Katalikų Bažnyčios ir Rusijos Stačiatikių bažnyčios santykių gerėjimą, buvo popiežiaus Benedikto XVI ir Maskvos patriarcho Kirilo I vienu metu padaryti pareiškimai, kviečiantys išsaugoti Europos krikščioniškąsias šaknis per kultūrą. Šie pareiškimai buvo paskelbti gegužės 20 dieną per Vatikane vykusį rusų klasikinės muzikos koncertą, kurį patriarchas Kirilas I surengė popiežiaus Benedikto XVI pontifikato 5-ųjų metinių minėjimui. Žymių XIX ir XX amžiaus kompozitorių kūrinius atliko Rusijos nacionalinis orkestras, Maskvos sinodo choras ir Sankt Peterburgo pučiamųjų instrumentų kapela.


Prasidėjo XV Pažaislio festivalis

Kazimieras Dobkevičius

Solistai Jovita Vaškevičiūtė
, Joana Gedmintaitė, Edgaras
Montvidas ir Vytautas Juozapaitis
su Lietuvos valstybinio simfoninio
orkestro meno vadovu ir vyr.
dirigentu Gintaru Rinkevičiumi

Jau penkioliktą kartą Pažaislio bažnyčios varpas paskelbė muzikos festivalio pradžią. Festivalio dalyvius ir žiūrovus sveikino Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas ir Šv. Kazimiero seserų kongregacijos generalinė vyresnioji sesuo Lidija. Graži tradicija tęsiama. Apie Pažaislio muzikos festivalį jau plačiai žino muzikinė visuomenė.

Sezono atidarymo koncerte dalyvavo Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras (meno vadovas ir vyr. dirigentas Gintaras Rinkevičius), Kauno valstybinis choras (meno vadovas ir vyr. dirigentas prof. Petras Bingelis, solistai Joana Gedmintaitė (sopranas), Jovita Vaškevičiūtė (mecosopranas), Edgaras Montvidas (tenoras), Vytautas Juozapaitis (baritonas).


Užkrečiantys pavyzdžiai

Vaitakarčmyje – šventė Martyno Vainilaičio kūrybos mylėtojams

Rūta Averkienė

Martyno Vainilaičio sodyba Vaitakarčmyje
vėl buvo pilna jo kūrybos mylėtojų

Vaikų poeto, vertėjo Martyno Vainilaičio sodyba Vaitakarčmyje vėl „pravėrė vario vartelius“ jo kūrybos mylėtojams. Čia įvyko Varėnos viešosios bibliotekos suorganizuotas antrasis moksleivių meninės kūrybos festivalis „Susitikimas Ežio dvare“. Festivalis organizuojamas kas antrus metus. Šiemet festivalyje buvo įteikta pirmoji Savivaldybės įsteigta Martyno Vainilaičio literatūrinė premija už geriausią knygą mitologine tema bei apdovanoti moksleivių rašinių ir piešinių konkursų nugalėtojai.


Istorija ir dabartis

Prisiminė žuvusius už Tėvynės laisvę

Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės dienos
renginiai Šilalės rajone

Loreta Kalnikaitė

Jokūbaičių kaime paminklą žuvusiems
partizanams šventina monsinjoras
Alfonsas Svarinskas. Iš dešinės:
žuvusiųjų seserys Valerija
Dambrauskaitė-Razbadauskienė
ir Zita Armonaitė-Gailienė

Jokubaičių kaime, Dambrauskų sodyboje, iškilo didingas paminklas žuvusiems už Tėvynės laisvę. Nelygi kova su okupantais 1953 metų vasario 1 dieną baigėsi Jūros būrio vado Antano Šalčio-Šalčiūno, jo pavaduotojo Antano Armono-Tigro ir sodybos šeimininkų dukros Onos Dambrauskaitės žūtimi. Partizanai nepasidavė gyvi. Didžiulis riedulys iš šių apylinkių nuo šiol visiems primins mūsų tautos nelygią, pasiaukojamą kovą su okupantais.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija