2010 m. birželio 9 d.
Nr. 44
(1829)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

XV Pažaislio muzikos festivalis Kauno IX forte

Rimantas KLEVEČKA

Kauno valstybinis choras kviečia
būti aktyvius ir prisijungti
prie istoriją prikeliančio renginio

Prasidėjusi vasara dovanoja naujus XV Pažaislio muzikos festivalio akordus. Birželio 13 dieną 16 val. Kauno IX forte įvyksiančiame Gedulo ir vilties dienai skirtame koncerte Kauno miesto simfoninis orkestras  (vad. Modestas Pitrėnas) ir Kauno valstybinis choras (meno vadovas ir vyr. dirigentas Petras Bingelis) atliks Luigi Cherubini Requiem Nr. 1 c-moll. Koncertui diriguos prof. P. Bingelis.

Žymus XVIII a. antrosios pusės – XIX a. italų kilmės muzikos genijus, svarbiausiąją savo gyvenimo dalį praleidęs Prancūzijoje, yra sukūręs dvejas gedulingas Mišias. Pirmosios Requiem c-moll parašytos 1816 metais ir skirtos nukirsdinto Prancūzijos karaliaus Liudviko XVI atminimui. Antrąjį Requiem, parašytą 1836 metais, L. Cherubini sukūrė savo paties laidotuvėms.

Kauno valstybinio choro vadovas prof. P. Bingelis, trumpai apibūdindamas Cherubini opusą, atkreipė dėmesį į iškalbingą detalę: L. van Bethovenas, apskritai laikęs Cherubini iškiliausiu muziku tarp amžininkų, manė jo gedulo Mišių kompoziciją esant tobulesnę nei garsųjį W. A. Mozarto Requiem. Be to, pasakojama, jog L. van Bethovenas pageidavęs, kad būtent šis kūrinys būtų atliktas jo laidotuvėse.

L. Cherubini Requiem, susidedantis iš septynių tradicinių gedulo Mišioms būdingų dalių (Introitus ir Kyrie, Graduale, Dies irae, Offertorium, Sanctus, Pie Jesu, Agnus Dei) žavi tiek išraiškinga dinamika, tiek rimtimi ir susikaupimu alsuojančiomis muzikinėmis temomis, plėtojamomis atskirose kūrinio dalyse.

Koncertui prasmingai pasirinkta proga ir kūrinį atitinkanti vieta turėtų padėti klausytojams geriau įsijausti į muzikos dramatizmą, sustiprinti jos įspūdį.

Kauno IX forto muziejaus direktorė Jūratė Zakaitė džiaugiasi, jog Pažaislio muzikos festivalis jau ne pirmi metai įtraukia muziejų į savo erdvę. IX fortas –  skausmo, atminties simbolis. L. Cherubini Requiem suskambės Okupacijų salėje, kurioje lankytojai galės susipažinti su ekspozicijomis bei apžiūrėti parodą „Piešimo pamokos tremtyje“. Parodoje eksponuojama Igarkos tremtinės Zofijos Kvietinskaitės-Valuckienės kūryba: piešiniai, kuriuos autorė kūrė gyvendama tremtyje ir mokydamasi pas to paties likimo dailės mokytoją iš Latvijos Mirdzą Kangors. 13 valandą forte vyks Kauno Veršvų vidurinės mokyklos mokinių akcija „Tremties takais“, kurios metu mokiniai iš akmenukų sudėlios Sovietų Sąjungos žemėlapį, pažymės tremties vietas, uždegs žvakeles, tylos minute pagerbs žuvusių tremtyje ir lageriuose atminimą.

Gedulo ir Vilties dienos išvakarėse Kauno IX forte vyksiantys renginiai ne tik padės prisiminti skaudžius XX a. įvykius, tautos ir šeimos istoriją, prisiminti artimuosius, kurie iš tolimų tremties vietų gimtojon žemėn nebesugrįžo, bet ir žadins jaunosios kartos sąmonę, priartins jai tautos kančios kelius, kuriais žengiant neišblėso laisvės viltis.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija