2010 m. birželio 18 d.
Nr. 47
(1832)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Devintinių žygis

Emilija Janulytė

Eisena į Kryžių kalną.
Inesės Ratnikaitės nuotrauka

Eisena į Kryžių kalną

Šv. Mišios Kryžių kalno prieigose
Inesės Ratnikaitės nuotraukos

Devintinių procesija
Autorės nuotrauka

Devintinių išvakarėse, birželio 5-ąją, Šiaulių vyskupijoje buvo organizuotas piligriminis žygis į Kryžių kalną už vaikus. Tradicinės eisenos organizatorius – Lietuvos katalikių moterų sąjungos Šiaulių skyrius. Žygis prasidėjo 16 val. nuo Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus  Katedros, žygeiviams  vadovavo  Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis.

Įvairaus amžiaus žygeiviai

Eisenoje dalyvavo Šiaulių katalikiškų mokyklų moksleiviai, jų tėvai, seneliai, mokytojai, būrys katalikių moterų ir kitų tikinčiųjų. Visi ėjo su giesmėmis, Rožinio malda, giedojo Švč. Jėzaus Širdies litaniją, giesmes Mergelei Marijai. Žygyje dalyvavusius pačius jauniausius, vos ketverių metų piligrimus tėvai iki Kryžiaus kalno atnešė ant rankų.

Kelionės metu prie piligrimų prisijungdavo vis naujų žygeivių. Dar didesnis tikinčiųjų būrys  pasitiko piligrimus Kryžių kalno prieigose.

19 val. šalia Šventajam Tėvui Jonui Pauliui II pastatytos koplyčios prasidėjo šv. Mišios,  kurias aukojo vyskupas E. Bartulis, Šeimos centro kapelionas kun. Tadas Rudys, Šiaulių Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo parapijos klebonas, mons. Vytautas Kadys. Dar trys Šiaulių Katedros kunigai buvo pasirengę klausytis išpažinčių. Šv. Mišių auka, kaip paaiškino Ganytojas, buvo skirta už vaikučius: kad jie būtų saugūs, kad motinos ir tėvai leistų jiems ateiti į pasaulį, taip pat už tuos žmones, kurie yra nelaimingi, nes įžeidė vaikus, įskaudino juos, išnaudojo, sugadino jų gyvenimą, ateitį ir meilę. 

„Pamaitins mus Išganytojas Gyvąja Duona“

Vyskupas pamokslą siejo su Devintinių Evangelija, lygindamas apie Kristų susibūrusią minią su šios dienos piligrimais, besimeldžiančiais už vaikus ir jų ateitį. „Pamaitins mus Išganytojas Gyvąja Duona, nužengusia iš Dangaus, nes Jėzus yra mūsų maistas. Viešpats apaštalams sako: „Jūs duokite jiems valgyt!“ – kalbėjo vyskupas E. Bartulis. Vyskupas džiaugėsi, kad birželio 5-ąją prie Kryžių kalno susirinkusią minią Viešpats pamaitins ne tik keliais kepalėliais duonos ar žuvimis, bet ir pačiu savimi. „Jis atiduoda mums save, kad ir mes atiduotume Jam save, savo gyvenimus; kad mūsų gyvenimas būtų įprasmintas, sujungtas su Viešpaties kančia, kuri taip ryškiai atsiskleidžia čia, Kryžių kalno šventovėje. Šioje vietoje mes visada  pasijuntame viena didele šeima, vieno Dangaus Tėvo vaikais, kuriems brangus kryžius. Eidami į Kryžių kalną mes galbūt šitoje kelionėje truputėlį pavargome... Tačiau kai visa tai sujungi  su Viešpaties meile, yra be galo brangu, ir kada mes susivienijame šitoje kelionėje – dvigubas džiaugsmas!“ – sakė ganytojas.

Melstasi už negimusius vaikus

Birželio 5-osios vakarą Kryžių kalne vyskupas E. Bartulis ragino melstis prisimenant  ir negimusius vaikučius, ir tuos, kurie itin stokoja tėvų globos ir meilės, kad kuo mažiau būtų nelaimingų, tėvų meilės nepatiriančių vaikų, kad kiekvienas tėvas ir motina jaustų atsakomybę už pašauktą kūdikį, kad jį paruoštų Žemiško gyvenimo kelionei, o ypač – Dangiškam gyvenimui... Vyskupas ragino melstis bei dėkoti Viešpačiui ir už visus vaikučius, šiandien ateinančius  į pasaulį  bei  jau gyvenančius jame, o bendra karšta malda prisidėti prie to, kad jie būtų tikri Dievo vaikai, Bažnyčios nariai ir Amžinojo Gyvenimo paveldėtojai.

Dvi Devintinių procesijos

Birželio 6 dieną, sekmadienį,  Šiauliuose buvo švenčiama Švenčiausiojo Kristaus Kūno ir Kraujo iškilmė, Devintinės – šventė. Šios Devintinės Šiauliuose buvo ypač įsimintinos jau vien dėl to, kad  šiemet Šiaulių mieste buvo organizuotos net dvi Devintinių procesijos. Pirmą kartą į procesiją pietiniame miesto mikrorajone pakvietė ir Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo bažnyčios  klebonas, mons. V. Kadys.  Procesija prasidėjo po  šv. Mišių. Švenčiausiasis neštas Dainų gatve, Pėsčiųjų bulvaru. Pirmoji stotelė buvo įrengta prie „Romuvos“ gimnazijos, antra ir trečia – bulvare; ketvirtoji – jau pačioje bažnyčioje. Sugrįžus į šventovę visų susirinkusiųjų tikinčiųjų laukė Eucharistinis palaiminimas ir Sumos šv. Mišios. Devintinių iškilmių rengėjai labai džiaugėsi, kad dalyvauti procesijoje susirinko nemažai moksleivių.

Procesijoje – šimtai tikinčiųjų

Svarbiausioje miesto procesijoje – iš Šv. Jurgio bažnyčios į Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus Katedrą – dalyvavo šimtai tikinčiųjų. Tokią viltį, susikaupimą bei pagarbą, kuria Šiaulių gatvėmis nešamą Švč. Sakramentą  pasitiko visi sutikti ar tik pro langus bei balkonus žvelgiantys miesto gyventojai, panašių procesijų dalyviai buvo seniai bematę.

Iškilmės prasidėjo Šv. Jurgio bažnyčioje  šv. Mišiomis. Jose dalyvavo ir Šiaulių vyskupas E. Bartulis, kukliai užėmęs savo vietą klausykloje, prie kurios tuoj pat išsirikiavo nemaža eilė tikinčiųjų. Sakydamas jaudinantį pamokslą gausiai į Šv. Jurgio bažnyčią susirinkusiems žmonėms parapijos klebonas kun. Egidijus Venckus kvietė visus dalyvauti Devintinių procesijoje ir, pasibaigus šv. Mišioms, nepalydėti eisenos dalyvių tik žvilgsniais bei nekiūtinti į savo namus prie įprastų kasdienių darbų. „Nešdamas kryžių į Golgotos kalną Viešpats buvo vienas šioje procesijoje, – kalbėjo klebonas kun. E. Venckus.  – Dabar Šiaulių gatvėmis Jis gali praeiti  kartu su minia tikinčių žmonių, nes ką didesnio už  Kristų, pažadėjusį būti su mumis iki gyvenimo pabaigos, gali turėti žmogus?“

Šiaulių gatvėmis praėjo Išganytojas

Į Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus Katedrą Švč. Sakramentas buvo nešamas Vasario 16-osios, Vilniaus, Aušros alėjos ir kitomis centrinėmis Šiaulių miesto gatvėmis. Specialiai įrengtuose sustojimuose – „mobiliuose“ altorėliuose – buvo  garbinamas tikinčiųjų nešamas Švč. Sakramentas, skaitomos Evangelijos ištraukos. Visą kelią, vadovaujant Šv. Jurgio parapijos choristams, buvo giedama ir garsiai meldžiamasi.

Katedros šventoriuje procesiją pasitiko klebonas kun. Remigijus Čekavičius, pastebėjęs, kad labai džiaugiasi dviejų parapijų – Šv. Jurgio bei Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus – žmonių bendravimu, Katedros Sumos choras ir didelis būrys tikinčiųjų.

Šv. Mišias aukojo vyskupas E. Bartulis ir kiti Šiaulių kunigai. Vyskupas  pirmiausia dėkojo kunigams, procesijos dalyviams ir visiems tikintiesiems, kurie atrado laiko pagarbinti Viešpatį, pabūdami su Juo ne tik sakralinėje bažnyčių erdvėje. „Šiandien Išganytojas praėjo Šiaulių gatvėmis. Miestas neturi didesnės šventės, kaip tąją, kurios metu miesto gatvėmis eina pats Viešpats Dievas – ir eina  be mažiausio triukšmo“, – kalbėjo vyskupas.

Žodžiai – į tėvų širdis

Toliau ganytojas kalbėjo apie tai, kad Dievo teikiamos Gyvenimo Duonos niekur nenusipirksi, o dar vėliau Šiaulių ganytojas kalbėjo ir apie pirmąjį birželio sekmadienį švenčiamą Tėvo dieną. „Kas kartu meldžiasi – kartu ir gyvena“, – daugeliui Šiaulių Katedroje aukotose šv. Mišiose dalyvavusių vyrų vyskupas E. Bartulis skyrė šiuos aštrius žodžius. „Kiek praleidote laiko su savo šeimos nariais, kiek kartų buvote stipriausiu savo šeimos medžiu, į kurį patikimai galėjo atsiremti visa jūsų šeima?“ – vyskupo klausimai toliau kaitino vyrų širdis. Vyskupas palinkėjo, kad kiekvieno tėvo gyvenimas būtų pažymėtas meile, gerumu, ištikimybe ir  šventumu, kad tomis dorybėmis būtų pilnos visų Lietuvoje gyvenančių tėvų širdys.

Devintinių eucharistines procesijas Šiauliuose Šiaulių vyskupijos ganytojas Eugenijus Bartulis atgaivino po jo įšventinimo vyskupu 1997 m. birželio 29 dieną.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija