2010 m. liepos 2 d.
Nr. 50
(1835)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Kunigų metų užbaigimas Truskavoje

Kazimieras Dobkevičius

Iš kairės: Truskavos klebonas
kun. Simas Maskvytis, Panevėžio
vyskupas Jonas Kauneckas,
Kauno arkivyskupijos augziliaras
vyskupas Jonas Ivanauskas,
kancleris mons. Adolfas Grušas

Kunigai Truskavos bažnyčioje
švenčia Kunigų metų pabaigą

Vitražų autorius Vytautas Švarlys

Vitražas, vaizduojantis
Šiluvos Švč. M. Mariją

Truskavoje birželio 16 dieną vyko Panevėžio vyskupijos kunigų metų užbaigimo iškilmė, kuri prasidėjo šv. Mišiomis Šventosios Dvasios bažnyčioje. Liturgijai vadovavo Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas, kartu koncelebravo Kauno vyskupas augziliaras Jonas Ivanauskas, monsinjoras Adolfas Grušas ir apie septyniasdešimt Panevėžio, Šiaulių bei Kaišiadorių vyskupijų kunigai. Šv. Mišiose kartu su parapijiečiais ir svečiais meldėsi Kėdainių rajono savivaldos atstovai, Truskavos seniūnas.

Ganytojas vysk. J. Kauneckas homilijoje dėkojo visiems, kas meldžiasi už kunigus ir kvietė toliau melstis, drąsino šv. Apaštalo Pauliaus žodžiais, kuriuos buvo pasirinkęs savo kunigystės šventimų atminimo paveikslėliui: „Visi kaip vienas kovokime už tikėjimą ir nė iš tolo nesileiskime priešų išgąsdinami“.

 Vyskupas kalbėjo apie kunigų metų baigimo šventę Romoje ir pakartojo popiežiaus mintį, kad celebatas laikomas skandalu, tik tuomet kai kunigas neatiduoda visos širdies Dievui, Bažnyčiai, žmonėms. Ganytojas atkreipė dėmesį, kad ginant kunigystės Sakramento vertybes reikia atsigręžti į apaštalą Paulių.

Kunigai, vyskupui J. Kauneckui skaitant pasižadėjimo tekstą, atnaujino kunigystės įžadus.

Po šv. Mišių Truskavos rekolekcijų namuose Šiluvos Dievo Motinos koplyčioje vysk. J. Kauneckas pašventino dailininko Vytauto Švarlio sukurtus vitražus Šiluvos ir Krekenavos Dievo Motinos paveikslų motyvais, o taip pat Rimanto Idzelio išdrožtą pasaulio kunigų globėjo šventojo Jono Marijos Vianėjaus statulą.

Dailininkas V. Švarlys papasakojo, kad seniai rengėsi sukurti vitražus šiai koplyčiai. Mat vitražų autoriaus mama kilusi iš Truskavos, o jis pats nuo Krekenavos. Buvo noras įamžinti minėtų vietovių vitražų pavidalu ir išliekamąją vertę turinčius kūrinius. Darbas reikalavo pasišventimo, kruopštumo, deramos kompozicijos. Ir tikrai – vitražai dera prie koplyčios ansambliškumo.

Vysk. J. Ivanauskas padėkojo visiems susirinkusiems, apžiūrėjo tradicinį tautodailininkų plenerą „Truskavos vasara“, kurį rengė Truskavos klebonas kun. Simas Maskvytis. Jam teko ir visi kunigų metų užbaigimo iškilmių rūpesčiai.

Atgimimo metais klebono kun. Petro Baniulio iniciatyva ir rūpesčiu pradėta statyti dabartinė mūrinė modernistinė bažnyčia. 1998 m. statyba buvo baigta. Gegužės 31 d., per Sekmines, bažnyčią konsekravo tuometinis Panevėžio vyskupas Juozas Preikšas, klebonui kun. P. Baniuliui buvo įteiktas simbolinis raktas. Nuo 2006 m. jaunojo klebono kun. S. Maskvyčio iniciatyva bažnyčioje vyksta klasikinės muzikos koncertai, tad bažnyčia tapo ne tik maldos namais, bet miestelio kultūros židiniu. Dabartinė Truskavos parapija ribojasi su Krekenavos, Ramygalos, Ančiškio, Šėtos, Lančiūnavos parapijomis. Parapijai priklauso apie 1800 žmonių.

Truskava, Kėdainių rajonas
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija