2010 m. liepos 9 d.
Nr. 52
(1837)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Bendruomenėse

Tiltagalių tradicija

Bronius VERTELKA

Subačiaus klebonas kun. Algirdas
Butė (kairėje) bendrauja su Tiltagalių
kultūros centro direktore Regina
Kopūstiene ir vietos bendruomenės
pirmininke Regina Matuzevičiene

Pakruojo rajono Plaučiškių kaimo
meno mėgėjų spektaklis „Žaldokynė“

Tiltagalių koplyčia
Autoriaus nuotraukos

Lietuviškosios estrados ąžuolas
Adolfas Jarulis Tiltagaliuose

Krašto apsaugos ministrė Rasa
Juknevičienė ir Panevėžio rajono
tarybos narys Jonas Katinas

Anksčiau Tiltagaliuose netrūkdavo Antanų ir Antaninų, todėl švęsti Antanines čia jau tapo tradicija. Birželio 12-ąją į kraštiečių šventę rinkosi tiltagaliečiai ir iš čia kilę. Šventė prasidėjo pavakare šv. Antano atlaidais Tiltagalių kapinėse stovinčioje akmenų mūro koplyčioje. Atsirasti jai leidimą davė vyskupas M. Valančius. Koplyčią  vietos ūkininkai statė savo lėšomis. 1859 metais iškilusi šventovė dabar pripažinta architektūros paminklu, yra saugoma valstybės.

Koplyčioje šv. Mišias aukojo Subačiaus klebonas kun. Algirdas Butė. Jis glaustai supažindino su misionieriaus Antano, kuris praėjus metams po  mirties buvo paskelbtas šventuoju, gyvenimu. Paskui visi ėjo į sporto aikštę prie Tiltagalių kultūros centro. Užsuko čia ir Subačiaus klebonas.

Antaninių šventės programą vedė panevėžietis Bronius Baltrūnas ir paliūniškietė Violeta Lukšienė. Į susirinkusiuosius kreipėsi krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė, kuri buvo pristatyta savu žmogumi Tiltagaliuose (čia gyveno jos senelė). Ministrė džiaugėsi grožį ir tvarką pamėgusia gyvenviete, po truputį atsigaunančiu žemės ūkiu. R. Juknevičienė tiltagaliečiams perdavė ir Seimo nario Antano Matulo linkėjimus, su smagia švente sveikino Panevėžio rajono Tarybos narys Jonas Katinas.

Šventės dalyviai stebėjo Pakruojo rajono Plaučiškių kaimo meno mėgėjų vaidinamą Boriso Dauguviečio pjesę „Žaldokynė“. Jų pasirodymas buvo įvertintas Tiltagalių kultūros centro padėka. Šventėje buvo daug dainų ir muzikos. Širdį glostė Vaikų ir jaunimo pučiamųjų orkestro „Karsakiškio garsas“, Geležių jaunimo vokalinio ansamblio, Tiltagalių kultūros centro dainininkų, šokėjų ir muzikantų pasirodymas. Smagiai koncertavo vietos kantri muzikos ansamblis, įvairi buvo kaimo kapelos „Lėvena“ programa, kaip visada jaunatviškai atrodė lietuviškosios estrados ąžuolas Adolfas Jarulis.

Šiemet ąžuolo lapų vainikais buvo pagerbti tiktai du Antanai. Antaninių metu buvo surengtas vaikų piešinių ant asfalto konkursas, vyko sportinės varžybos. Prekeiviai siūlė atsigerti ir užkąsti. Turėjo kuo užsiimti ir vaikai. Artėjant nakčiai, gegužinė vyko laužo šviesoje.

Tiltagaliai, Panevėžio rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija