2010 m. liepos 9 d.
Nr. 52
(1837)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Šiaulių vyskupijoje

Joniškio dekanate

Nesuabejojęs pašaukimu

Klebonas kun. Jordanas Urbonas tarp
brangiausių ir artimiausių žmonių

SKAISTGIRYS. Šv. Jurgio parapijos klebonui kun. Jordanui Urbonui šios Sekminės buvo ne eilinės – prieš dvidešimt metų jis buvo įšventintas į kunigus. Kaštonų pavėsyje pasitikęs kun. J. Urbonas su rožiniu rankose prisėda šventoriuje ant suolelio. Ausyse dar skamba Sekminių varpai, burnoje jaučiasi atlaidų saldainių skonis... Prisiminimais kunigas grįžta į Viekšnių parapiją, kur prabėgo jo vaikystė, kur meilę Dievui ir bažnyčiai įskiepijo jo močiutė ir tėveliai. „Įdomu būdavo klausyti suaugusiųjų kalbos apie giminės kunigus, jų pasiaukojimą žmonėms. Aš jų savo gyvenimo kelyje jau nesutikau, tačiau man jie buvo pavyzdžiu. Neišdildomą įspūdį paliko ir gimtosios parapijos klebonas kunigas Jonas Ilskis, kuris savo pavyzdžiu skiepijo dvasingumą. Iki šiol ausyse skamba jo pasakyti žodžiai man išlaikius Katekizmo egzaminą ruošiantis Pirmajai Komunijai: „Tu būsi kunigas“, – prisimena kun. J. Urbonas. Nuo to laiko prabėgo keturi su trupučiu dešimtmečio. Augo ir brendo kunigas tuo laikotarpiu, kai klestėjo ateizmas, kai bažnyčia buvo draudžiama. Baigęs mokyklą pasirinko kitą specialybę, tačiau kasdien stiprėjantis troškimas būti kunigu jį paskatino rinktis kunigystę.

„Būdamas mokinukas senoje sodyboje tarp griuvėsių radau Evangeliją. Aptriušusią, subadytą, sunkiai įskaitomą. Parsinešęs namo, aš jos nepadėjau tol, kol neperskaičiau. Ir vėliau liūdesio valandėlėmis pasiėmęs Evangeliją ilgai skaitydavau. Joje radau daug neatrasto, – mena kunigas. – Kunigystė man vertesnė ir už brangakmenius. Jokie rinktiniai turtai negali prilygti kunigystei. Šiandien, kai kunigo sutaną vilkiu jau dvidešimt metų, galiu drąsiai teigti, kad ji man vertesnė už bet kokius paaukštinimus. Auksas prieš kunigystę yra tik žiupsnis smilčių, o sidabras – molis.“

 Jubiliejai ateina ir praeina, lieka prisiminimų nuotrupos, pokalbiai su sutiktais žmonėmis ir paprastumas bei nuoširdumas, kuriuo apdovanotas kunigas Jordanas, paminėjęs kunigystės jubiliejų artimiausių žmonių rate.

Vida URBONIENĖ

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija