2010 m. liepos 23 d.
Nr. 56
(1841)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Istorija ir dabartis

Varpinė nušvito naujomis spalvomis

Albinas Skridla

Juodaičių bažnyčios varpinė
anksčiau ir dabar

1780 metais Juodaičių kaime (Jurbarko r.), toje vietoje, kur šiuo metu yra bažnyčia, juodaitiškiai pasistatę koplyčią, Ariogalos parapijos filiją, o aplinkui buvo kapinaitės. Esant reikalui iš Ariogalos atvažiuodavo kunigas ir koplyčioje laikydavo pamaldas. 1858 metais, sutikus Žemaičių vyskupui, Juodaičiuose nuolatinai apsigyveno kunigas Jonas Vitkevičius. Ariogalos klebonas norėjo koplyčią nugriauti, bet žmonės pasipriešino ir jis turėjo nusileisti. 1859 metais į Juodaičius buvo paskirtas darbštus kunigas Antanas Viršila, kurio rūpesčiu koplyčia buvo perstatyta į špitolę ir pastatyta medinė bažnyčia. Užbaigus bažnyčią buvo pastatyta varpinė. 1863 metais Juodaičių filialistas kun. A. Viršila už pagalbą sukilėliams ištremtas į Sibirą. Medinė bažnyčia per Pirmąjį pasaulinį karą sudegė, jos vietoje 1930 metais pastatyta mūrinė, o varpinė išliko. Ji medinė, tašytų rąstų, šešiakampė su paaukštinimu, stogas dengtas lentutėmis. Joje yra trys varpai. Du mažesnieji varpai išlieti Anglijos Kupfer fabrik 1865 metais. Vienas jų per Pirmąjį pasaulinį karą apgadintas, todėl buvo nupirktas naujas, didesnis. Didysis varpas 1918 metais išlietas Aleksandro Vasiljevičiaus Chsačevo fabrike Valdajuje, Rusijoje. Kaip matyti iš užrašo ant varpo, pinigų šiam varpui pirkti paaukojo Simonas Gudžiūnas. Inventoriaus knygoje nurodyta, kad visi trys varpai kainavo 4000 litų. Varpinė keletą kartų remontuota, perdengtas skardinis stogas, nudažyta.

Dar pernai Juodaičių klebonas kun. Žygintas Veselka su parapijiečiais apžiūrėję varpinę nusprendė savo jėgomis suremontuoti, nes pamatiniai rąstai ir grindys buvo visiškai supuvę, vietoje langų žiojėjo kiaurymės. Parapijos žmonės aukojo aukas, klebonas rūpinosi mediena ir kitomis reikalingomis medžiagomis. Parapijos žmonės aktyviai įsijungė į remonto darbus. Meistrų meistras ūkininkas Leonas Butkus ne tik paaukojo medienos, bet ir paruošė lentas apkalimui, pagamino langus, atsivežė įrankius ir triūsė nuo ryto iki vakaro.

Negailėdami laiko ir jėgų jam padėjo Stanislovas Marcinkus, Vytautas Bukauskas, Sigitas Mickus, Arūnas Gaudinskas, Zenonas Banys, Edmundas Paulavičius, Rimas Jačiunskas, Gražvydas Tamkus, Algis Vitkauskas, Audrius Prakapas, Valentinas Jocius ir kiti. Klebonas ne tik rūpinosi medžiagomis, bet ir pats po pamaldų triūsė kartu su visais.

Per labai trumpą laiką varpinė nušvito naujomis spalvomis ir pradėjo naują gyvenimą. Pakeistos pamatinės sijos, sutvirtintas karkasas, sudėtos grindys, apkaltos sienos, padaryti nauji langai, perdažytas stogas. Ji išliko autentiška – tokia pat, kokią statė mūsų protėviai, tik mediena impregnuota antiseptinėmis medžiagomis, atspariomis atmosferai, todėl dar ilgai stovės ir puoš Juodaičius.

Juodaičiai, Jurbarko rajonas
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija