2010 m. liepos 23 d.
Nr. 56
(1841)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Telšių vyskupijoje

Šilalės dekanate

Po gero pasiruošimo – įspūdinga šventė

Pirmą kartą priimama šv. Komunija.
Ją dalija klebonas dekanas
kun. Stasys Toleikis

Bendra nuotrauka po Pirmosios Komunijos

ŠILALĖ. Įprasta, kad Šilalės parapijos klebonas dekanas kun. Stasys Toleikis kasmet didelį dėmesį skiria parapijos vaikų paruošimui Pirmajai Komunijai. Pasak kun. S. Toleikio, tai pirmas jauno žmogaus žingsnis į sąmoningą tikėjimo tiesų suvokimą bei pirmasis susitikimas su Gyvuoju Kristumi. Kunigas džiaugiasi, kad ir šiemet vaikus Pirmajai Komunijai ruošė didelę darbo patirtį katechezėje turinčios mokytojos katechetės Viktorija Macienė ir Danutė Porvaneckienė. Nuo praėjusių metų spalio mėnesio kas sekmadienį Šilalės parapijos namuose vyko pasirengimas Pirmajai Komunijai. Vaikai buvo rengiami įdomiai, panaudojant vaizdinę medžiagą, kai kuriuose užsiėmimuose dalyvavo ir tėvai. Šilalės parapijos vaikučiai noriai lankė katechezės užsiėmimus. Juose apsilankydavo ir kun. S. Toleikis, bendraudavo su vaikais, su mokytojomis katechetėmis aptardavo katechezės reikalus.

Praktinis vaikų paruošimas Pirmajai Komunijai vyko birželio mėnesį. Po katechezės pamokėlių, vakarais, dar gerokai prieš vakarines pamaldas, vaikai mokėsi kada ir kur priklaupti, kaip elgtis bažnyčioje, kaip sąmoningai įsijungti į šv. Mišių auką. Net keletą užsiėmimų buvo skirta mokymui, kaip atlikti išpažintį, priimti Komuniją. Be to, birželinėse pamaldose vaikai aktyviai ir sąmoningai įsijungdavo į šv. Mišių auką, garsiai išpažindavo tikėjimą, sukalbėdavo Viešpaties maldą, atsakinėdavo į kunigo kreipinius. Kad geriau suvoktų šv. Mišių auką ir  galėtų garsiai su visais giedoti Švč. Jėzaus širdies litaniją, vaikai gavo atspausdintą litaniją ir kitas birželiui skirtas maldas.

Kun. S. Toleikiui talkino vyskupo Jono Borutos SJ paskirtas Telšių vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos klierikas Rolandas Kazlauskas. Vaikai labai džiaugėsi jaunu būsimuoju kunigėliu. Padrąsindamas vaikučius, nuoširdžiai jų išpažinčių klausė vikaras kun. Kęstutis Motiejaitis. Visų bendromis pastangomis Šilalės parapijos vaikučiai puikiai pasiruošė Pirmajai Komunijai.

Birželio 20-osios rytą pasipuošusios mergaitės ir berniukai, laikydami rankose Pirmosios Komunijos žvakutes, škaplierius ir rožančius skubėjo į gėlėmis papuoštą Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčią. Su jais atvyko ir jų tėveliai, broliukai, sesutės, močiutės. Ši iškilmė vyko Votyvos metu – Šilalės bažnyčia buvo pilnutėlė tikinčiųjų. Kun. S. Toleikis, talkinant klierikui R. Kazlauskui, iškilmingai įvedė vaikus į bažnyčią, o jie padėjo prie altoriaus po gėlės žiedą. Iškilmingų šv. Mišių metu, prieš atnašavimą, Pirmosios Komunijos einantys vaikų tėveliai atnešė prie altoriaus atnašą – duonos kepalėlį, vynuogių, o vaikai – meškiuką. Šv. Mišių metu, pritariant smuikui, fleitai ir gitarai, giedojo Šilalės Simono Gaudėšiaus gimnazijos muzikos mokytojos Laimos Petkuvienės paruoštos moksleivės: Monika, Simona, Samanta ir Indrė Petkutės. Jaudinančiai nuskambėjo klebono kun. S. Toleikio homilija, skirta vaikams, jų tėveliams ir visiems tikintiesiems. Klebonas džiaugėsi, kad tą Viešpaties dieną net 82 Šilalės parapijos vaikučiai pirmą kartą priėmė šv. Komuniją. Ta proga klebonas pašventino vaikų atsineštus škaplierius, rožančius.

Pasibaigus Pirmosios Komunijos iškilmei gražiausių gėlių puokštėmis nuo vaikučių ir tėvelių buvo įteiktos klebonui dekanui kun. S. Toleikiui, mokytojoms katechetėms Viktorijai Macienei ir Danutei Porvaneckienei.

Paskui vaikučiai ir jų tėveliai dėkojo klebonui dekanui kun. S. Toleikiui už gražiai suorganizuotą Pirmosios Komunijos šventę, o mokytojoms katechetėms – už puikų vaikučių paruošimą Pirmajai Komunijai, už įskiepytą norą kuo dažniau užsukti į bažnyčią susitikimui su Dievu šv. Mišių aukoje.

Pranciškus ŽUKAUSKAS

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija