2010 m. liepos 23 d.
Nr. 56
(1841)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Trijuose miestuose vyko antikorupciniai piketai

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Birželio 15 dieną Kaune, Vilniuje ir Marijampolėje vyko piketai, kurių metu buvo protestuojama prieš bandymus susidoroti su aukštų pareigūnų korupciją atskleidusiais Kalvarijos kriminalistais, reikalaujama tirti jų iškeltus korupcijos faktus ir pradėti Drąsiaus Kedžio nužudymo tyrimą. Prie šių piketų rengimo prisidėjo net septynios organizacijos – „Vyčio“ judėjimas, Tautos ateities forumas, asociacija „Vienybės forumas“, Jungtinio demokratinio judėjimo Kauno ir Vilniaus skyriai, Visuomeninė piliečių sąjunga, „Drąsiaus kelias“. Visuose miestuose piketai prasidėjo 11 valandą 30 minučių ir truko pusantros valandos.


„Kurmių“ metas

Juozas Jablonskis

Jauniaus AUGUSTINO piešinys

Pastaruoju metu visuomenės ir dėmesio centre dažnai atsiduria teismai. Nuo gegužės pradžios svarstoma D. Kedžio dukrelės globos byla. Šioje byloje galutinis taškas dar nepadėtas. Paskutiniu metu teismuose priimami ir skandalingi sprendimai. Liepos 16 dieną teismo sprendimu 20 tūkstančių litų bauda nubaustas „XXI amžiaus“ laikraščio žurnalistas Gintaras Visockas. Šiam drąsiam žurnalistui gresia ir kiti nemalonumai – kai kurių pareigūnų didelį nepasitenkinimą sukėlė tai, kad G. Visockas domisi čečėnų Gatajevų ir Rygos OMON būrio pareigūno K. Nikulino-Michailovo byla, šiomis temomis yra parengęs daugybę straipsnių. Puolimas prieš padorius politikus, žurnalistus ir visuomenės veikėjus per Lietuvos teismus tampa pastoviu reiškiniu. Štai skandalingai pagarsėjęs profesorius J. Kostinas, buvęs nelegalios aukštosios mokyklos – Tarptautinės Baltijos akademijos – steigėjas, 2004 metais padavė į teismą profesorių V. Daujotį, apkaltinęs jį šmeižtu. V. Daujotis daugiau nei dvejus metus buvo tampomas po teismus, kol galiausiai buvo išteisintas.


Lietuvos teisėsauga nutyli įtariamajam palankias aplinkybes

Gintaras Visockas

Buvęs Rygos OMON milicininkas
Konstantinas Michailovas-Nikulinas
Autoriaus nuotrauka

Vilniaus apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjų kolegija šių metų liepos 16-ąją nusprendė ir toliau taikyti griežčiausią kardomąją priemonę įtariamajam Konstantinui Michailovui-Nikulinui. Tai reiškia, kad kol vyksta teismo procesas, buvęs OMON milicininkas K. Michailovas už grotų praleis dar mažiausiai tris mėnesius.

Oficialioje Vilniaus apygardos teismo nutartyje smulkiai išdėstyta, kaip ir kada įtariamasis K. Michailovas dalyvavo Medininkų skerdynėse: „Sulaikytus LR pareigūnus, tarp jų ir sunkiai sužeistą J. Janonį, K. Michailovas kartu su A. Laktionovu ir A. Ryžovu bendromis pastangomis, tikslu nužudyti, saugojo, prievarta suvarė į Medininkų muitinės posto vagonėlį, kur iš tyrimo metu nenustatytų, nesurastų šaunamųjų ginklų – dviejų 7,62 mm kalibro Kalašnikovo konstrukcijos automatų su garso slopintuvais tyčia šovė ne mažiau 13 šūvių į nukentėjusiuosius. Šiomis aplinkybėmis K. Michailovas kartu su A. Laktionovu ir A. Ryžovu veikdami bendrai Medininkų muitinės posto teritorijoje ir posto vagonėlyje, iš trijų tyrimo metu nenustatytų, nesurastų šaunamųjų ginklų – dviejų 7,62 mm kalibro Kalašnikovo konstrukcijos automatų su garso slopintuvais, 9 mm kalibro Makarovo pistoleto tyčia šovė ne mažiau 16 šūvių į Medininkų muitinės poste dirbusių A. Musteikio, S. Orlavičiaus, R. Rabavičiaus, A. Kazlausko, J. Janonio, A. Juozako, M. Balavako, T. Šerno galvas, kitas kūno vietas...“


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija