2010 m. rugpjūčio 13 d.
Nr. 58
(1843)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Bendruomenėse

Dvidešimtasis patriotų sąskrydis

Kazimieras Dobkevičius

LPKTS vadovai su savo vėliava

Šv. Mišių auka po atviru dangumi
Dubysos slėnyje. Iš kairės: kun.
Petras Mackevičius, kun. Kazimieras
Skučas, mons. Alfonsas Svarinskas,
arkivyskupas Sigitas Tamkevičius,
kun. Gintautas Jankauskas, Raseinių
dekanas kun. Juozas Kaknevičius,
kun. Viktoras Aukštakalnis

Tarp sąskrydžio dalyvių – Seimo
nariai, miesto savivaldybių vadovai,
karinių sąjungų vadai

Sąskrydžio ugnį įžiebs kaunietis
Kazimieras Dapkus (dešinėje)

Kito tokio masiško, įspūdingo renginio, kaip Lietuvos patriotų sąskrydis Ariogaloje, tikrai nėra. Jis jau dvidešimtą kartą vyksta vidurio Lietuvoje, gražiajame Dubysos slėnyje.  1990 metais Ariogaloje, pirmojo sąskrydžio metu taip lijo, jog sauso siūlelio neliko, o dabar dalyvius alino nepakeliamas karštis. Tik buvusius tremtinius, politinius kalinius, partizanus jokie karščiai, liūtys ar vėtros nesustabdo nuo dalyvavimo tradiciniame sąskrydyje.

Rugpjūčio 7 dieną Žemaičių plente rinkosi Lietuvos Vietinės rinktinės karių sąjungos nariai, jau sulaukę  solidaus amžiaus (visiems per 80 metų). Sąjungos vadas Bronislovas Girdvainis skaičiuoja 86 metus, bet entuziastingai atvyko į didžiąją bendraminčių sueigą. Gražu buvo regėti nuo kalno nenutrūkstamu srautu plaukiančią gyvą patriotų upę su vėliavomis, su dainomis  artėjančią į veją priešais centrinę tribūną. Keitėsi užrašai – Klaipėda, Plungė, Birštonas, Biržai, Raseiniai, Marijampolė, Alytus, Panevėžys, Šiauliai, Kaunas, Joniškis, Jurbarkas, Šakiai, Vilnius, Prienai... Didžiuosius miestus keitė mažų miestelių pavadinimai. Statistika tvirtina, kad šiemet sąskrydyje dalyvavo apie 10 000 žmonių. Eiseną lydėjo KOP kariuomenės pučiamųjų orkestras.

 Scenoje prie įrengto altoriaus prasidėjo šv. Mišios, kurias aukojo arkivyskupas Sigitas Tamkevičius ir kunigai  Petras Mackevičius, Kazimieras Skučas, mons. Alfonsas Svarinskas, Gintautas Jankauskas, Juozas Kaknevičius, Viktoras Aukštakalnis. Arkivyskupas sakė, kad tikrieji patriotai ir Lietuvą mylintys atvyko į Dubysos slėnį.  Į sąskrydį atvyko Lietuvos socialinio apsaugos ir darbo ministras, Seimo narys Donatas Jankauskas, Seimo nariai prof. Arimantas Dumčius,  A. Dagys, Saulius Pečeliūnas, Vincė Vaidevutė Margevičienė, LPKTS pirmininkas Povilas Jakučionis ir kiti. Dalyvavo Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas, rajonų  vadovai, Lietuvos šaulių sąjungos vadas pulkininkas Antanas Plieskis, LVRKS vadas  dim. mjr. Br. Girdvainis, LLKS Štabo viršininkas dim. mjr. Vytautas Balsys, LLKS Valdybos pirm. Jonas Burokas, LPKTS  tarybos pirmininkas Antanas Lukša. Sąskrydžiui sveikinimą atsiuntė prezidentė Dalia Grybauskaitė, Seimo pirmininkė Irena Degutienė, premjeras  Andrius Kubilius.

Tradiciškai į Ariogalos patriotų sąšauką atvyksta kaimynai iš Latvijos ir Estijos. Dėl ligos į Ariogalą negalėjo atvykti europarlamentaras prof. Vytautas Landsbergis, LLKS pirmininkas dim. pulk. Jonas Čeponis. Turiningą koncertinę programą atliko jungtinis politinių kalinių ir tremtinių choras. Lietuvos nacionalinę vėliavą pakėlė LLKS štabo viršininkas V. Balsys, LPKTS vėliavą kėlė varėniškis, Vyčio Kryžiaus kavalierius  V. Kazilionis. Sąskrydžio ugnį uždegė buvęs partizanas Kazimieras Dapkus. Dubysos slėnyje galingai nuaidėjo Lietuvos himno žodžiai.

 LPKTS pirmininkas P. Jakučionis savo pranešime kalbėjo apie politinių kalinių ir tremtinių socialinius klausimus, teisinės bazės, įstatymų leidybos aspektus, kurie spręstų aktualius nūdienos ekonominius, socialinius klausimus. Ypač svarbu, kad jaunimas liktų Lietuvoje, nes jauni žmonės sudaro mūsų valstybės pamatą.

Svečiai iš Latvijos ir Estijos linkėjo lietuviams neužleisti iškovotų pozicijų, nes Lietuva yra daug padariusi įamžindama partizanų atminimą. Mūsų žemiškąjį pasaulį palieka žymiausi kovotojai, o mes privalome išsaugoti ir atminti nuveiktus žygius vardan savo ir ateities kartų, sakė mūsų kaimynai.

Buvo suteikta galimybė pasisakyti Lietuvos Seimo nariams. Kaip visada  labai aktyvus buvo mons. A. Svarinskas. Jis pliekė Vilniaus miesto merą, kuris leido gėjams žygiuoti Vilniaus miesto gatvėmis. Monsinjoras  kvietė susilaikyti ir nuo stikliuko. Visi buvome kviečiami neužmiršti maldos, kuri mus visus telktų vienybėn ir stiprintų.

Šventinę pramoginę programą pagyvino solistai Liudas Mikalauskas, Egidijus Bavikinas, eiles skaitė aktorė Virginija Kochanskytė, dainavo Vytautas Šiškauskas, Jungėnų kaimo kapela ir kiti meno kolektyvai. Patriotinis sąskrydis „Su Lietuva širdy“ neišblėso, o dar arčiau suartino jaunąją ir senąją kartas.

Ariogala, Raseinių rajonas
Autoriaus ir Ričardo ŠAKNIO nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija