2010 m. rugpjūčio 13 d.
Nr. 58
(1843)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Po Žemaičių Kalvarijos atlaidų

Laukuvos klebono kun. Virgilijaus
Pociaus homilija Kryžiaus kelyje

Šv. Mišias aukoja Kauno arkivyskupas
metropolitas Sigitas Tamkevičius SJ,
vyskupas Jonas Boruta SJ (kairėje)
ir kunigai
Autoriaus nuotraukos

Kryžiaus kelio procesiją
kasdien lydėjo dūdoriai

Būgnai kviečia į šv. Mišias Bazilikoje
Vido VENSLOVAIČIO nuotraukos

Didieji Žemaičių Kalvarijos atlaidai, vykę liepos 2–12 dienomis, iškilmingai buvo švenčiami Dievo Motinos – Šeimų Karalienės – Bazilikoje. Ypač suaktyvėjo tikinčiųjų srautas į Žemaičių Kalvariją po liepos 4-osios, kai per Lietuvos televiziją tiesiogiai iš Žemaičių Kalvarijos buvo transliuotos šv. Mišios už šeimas ir parapijų bendruomenes. Ši pagrindinė atlaidų diena buvo skirta Klaipėdos dekanatui. Šv. Mišias aukojo svečias iš Vilniaus vyskupas augziliaras Arūnas Poniškaitis.

Liepos 5-ąją, iš pat ankstyvo ryto, į Žemaičių Kalvariją skubėjo Šilalės dekanato tikintieji, o su jais ir jaunimas, kunigai. Riedėjo autobusai, lengvosios mašinos, nes visi norėjo dalyvauti Šilalės dekanatui skirtoje dienoje, kurioje buvo meldžiamasi už Lietuvos kaimą, žemdirbius ir blaivybę. Vyko net du giedotojų kolektyvai – Šilalės Simono Gaudėšiaus gimnazijos jaunimo choras „Studeo“ (vadovė mokytoja Laima Petkuvienė) ir Šilalės kultūros centro sakralinės muzikos ansamblis „Excordis“ (vadovas Antanas Kazlauskas). Atvyko net trys jaunos solistės pagiedoti tarp Šventojo Rašto skaitinių.

Šilalės dekanatui skirtą dieną rytmetines šv. Mišias aukojo Šilalės parapijos klebonas dekanas kun. Stasys Toleikis su atlaiduose dalyvavusiais kunigais. Dvyliktą valandą iškilmingas šv. Mišias aukojo Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius SJ, Telšių vyskupijos vyskupas Jonas Boruta SJ ir kunigai. Pasibaigus šv. Mišioms, grojant dūdoms ir skambant giesmėms, didžiulė minia tikinčiųjų su arkivyskupu S. Tamkevičiumi ir kunigais išsiruošė į Kryžiaus kelio procesiją, į Žemaičių Kalvarijos kalnus, melsdamiesi prie visų dvidešimties koplyčių – stočių, priimdami palaiminimus šv. Kryžiaus relikvija. Kryžiaus kelio procesijos metu buvo išklausytos trys homilijos, susietos su tos dienos atlaidų intencijomis. Jas pasakė Šilalės dekanato kunigai klebonai: Virgilijus Pocius (Laukuva), Narsutis Petrikas (Kaltinėnai) ir Juozas Rudys (Kvėdarna). Tiems, kurie dėl amžiaus ar sveikatos nepajėgė su procesija eiti į kalnus, Kryžiaus kelio apeigos vyko Bazilikoje.

Šilalės dekanatui skirtos pamaldos, kuriose dalyvavo iš įvairių Lietuvos vietų suvažiavę tikintieji, baigėsi giesmėmis, skirtomis Dievo Motinai, palaiminimu ir atlaidų  malonių suteikimu visiems atlaidų dalyviams.

Pranciškus ŽUKAUSKAS

Šilalė – Žemaičių Kalvarija    

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija