2010 m. rugpjūčio 13 d.
Nr. 58
(1843)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Palaimintojo Jurgio Matulaičio atlaidų atgarsiai

Liepos 17-oji – Palaimintojo atlaidų diena, skirta vaikams ir šeimoms bei Marijampolės dekanato tikintiesiems. Prasidėjo ji vaikams skirta kūrybine programa Šv. arkangelo Mykolo parapijos salėje. Kol su vaikais bendravo sesuo Viktorija Plečkaitytė MVS, vaizdžiai pristačiusi Palaimintojo gyvenimą ir darbus, kol sesuo Daiva Bernadeta Staskevičiūtė SF  mokė juos giesmių ir žaidimų, tėveliai  bei kiti tikintieji klausėsi Vilniaus Lazdynų parapijos klebono kun. Jacek Paszeda SDB paskaitos. Lektorius pristatė šv. Jono Bosko auklėjamąją programą, analizavo šventojo prevencinės sistemos pagrindus, jo darbo metodiką ir rezultatus.

Prieš šv. Mišias Bazilikoje prie Palaimintojo altoriaus maldą vedė Marijampolės, Kazlų Rūdos pal. Jurgio Matulaičio draugijos nariai. Pasirinkta maldos bei mąstymo tema išreikšta Palaimintojo žodžiais: Viskas niekai vieni prieš Dievo meilę. Maldos pusvalandyje skambėjo Ave, Marija  (fleitininkė D. Žemaitienė), giesmės, ištraukos iš Šventojo Rašto, Palaimintojo Užrašų.

Šv. Mišioms vadovavo vyskupas emeritas J. Žemaitis MIC, giedojo Marijampolės jaunimo choro grupė, vargonavo A. Sakalauskienė. Vyskupas palinkėjo šeimoms auklėti savo vaikus Palaimintojo dvasioje. Tėvas Jacek homilijoje ypač pabrėžė maldos reikšmę auklėjant vaikus, gerą išauklėjimą siedamas su mūsų ateitimi. Nevengė kalbėti ir apie šeimos krizę, kurią šiuo metu išgyvena ne tik Lietuva, bet ir pasaulis. Išeitis – bendrystė su Dievu, bendradarbiavimas, Jo malonės ieškojimas. Jis kvietė blogį nugalėti gerumu, primindamas Palaimintojo gyvenimo motto. Paskui bendruomeninėje maldoje visi buvo pakviesti melstis už tai, kad mūsų šeimos, vaikai sugebėtų įsileisti Jėzų Kristų į savo širdį.

Po pamaldų smagiai visi bendravo agapėje, o vėliau vyko į Lūginę, kur po Šv. Sakramento adoracijos tęsėsi programa vaikams.

Liepos 18-oji – pagrindinė atlaidų diena, todėl į Marijampolės Baziliką susirinko didelis būrys tikinčiųjų bei piligrimų iš visos Lietuvos ir Punsko bei Kiauklių palaimintojo J. Matulaičio draugijos skyrių nariai. Šv. Mišias celebravo kardinolas Audrys Juozas Bačkis, koncelebravo Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius SJ, Lietuvos vyskupai ir kunigai. Giedojo Marijampolės Bazilikos choras, vargonavo A. Sakalauskienė.  

Homiliją kardinolas A. J. Bačkis pradėjo primindamas Evangelijos skaitinį apie Mortos ir Marijos pasirinkimą. Mortos būdas gražus ir geras, bet Marija pasirinko geriausią dalį. Abu būdai geri ir nereikia jų supriešinti. Palaimintasis savo gyvenimu parodo, kaip galima suderinti atsidavimą Kristui, atsivėrimą Bažnyčiai ir tarnystę žmonėms. Jis pabrėžė, kad tėvas Jurgis buvo uolus Jėzaus apaštalas, mylėjo kiekvieną žmogų ir siekė jį patraukti prie Kristaus. Baigdamas homiliją arkivyskupas kardinolas  sakė, kad Palaimintojo idėjos aktualios ir šiandien, kai gyvename chaose. Ir nuo mūsų daug kas priklauso, todėl neužtenka vien pykti ir piktintis, turime pasiryžti dorai gyventi, puoselėti krikščioniškąsias vertybes. Šiandien mums reikia tikrų apaštalų, kad visur būtų įnešta Kristaus dvasia, todėl kvietė suvienyti savo jėgas, prašyti Palaimintąjį užtarimo, kad mokėtume visi kartu dirbti ir aukotis dėl brangiosios Bažnyčios, dėl mūsų žmonių.              

Iškilmingos pamaldos baigėsi Viešpaties pagerbimu Eucharistinėje procesijoje, kuriai vadovavo Vilniaus arkivyskupijos vyskupas augziliaras Arūnas Poniškaitis.

Atlaidai baigėsi agape ir nuotaikingu Valavičių kaimo kapelos koncertu Marijonų vienuolyno kieme. Bazilikos klebonas kun. A. Šidlauskas padėkojo visiems, padėjusiems organizuoti atlaidų oktavą, ir įteikė padėkos raštus. Norintieji vyko į Palaimintojo tėviškę Lūginėje, aplankė parodą Lietuvos prezidento K. Griniaus memorialiniame muziejuje.

Vida Mickuvienė

Marijampolė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija