2010 m. rugpjūčio 20 d.
Nr. 60
(1845)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

44 metus praleido lageriuose ir tremtyje

A†A Vytautas Kazimieras Jurevičius (1922 03 22 – 2010 04 24)

Vytautas Kazimieras Jurevičius
Autoriaus nuotrauka

Redakciją pasiekė liūdna žinia, kad mirė ilgametis „XXI amžiaus“ prenumeruotojas, skaitytojas, bendradarbis ir rėmėjas.

Pastaraisiais metais Vytautas Kazimieras Jurevičius, nepaisant garbaus amžiaus, ypač daug dirbo. Beveik kasdien po keletą valandų jis rašė knygą. Tai buvo prisiminimai apie prieškario laisvą Lietuvą, pirmąją sovietinę okupaciją, karą, antrąją okupaciją, pirmuosius partizanus Palangoje ir jos apylinkėse, apie politinio kalinio dalią, tremtį, kovos ir kalinimo draugus, darbą aukso kasyklose, grįžimą į Lietuvą...

Vytautas gimė 1922 m. kovo 22 dieną Palangos valsčiaus Užkanavės kaime, žvejo ir knygnešio šeimoje. Baltija anksti pasiglemžė tėvą Lauryną. Liko mama su šešiais mažamečiais vaikais. 1940 metais Vytautas tapo Palangos gimnazijos pirmos laidos abiturientu, vėliau studijavo Kauno Vytauto Didžiojo universitete. Studijas nutraukė karas. Vytautas aktyviai dalyvavo 1941 metų birželio sukilime. Jam suteiktas kario-savanorio vardas. Vėliau mokytojavo Palangos gimnazijoje. Aplinkiniuose miesteliuose organizavo Lietuvos Laisvės armijos (LLA) kuopas, buvo Palangos kuopos vadas.

1946 metais suimtas, kankinamas, bet savo kuopos karių neišdavė. Klaipėdos karinio tribunolo vienintelis buvo nuteistas 10 metų lagerio, o vėliau paliekamas amžinoje tremtyje. Magadano lageryje, pragariškose sąlygose dirbo Utinkos aukso kasyklose gręžėju. Rašė straipsnius ir eilėraščius į lagerio pogrindžio spaudą. Išėjęs į tremtį, dirbo elektros stoty.

Po lagerio vedė. Magadane gimė sūnūs Rimantas ir Mindaugas. Žmonai su vaikais išvažiavus į Lietuvą, Vytautas liko tremtyje be teisės išvažiuoti, nes griežtai atsisakė tapti išdaviku – KGB agentu. Net 44 metus praleido po svetima padange. 1980 metais jam buvo leista išvažiuoti iš Magadano. Apsigyveno Baltarusijoje. Prasidėjus Atgimimui, aktyviai įsijungė į nepriklausomos Lietuvos kūrimo darbus, rašė straipsnius į Rusijos ir Lietuvos laikraščius, gindamas Lietuvos teisę į laisvę. Prasidėjo išpuoliai, šmeižimai.

Į Lietuvą Vytautas grįžo paskelbus Nepriklausomybę. Įsikūrė Palangoje. Ir toliau aktyviai dalyvavo spaudoje, domėjosi Lietuvos įvykiais, išgyveno dėl nesėkmių.

Lietuvos kariuomenės dienos proga už ištvermę ir atsidavimą didvyriškai ginant Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę V. K. Jurevičius buvo apdovanotas Vyčio Kryžiaus ordino Karininko kryžiumi,  2006 metais pripažintas Palangos metų žmogumi.

Tegul Jums, Vytautai, būna lengva Lietuvos žemelė. Žemelė, kurią Jūs taip mylėjote. Ilsėkitės ramybėje, Lietuvos Ąžuole. Jūsų atminimas visada liks mūsų širdyse.

Stasys POVILAITIS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija