2010 m. rugpjūčio 20 d.
Nr. 60
(1845)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Našlės klube nugali vienatvę

Sima Kazarian

Našlių klubo „Nendrės“ pirmininkė
Ona Valaitienė teigia, jog nendres
sieja stiprus dvasinis ryšys
Dariaus PAVALKIO nuotrauka

Šakių rajono našlių klubas „Nendrės“ šiemet švenčia dešimtmetį. Nors nendres vienija netektis, jos remiasi į tai, kas šiame pasaulyje gražu, ir viena į kitą. Žiūrėdamos į tekantį vandenį nendrės susitaiko su viskuo, ką atima laikas, ir priima jo teikiamą galią – gydyti žaizdas.

Stiprus tarpusavio ryšys

Klubas vienija 17 narių nuo 60 iki 80 metų amžiaus. Ar neperbėga tarp tiekos moterų juoda katė? „Visko pasitaiko, bet aš visada sakau, kad reikia nuryti kartėlį, nebūti mažais vaikais, nesipykti. Prieš mirtį, ligą visos smulkmenos nublanksta, užtat kaip gera būti kartu“, – kalbėjo klubo pirmininkė Ona Valaitienė.

Nendrių klubą įkūrė Bronė Murauskienė, kuriai po vyro netekties buvo per sunku vienai leisti ilgai slenkančius vakarus. Pasirodo, mintis, kad našlės gali bendrauti, padėti viena kitai, buvo puiki, nes šiandien jos neįsivaizduoja gyvenimo be savo likimo draugių. „Kai kur nors gatvėje pamatau klubietę, tai taip gera pasidaro, tarsi sesuo eitų“, – meiliai atsiliepia apie likimo drauges Valentina Javalskienė. O. Valaitienė teigė, jog jų tarpusavio ryšys labai stiprus. „Jaučiame didelį norą bendrauti. Jei nors mėnesį nesusitinkame – nerimaujame, ieškome viena kitos. Jei išgirstame, kad vyksta įdomus renginys, koncertas, tuoj susiskambiname ir einame į jį. Po to – pas kurią nors gerti kavos, pasidalyti įspūdžiais“, – pasakojo apie klubo veiklą O. Valaitienė. Ji teigė, kad „Nendrių“ traukos centru tapo Janinos Žilaitienės namai.

Antrąkart ištekėti sunkiau

O. Valaitienė našlauja jau 33 metus. Jos vyras tragiškai žuvo, palikdamas ją ir du – vieną vienerių, o kitą trejų metų – vaikus. „Laikas gydo, skausmas nublanksta, nors tuomet atrodė, kad negyvensi, niekada nepraeis. Praeina, ir gerai, kad praeina, nes kitaip žemėje nebūtų galima gyventi. Reikia suimti save į rankas“, – teigė O. Valaitienė. Moteriai po vyro netekties padėjo atsigauti broliai, neleidę jai būti vienai, darbas. „Buvau vaikams ir motina, ir tėvas, šeimos maitintoja. Nebuvo kada dairytis antrosios pusės, susitikinėti su vyriškiais“, – teigė O. Valaitienė. Moteris mano, jog ištekėti antrą kartą yra kur kas sunkiau nei pirmą. „Kai teki pirmą kartą, viską valdo aistra, meilė. Paskui jau žmogui keli kitus reikalavimus. Jis turi mylėti tavo vaikus, padėti namuose“, – teigė O. Valaitienė.

Turi gražių tradicijų

Moterys, kurios neteko vyrų, užaugino vaikus, būtų vienišos, jei neturėtų bendraminčių. Suėjusios draugėn jos ne valdžią ir jaunimą keikia, o susiranda įdomios veiklos. „Kiekvieną vasarą suplanuojame išvykų po Lietuvą ir rajoną. Mūsų gidas – puikus žmogus, nuostabus pasakotojas Edmundas Malskis. Praeitą vasarą lankėmės Rusnėje. E. Malskis suranda daug įdomių, nelankytų vietų. Užpernai ėjome M. K. Čiurlionio keliais. Išvykas po rajoną planuojamės pačios, rajone yra daug puikių vietų, žmonių, kurie mus nuoširdžiai sutinka, papasakoja. Kiekvieną kelionę užbaigiame gražiame gamtos prieglobstyje“, – pasakoja O. Valaitienė.

Klubo pirmininkė prisimena puikią kelionę į Vilnių, jas priėmusį ilgametį „Nendrių“ globėją Seimo narį Arvydą Vidžiūną. „Jis suorganizavo ekskursiją į Arkikatedros požemius, kurią vedė vienuolis. Viešėjome Seime, Prezidentūroje. Kelionė baigėsi A. Vidžiūno namuose. Linksminomės iki antros valandos nakties. Sako, nemandagu tiek užsibūti – bet mūsų tiesiog neišleido. Apsikabina ir prašo: „Nevažiuokit, dar pabūkit...“ – prisiminė O. Valaitienė.

Moterys per Vėlines lanko mirusių našlių (dabar jų yra trys), savo vyrų kapus. Gruodžio pradžioje užsako šv. Mišias už savo vyrus, paskui renkasi vakaroti, skaito poeziją, bendrauja. „Nendrės“ įkūrė ansambliuką, kuriam vadovauja „Aukuro“ pagrindinės mokyklos muzikos mokytoja Skirma Janulaitienė. „Kartu sutinkame Naujuosius metus. Juk vaikai užauginti, turi savo gyvenimus, o mes susirenkame ir nereikia kentėti vienatvės“, – pasakojo O. Valaitienė.

„Nendrių“ klubas yra Lietuvos žmonių su negalia sąjungos dalis, todėl nendrės glaudžiasi šios sąjungos patalpose, sulaukia finansavimo. Organizuoti dešimtmečio jubiliejaus šventę nendrėms labai padėjo Šakių rajono Lietuvos žmonių su negalia sąjungos vadovė Stasė Vasaitienė ir Danutė Grimalauskienė.

Šakiai

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija