2010 m. rugpjūčio 20 d.
Nr. 60
(1845)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Susitikimas su Mergele Marija

Benjaminas ŽULYS

Pažaislio Švč. Mergelės Marijos
apsilankymo pas Elžbietą bažnyčios
šventoriuje per Žolinę

Žolinės atlaidų dalyviai
galėjo atsigaivinti obuoliais
iš vienuolyno sodo

Šv. Mišių auka

Šv. Mišių atnašos

Pažaislis – viena garbingiausių Lietuvos vietovių, kurioje minima Švč. Mergelės Marijos ėmimo į dangų liturginė iškilmė – Žolinė. Važiuodami, eidami į Pažaislio Švč. Mergelės Marijos apsilankymo pas Elžbietą bažnyčią, jos vienuolijas, žmonės nešėsi puokštes įvairiaspalvių žolynų, sveikino vieni kitus su tradicine lietuvių tautos švente, linkėdami gerovės šeimose, o ūkininkams – gero derliaus. Nes Žolinė – tai ir derliaus šventė.

Lydima Petrašiūnų šlovinimo grupės giesmių, liturginė iškilmė buvo pradėta Susitaikinimo sakramentu. Kiekvienas čia atėjęs galėjo dvasiškai atsitiesti išpažintyje, dar artimiau pabūti pas Viešpatį, būti tokiu, koks esąs iš tikrųjų. Keli kunigai priėmė čion atėjusiųjų atgailą ir nuoširdžius pažadus būti geresniais, sąžiningesniais, doresniais.

Šv. Mišias aukojo Kauno arkivyskupijos augziliaras vyskupas Jonas Ivanauskas, jam talkino keli Kauno kunigai. Vyskupas sakė, kad Mergelės Marijos ėmimas į dangų ir vainikavimas dangaus Karaliene – tai ir dangaus, ir mūsų žemiškoji šventė, nes Dangus ateina į žemę, skatina tikėjimą į Dievą, kurio meilė truks per amžius. Vyskupas pašventino tikinčiųjų atsineštus žolynus, kurie nuo šiol saugos jų namus nuo nelaimių, palaimino visus čia susirinkusiuosius, jų šeimas, linkėdamas dvasinės ištvermės ir visapusės meilės. Didelis dėmesys šventėje buvo skirtas šeimoms.

Kad šeimos būtų tvirtos gyvenimo ir meilės bendruomenės, seserys kazimierietės (jos buvo šios šventės organizatorės ir šeimininkės) kvietė kasdien visus melstis už šeimas. O  kiekvieno mėnesio pirmąjį šeštadienį Pažaislio Švč. Mergelės Marijos apsilankymo pas Elžbietą bažnyčioje bus aukojamos šv. Mišios už šeimas.

Popiežius Jonas Paulius II kalbėjo, kad „žmonijos ateitis ateina per šeimą. Todėl neatidėliotina, kad kiekvienas geros valios žmogus įsijungtų į šeimos vertybių gelbėjimą ir remtų jos poreikius“.

Pažaislio šventėje po šv. Mišių buvo teikiamas asmeninis palaiminimas. Seserys kazimierietės kalbėjo, kad Dievo palaiminimas lydi žmogų jo žemiškoje kelionėje, o žmonių širdys trokšta meilės, ramybės, džiaugsmo, sėkmės, viso to, ką galima pavadinti vienu žodžiu – palaiminimas. Susirinkusieji pakiliai sugiedojo giesmę „Marija Marija“. 

Šventės metu buvo renkamos tikinčiųjų aukos. Ta proga buvo prisiminta, kad pernai per šią iškilmę buvo surinkta tiek aukų, kad jų užteko du žiemos mėnesius apšildyti vienuolijos patalpas. Tikimasi, kad ir  šiemet bus surinkta ne mažiau.

Gausiai klausytojų auditorijai koncertavo Kauno valstybinis choras, atlikęs religinius, patriotinius kūrinius. 

Kaunas, Pažaislis
Ričardo ŠAKNIO nuotraukos 

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija