2010 m. rugpjūčio 20 d.
Nr. 60
(1845)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Kryžių kalno atlaidų aidas

Laima Zimkienė

Piligrimų eisena į Kryžių
kalną su Šiaulių vyskupu
Eugenijumi Bartuliu

Šv. Mišių aukai vadovavo
Apaštalinis nuncijus arkivyskupas
Luigi Bonazzi (centre)

Piligrimų eisena į Kryžių kalną

Šv. Mišių aukai vadovavo
Apaštalinis Nuncijus arkivyskupas
Luigi Bonazzi. Dešinėje – Šiaulių
vyskupas Eugenijus Bartulis

Po šv. Mišių prapliupo liūtis

Liūtis užklupo ir Šiaulių
vyskupą Eugenijų Bartulį
bei Apaštalinį nuncijų
arkivyskupą dr. Luigi Bonazzi

Liepos 24–25 dienomis Šiaulių rajone  vyko  tradiciniai Kryžių kalno atlaidai. Šiemet kartu buvo paminėtas  Kryžių kalno 160 metų jubiliejus bei Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 20-osios metinės, dėkojant Dievui už atgautą Lietuvos laisvę.

Išvakarėse – Kryžiaus kelias  

Atlaidai prasidėjo šeštadienio vakare. Prie popiežiaus Jono Pauliaus II krucifikso gausiai rinkosi  Šiaulių vyskupijos kunigai, vienuoliai, seminarijos auklėtiniai, pastoracinių centrų vadovai bei iš įvairių Lietuvos kampelių atvykę tikintieji. Nuo šios vietos ir pradėtas eiti Kryžiaus kelias, apjuosęs  maldomis visą Kryžių kalną. Kryžiaus keliui vadovavo Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis.

Procesija pasibaigė ties Šventojo Tėvo Jono Pauliaus II koplyčia, iš kurios į tikinčiuosius kreipėsi Šiaulių vyskupas. Pasak vyskupo, Kryžių kalnas – tai kryžiaus mokykla, į kurią ateiname pasimokyti,  kad pirmiausia apkabintume savo gyvenimo kryžių ir nebėgtume nuo šeimos kryžiaus. Yra daugybė šeimų, kur vienas žmogus, palikęs savo artimąjį kančioje, išeina ieškoti laimės kaip tas sūnus paklydėlis. Tačiau neranda  laimės ir ten, kur tikėjosi geriau besant. O juk Išganytojas sako: kas nori sekti paskui mane, tepasiima savo kryžių ir teseka mane. „Nėra kito kelio į laimę, kaip tik per kryžių, per kančią, per auką, per pasišventimą, per atiduodančią ir dovanojančią meilę, kuri tokia nuostabi tada, kai numiršti sau ir gyveni dėl Dievo, dėl kitų, dėl tautos, dėl Bažnyčios, dėl nepaprasto pasiaukojimo, kuris taip reikalingas kiekvieną gyvenimo dieną, nuo saulėtekio iki saulėlydžio“, – kalbėjo ganytojas, ragindamas savo kančios bei pareigų kryžių nešti su džiaugsmu.

Piligrimų eisenoje – ir emigrantai

Pagrindiniai atlaidams skirti renginiai prasidėjo sekmadienį. 11 valandą prie Šiaulių katedros susirinko piligrimai, pasišventę svarbius jubiliejus įprasminti piligriminiu žygiu į Kryžių kalną. Eisenai vadovavo Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis ir vyskupijos pastoracinių centrų kapelionas kun. Tadas Rudys. Tarp piligrimų buvo ir nemaža grupė Lietuvos šaulių sąjungos jaunimo. Žygyje dalyvavo ir piligrimai iš Sankt Peterburgo, lietuviai, grįžę atostogų iš Ispanijos, Korėjos, Amerikos. Ėjo tėvai su mažamečiais vaikais, vesdamiesi juos už rankučių, nešdami ant rankų ar veždamiesi vežimėlyje.

Eisenos priekyje buvo nešamas Kryžius ir Lietuvos valstybinė vėliava. Visą  dvylikos kilometrų kelią buvo giedamos giesmės, kalbamas rožinis. Kryžių kalną piligrimai pasiekė 14 val., kaip tik suspėdami į atgailos ir sutaikinimo pamaldų pradžią.

Garbūs iškilmių svečiai

Šv. Mišios Kryžių kalne prasidėjo 15 valandą. Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis pristatė šv. Mišių iškilmėse dalyvaujančius svečius: Apaštalinį nuncijų arkivyskupą dr. Luigi Bonazzi, Kauno arkivyskupą metropolitą Sigitą Tamkevičių, Telšių vyskupą Joną Borutą, Vilkaviškio ordinarą Rimantą Norvilą, Kaišiadorių vyskupą Juozą Matulaitį, neseniai paskirtą naująjį Lietuvos kariuomenės ordinarą monsinjorą Gintarą Grušą. Mišias koncelebravo Lietuvos kariuomenės generalvikaras kun. Saulius Kasnauskas, Kauno kunigų seminarijos rektorius Aurelijus Žukauskas, tėvai karmelitai iš Airijos ir Olandijos, Šiaulių vyskupijos kunigai. Iškilmėse dalyvavo Šiaulių rajono meras Algimantas Gaubas, mero pavaduotojas Jonas Novogreckis, Meškuičių seniūnė Jolanta Baškienė, valdžios atstovai, Seimo nariai.

Mylėti – reiškia tarnauti

Šv. Mišių aukai vadovavo Apaštalinis nuncijus Baltijos kraštams Luigi Bonazzi. „Mintyse matau, kaip šiandien visa katalikiška Lietuva yra susirinkusi švęsti Lietuvos nepriklausomybės 20-mečio, ir tuo tikslu nėra geresnės vietos, kaip Kryžių kalnas, niekam neprilygstantis laisvės troškimo simbolis“, – kalbėjo  Apaštalinis nuncijus. Šventojo Sosto atstovo homiliją lietuvių kalba perskaitė Šiaulių vyskupijos kancleris Evaldas Alūza.

„Nuo kryžiaus sosto Jėzus, kuris atiduoda už mane savo gyvybę, dabar ir nuolatos man primena, kad Dievas yra Meilė, – sakė savo pamoksle Apaštalinis nuncijus. – Tačiau savaime kyla klausimas: ką reiškia būti Meile?“ Arkivyskupas teigė, jog mylėti pirmiausia reiškia tarnauti. Antra: mylėti reiškia tarnauti visiems, t. y. mylėti visus, net ir priešą, tačiau ne viską – negalime mylėti nuodėmės. Trečia: mylėti – reiškia visiems patarnauti pirmam, t. y. niekam nevalia ištrinti iš savo gyvenimo paveikslo kokio nors žmogaus už tai, kad jis neteisingai įžeidė ar išdavė. Pamokslą nuncijus baigė malda: „Jei čia atvykome nešdami savo kryžius, paliksime šią vietą nešdami su Tavimi Tavo kryžių – gyvybės ir pergalės ženklą, neišsenkantį vidinės ir išorinės laisvės šaltinį“.

*    *    *

Šv. Mišių metu giedojo jungtinis jaunimo choras, vadovaujamas Gretos Staponkutės. Choras specialiai suburtas Kryžių kalno atlaidams. Vyskupams palaiminus žmones, prapliupo lietus, kuris neišgąsdino Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų orkestro, vadovaujamo kapelmeisterio kapitono Ričardo Kukulskio.

Jaroslavo Proscevičiaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija