2010 m. rugpjūčio 25 d.
Nr. 61
(1846)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Bendruomenėse

Prezidentė gyrė kaimo verslo iniciatyvas

Rūta Averkienė

Prezidentė su dargužiečiais

Pas pynimo paslapčių
besimokančius vaikus

Sūrininkų namuose

Su Musteikos kaimo vaikais

Prezidentė su Musteikos kaimo moterimis

Bendrovėje „Jūsų sodui“ viliojo šilauogės

Varėnos rajone lankėsi prezidentė Dalia Grybauskaitė. Lydima žemės ūkio ministro Kazio Starkevičiaus ir rajono Savivaldybės mero Vido Mikalausko šalies vadovė apsilankė sūrių sostine tituluojamame Dargužių kaime, čia pat įsikūrusioje šilauoges ir žilvičius auginančioje UAB „Jūsų sodui”, Rūtos Sakalienės kaimo turizmo sodyboje Marcinkonyse ir drevinės bitininkystės muziejuje Musteikos kaime.

Apsilankymo tikslas – atkreipti dėmesį į verslius kaimo žmones ir smulkiuosius ūkininkus, kurie puikiai tvarkosi, pasitelkdami šio krašto tradicijas, kultūrą ir naujas idėjas. Prezidentės teigimu, darbštūs ir savo krašto tradicijas puoselėjantys žmonės turi būti pastebėti. „Gera idėja ir lietuviškas darbštumas net sunkmetį paverčia naujų galimybių metu, kuria darbo vietas. Neabejoju, kad kiekviename kaime yra žmonių, turinčių puikių idėjų. Jos turi būti išgirstos ir palaikomos ir vietos, ir centrinės valdžios. Iniciatyvūs ir darbštūs Varėnos rajono žmonės yra puikus pavyzdys, kaip galima nesiskundžiant ir nuoširdžiai dirbant keisti savo šeimos ir savo regiono gyvenimą“, – sakė D. Grybauskaitė.

Dargužiuose, „Sūrininkų namų“ kieme, Prezidentė susitiko su „Sūrininkų namų“ iniciatoriumi ir įkūrėju Valdu Kavaliausku, augintojų, gamintojų ir valgytojų asociacijos „VivaSol” nariais bei aptarė aktualius asociacijai ir vietos žmonėms klausimus. Prezidentė turėjo galimybę ne tik paskanauti, bet ir įsigyti naminio sūrio iš karvės, ožkos ar avies pieno.

Paskui  šilauoges ir žilvičius auginančioje bendrovėje „Jūsų sodui“ Prezidentė ne tik džiaugėsi gausiu skanių uogų derliumi, bet ir domėjosi, kaip sekasi šis verslas.

Marcinkonyse, etnografinėje Rūtos Sakalienės kaimo turizmo sodyboje, Prezidentę pasitiko Marcinkonių folkloro ansamblio dainininkai. Sodybos šeimininkė R. Sakalienė Prezidentei papasakojo apie etnografinį kaimo turizmą, kurį neseniai papildė naminių produktų gamyba bei organizuojamais dzūkiškais turgeliais. Šalies vadovė turėjo galimybę pamatyti duonkepę krosnį, apžiūrėti rankdarbių kolekciją, sodybos šeimininkės siuvamus dzūkų tautinius drabužius bei paskanauti kaimo žmonių rankomis pagamintų produktų: duonos, sviesto, sūrio, žolelių arbatos.

Savivaldybės meras Vidas Mikalauskas Prezidentei įteikė knygą „Šilų dzūkai“, kurioje užfiksuotas šių miškų kaimuose gyvenančių žmonių gyvenimo būdas, ir pakvietė į rugsėjo pabaigoje Varėnoje vyksiančią Grybų šventę. Iš Marcinkonių šalies vadovė buvo išlydėta marcinkoniškių sudainuota dzūkiška daina.

Viename etnografiškiausių Musteikos kaime svečius pasitiko amatų meistras, drevinės bitininkystės muziejaus puoselėtojas Romas Norkūnas. Jis priminė, jog senovines Musteikos ir aplinkinių kaimų bitininkavimo tradicijas aprašė dar prieš gerą šimtmetį pažintį su Čepkelių raistu ir Gudų giria pradėjęs bei visiems laikams juos pamilęs profesorius Tadas Ivanauskas. R. Norkūnas svečiams parodė senovinės dzūkų bitininkystės klėtį-muziejų ir šalia jo įkurdintą kelminių avilių bityną. Senajame Musteikos kaime dar iki šių dienų išlikęs bendruomeninis gyvenimo būdas, dar gyvos šimtametės bitininkavimo tradicijos. Kaime iki šiol gyvena keletas bitininkų, kurie augina vietinių rūšių biteles ir puoselėja šį baigiamą pamiršti verslą.

Šalies vadovė turėjo unikalią galimybę pamatyti, kaip senovės dzūkai kopinėjo biteles. R. Norkūnas, bene vienintelis šiuo metu Lietuvoje mokantis lipti į medį su senoviniu prietaisu geiniu kopinėti medaus, pademonstravo, kaip pasiekti storoje pušyje įrengtą drevę. Šalies vadovė trumpai pabendravo ir su šalia muziejaus įrengtoje kiemo stovyklėlėje pynimo paslapčių besimokančiais vaikais.

Apibendrindama tai, ką pamatė ir sužinojo lankydamasi Varėnos krašte, šalies vadovė sakė: „Džiaugiuosi tuo, ką pamačiau ir atradau šiandien. Tie žmonės ne tik kuria verslą, bet ir bando atkurti ryšį su gamta, bendruomene. Tai yra jų gyvenimo būdas, tokių pavyzdžių teko matyti ir Europoje. Tie žmonės, kurie turi iniciatyvą, nesiskundžia, jie tiesiog dirba. Linkiu ir mums visiems išmokti mažiau skųstis, o daugiau dirbti. Svarbiausia – išlaikyti gyvybę kaime, o tokių žmonių dėka kaimas neišnyks...“ Valstybės vadovė pabrėžė, kad kaimas turi išlikti orus ir sugebėti save išlaikyti, kurti darbo vietas, siekti, kad žmonės pasiliktų kaime ir neišvažiuotų gyventi į miestą ar  užsienį. O tam, pasak Prezidentės, labai svarbu bendruomeniškumas, pilietiškumas ir pasitikėjimas tarp žmonių. Prezidentės teigimu, taip pat turėtų būti labiau skatinamas ūkių gaivinimas saugomose teritorijose, kur nyksta ūkininkavimas. Taip ne tik būtų suteikiama nauda kaimui, bet ir puoselėjama gamta, o tokios vietos taptų traukos centrais lankytojams. D. Grybauskaitė paskatino kaimo žmones nebijoti imtis iniciatyvos, ieškoti naujų galimybių ir idėjų, būti aktyviems ir išradingiems bei atrasti tą savo veiklos sritį, kuri yra paklausi ir skatina jų verslo plėtrą.

Šalies vadovė liko sužavėta Musteikos kaimo gyventojos, garsios audėjos Onos Tamulevičienės įteikta dovana – jos austa linine lovatiese ir rankšluosčiu.

Trumpoje spaudos konferencijoje Prezidentė žiniasklaidos atstovams atsakė į aktualius klausimus.

Varėnos rajonas
Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija