2010 m. rugpjūčio 25 d.
Nr. 61
(1846)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Užkrečiantys pavyzdžiai

Tautodailininkų laisvalaikio užsiėmimai

Bronius VERTELKA

Medžio meistras Vidmantas
Zakarka negailėjo patarimų

Rokiškio tautodailininkų
vadovė Jolanta Kareniauskienė
(stovi viduryje): „Pabūti kartu,
pabendrauti susirinkom“

Juodupietis Rimantas
Šimėnas drožė pirmąkart

Liepos viduryje į žinomo medžio drožėjo Vidmanto Zakarkos dirbtuves Panemunėlyje suvažiavo rajono tautodailininkai su savo šeimos nariais. Sugalvojo išsigremžti po šaukštą, nors dauguma  net nebuvo bandę drožti. Jauniausiam „drožėjui“ buvo vos 8, vyriausiam – jau 77 metai. Įrankių parūpino V. Zakarka. Jis ir  Eduardas Titas iš Radviliškio, irgi drožėjas, atvykęs pasisvečiuoti pas savo draugą, patarimų nešykštėjo. Iš ko drožti, sukti galvos nereikėjo – nepritrūko malkų pliauskų. „Mūsų suvažiavimo tikslas – ne išmokti drožti profesionaliai, o pabūti kartu, pabendrauti. Kaip kitaip suvienysi, nes kiekvienas tautodailininkas namuose dirba savaip. Ir čia – ne kažkoks drožėjų pleneras. Toks pasibuvimas sugalvotas ne mano vienos“, – „XXI amžiui“ sakė Lietuvos tautodailininkų sąjungos Rokiškio skyriaus pirmininkė Jolanta Kareniauskienė.

 Pernai panašus renginys vyko Šetekšnių kaimo Joanos ir Antano Tunaičių sodyboje. Įvairių sričių rajono kūrėjai susirinko bei bandė perprasti audimo, juostų pynimo paslaptis. To mokė garsi šio krašto audėja 90-metė Veronika Siminonienė.

Pamatę, kaip tėvai daro, bandė ir jų vaikai. Visi, nors ne visai tobulai pavyko  išdrožti,  turėjo ką  į namus parsivežti. „Pirmą kartą drožiau, bet piršto neįsipjoviau“, – didžiavosi rodydamas šaukštą juodupietis Rimantas Šimėnas.

V. Zakarkos sodyboje buvo linksma be alkoholio. Ne tik drožė, bet ir apie kitus amatus pašnekėjo ar rodė, kaip tai yra daroma.

Panemunėlis, Rokiškio rajonas
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija