2010 m. rugpjūčio 27 d.
Nr. 62
(1847)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Nobelio premiją – Lietuvos ir JAV piliečiui lietuviui

Vilius Bražėnas
Stasio POVILAIČIO nuotrauka

Lietuvos Sąjūdžio Vilniaus miesto Lazdynų klubas kreipėsi į Lietuvos Respublikos Seimo narius ir visuomeninių pilietinių organizacijų vadovus su prašymu siūlyti apdovanoti Nobelio taikos premija dvigubą pilietybę turintį lietuvį. Klubo laiške rašoma: „Geopolitinių konsultacijų centro Tarptautinio saugumo departamentas ir Mažosios Lietuvos taryba kreipėsi į Nepaprastąjį ir įgaliotąjį Norvegijos Karalystės ambasadorių Steinar Gill Lietuvos Respublikoje (K. Kalinausko g. 24, LT-03107, Vilnius, Lietuva) su prašymu siūlyti Nobelio premijų komitetui apdovanoti Lietuvos ir JAV pilietį Vilių Bražėną Taikos premija.

Vilius Bražėnas, tiek gyvendamas JAV, tiek grįžęs į nepriklausomą Lietuvą, buvo ir yra labai aktyvus komunizmo, pasižyminčio imperiniais siekiais, demaskuotojas, pasaulio visuomenę kelionėse švietęs paskaitomis, jo parašytomis knygomis užsienyje ir Lietuvoje, gausybe publicistinių straipsnių. Jo bendravimas su JAV kongresmenais bei peticijų organizavimas už Atlanto nemaža dalimi prisidėjo prie Baltijos šalių nepriklausomybės bylos, „blogio imperijos“ griūties, itin vertinga jo aktyvi visuomeninė veikla šiandien, nors jis jau eina 97-uosius metus.

Tai nėra vieno asmens iškėlimas (nors jis, manome, to vertas), o pelnytas Lietuvos iškėlimas kovoje su komunizmu (čia įeina išeivijos pasipriešinimas Baltijos šalių okupacijai, dešimtmetį trukęs partizaninis karas Lietuvoje, lietuvių kova, vykusi Vorkutos lageriuose, Baltijos kelias, Kovo 11-oji, Sausio 13-oji).

Prašytume palaikyti dviejų organizacijų iniciatyvą ir atitinkamais savo raštais paskatinti Norvegijos Karalystės ambasadorių kreiptis į Nobelio premijų komitetą dėl Viliaus Bražėno apdovanojimo Taikos premija.

Kartą jau buvo pristatytas kandidatas, labai iškilus Lietuvos pilietis Nobelio taikos premijai gauti, tačiau komitetui pasirodė už jį vertesnis rusas komunistas Michailas Gorbačiovas. Gal šį kartą ir dviguba pilietybė padės, gal ir antikomunistui bus suteikta malonė.

Algimantas Zolubas

2010 m. rugpjūčio 11 d.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija