2010 m. rugpjūčio 27 d.
Nr. 62
(1847)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Bendruomenėse

Meldėsi Marijai, dėkojo už laisvę

Bronius VERTELKA

Stebuklingasis Dievo Motinos paveikslas
Autoriaus nuotraukos

Šv. Mišių tikintieji klausėsi
ir šventoriuje

Į bažnyčią – su žolynais

Vyskupas Jonas Kauneckas (kairėje)
kalbasi su Krekenavos klebonu
kan. Petru Budriūnu

Rugpjūčio 15-ąją, prasidėjus Žolinės atlaidams, Krekenavos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje buvo pažymima Didžioji Krekenavos atlaidų diena, padėkos už Lietuvos laisvę diena.

Gerokai anksčiau nei buvo laukta į Krekenavą atvyko Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas. Jis noriai bendravo su atvykusiais pasimelsti, mielai su jais mezgė pažintis. Dvyliktą valandą, skambant varpams, ganytojas, lydimas kunigų, nuo klebonijos pasuko į bažnyčią. Šventovė visų tikinčiųjų sutalpinti  negalėjo, todėl nemaža dalis Mišių klausėsi šventoriuje per garsiakalbį.

Vyskupas pranešė, jog į Krekenavą neatvyks vyskupas emeritas Juozapas Preikšas ir paprašė susirinkusiųjų melstis už jo dvasinę stiprybę.

Ganytojas pašventino, o paskui pasmilkė žmonių atsineštus žolynus – kad  sotus būtų užaugintas derlius ir ant mūsų stalo netrūktų duonos. Homilijoje buvo priminta, kad jau 20 metų Lietuva gyvena laisvėje, o vasarą sukako  750 metų  nuo Durbės mūšio ir 600 metų nuo Žalgirio mūšio. Vyskupas pabrėžė, kad rožinis yra galingesnis už bet kokius ginklus ir pateikė pavyzdžių, kaip buvo atgaunama laisvė. Jeigu  Lietuva negrįš prie tikėjimo, ji nebus išsivadavusi.

Nuo seniausių laikų Krekenava garsėjo Dievo Motinos paveikslu, kurį tikintieji laikė ir tebelaiko turinčiu stebuklingų galių. Užregistruota nemažai išgijimų, paveikslas apkabinėtas votais. Padavimas sako, kad stebuklingasis paveikslas į šias apylinkes atgabentas pirmaisiais krikščionybės metais. Jį iš Krokuvos atvežęs pamaldus riteris Šilingas ir padovanojęs misionieriui kun. Albertui, kuris tuomet prie Nevėžio krantų skelbęs Dievo žodį. Iš pradžių paveikslas buvo pakabintas mažutėje koplytėlėje, vėliau perkeltas į Krekenavos bažnyčią, kur pradėjęs garsėti stebuklais. Kai XVIII amžiaus pirmoje pusėje jis buvo išgelbėtas iš degančios bažnyčios, Dievo Motinos paveikslas apsipynė naujomis legendomis. Nuo to laiko Marija imta čia dar labiau garsinti, o Dievo Motina atsakydavo gausiomis malonėmis.

Paveiksle vaizduojama Švenčiausioji Mergelė su Kūdikiu ant rankų, pasipuošusi vainiku ir sidabro drabužiais. 1960 metais nustatyta, kad paveikslas nutapytas Italijos mokyklos stiliumi ir papuoštas Vilniaus auksakalių.     

Pamaldos baigėsi iškilminga procesija apie bažnyčią. Vyskupas palaimino susirinkusiuosius ir jų turėtas dievocionalijas. Klebonas kan. Petras Budriūnas dėkojo vyskupui, atlaiduose dalyvavusiems kunigams, visiems tikintiesiems bei šv. Mišiose giedojusiam  Vilniaus Aušros Vartų Švč. M. Marijos, Gailestingumo Motinos, koplyčios chorui.

Buvo verta pasidairyti ir po už šventoriaus tvoros šurmuliavusį turgelį, kuriame buvo pardavinėjami įvairūs skanėstai, namų gamybos muilas, turintis gydomųjų savybių, keramikos dirbiniai...

Krekenava, Panevėžio rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija