2010 m. rugpjūčio 27 d.
Nr. 62
(1847)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Naujasis Rygos arkivyskupas apie pastoracijos uždavinius

Mindaugas BUIKA

Arkivyskupo Zbignevo Stankevičiaus
konsekracijoje dalyvavo
Latvijos valstybės vadovai

Naująjį Rygos arkivyskupą
sveikina stačiatikių atstovai

Iš kairės: Lenkijos primas Gniezno
arkivyskupas Juzefas Kovalčikas,
arkivyskupas Zbignevas Stankevičius
ir kardinolas Janis Pujatas

Iškilmingas ingresas Latvijos sostinėje

Po rugpjūčio 21 dieną vykusių ingreso (įvedimo) į Šv. Jokūbo katedrą apeigų naujasis Rygos arkivyskupas metropolitas Zbignevas Stankevičius pradėjo savo ganytojišką tarnystę. Pirmąsias iškilmingas šv. Mišias kartu su juo koncelebravo arkivyskupas emeritas kardinolas Janis Pujatas, Rytų Europos regiono katalikų bendruomenių pagrindinis rėmėjas, Vokietijos didžiausios Kelno diecezijos arkivyskupas kardinolas Joachimas Meisneris, apaštalinis nuncijus Baltijos šalyse arkivyskupas Luidžis Bonacis bei kiti vyskupai iš Latvijos ir užsienio šalių. Pamaldose dalyvavo Latvijos valstybės vadovai ir diplomatinio korpuso nariai.

Prieš dvi savaitės, rugpjūčio 8 dieną, dalyvaujant gausiems valdžios atstovams, vyko Rygos katalikų ordinaro vyskupiškų šventimų suteikimo iškilmė. Konsekracijoje kartu su kardinolu J. Pujatu ir arkivyskupu L. Bonaciu vadovavo Lenkijos primas Gniezno arkivyskupas Juzefas Kovalčikas.

Arkivyskupo Z. Stankevičiaus konsekracijos apeigos vyko didžiausioje Rygos liuteronų katedroje, kuri iki XVI amžiaus Reformacijos buvo pagrindinė Latvijos katalikų šventovė ir kurioje iki šiol saugomos latvių tautos apaštalo ir pirmojo vyskupo šv. Meinardo relikvijos.

Naujasis Rygos arkivyskupas Zbignevas Stankevičius gimė 1955 metų vasario 15 dieną Gulbenės rajone (Jelgavos vyskupija). 1978 metais baigęs Rygos politechnikos institutą ir įgijęs automatizuoto valdymo sistemų inžinieriaus specialybę, dirbo vietinėje laivų statykloje, vėliau banke. Pajutęs dvasinį pašaukimą, 1990 metais stojo studijuoti teologijos į Liublino katalikų universitetą, kurį baigęs 1996 metų birželio 16 dieną gavo kunigystės šventimus. Ėjo vikaro tarnystę Rygos šv. Pranciškaus parapijoje, vėliau Šv. Jokūbo katedroje, buvo atsakingas už jaunimo sielovadą. Taip pat dirbo dvasios tėvu Rygos kunigų seminarijoje, dėstė Katechetų mokykloje, ėjo seserų vienuolių kapeliono pareigas. Nuo 2002 metų tęsė studijas Popiežiškajame Laterano universitete Romoje, kur 2008-aisiais apsigynė daktaratą. Grįžęs į Rygą pastaruosius pora metų vėl buvo kunigų seminarijos dvasios tėvas ir dėstytojas, vadovavo Religijos aukštųjų studijų institutui.

Bažnyčioje ir visuomenėje – vienybė ir dialogas

Arkivyskupas Z. Stankevičius pirmųjų šv. Mišių homilijoje ir po paskyrimo paskelbtame atvirame laiške tikintiesiems, išdėstydamas savo pastoracinės programos nuostatas, pabrėžė vienybės ir dialogo svarbą: „Pradedant pareigas pats brangiausias palikimas tai – vienybė ir bendramintiškumas su eminencija kardinolu Janiu Pujatu, kitais Latvijos diecezijų vyskupais, su apaštališkuoju nuncijumi arkivyskupu Luidžiu Bonaciu, – kalbėjo homilijoje naujasis Rygos arkivyskupas. – Tai vienybė su kunigais ir ištikimais tikinčiaisiais. Svarbiausia yra tai, kad esame tarsi vienas organizmas. Būsiu metropolijos galva, bet galva be kitų kūno dalių nieko negali padaryti. Kažką pasiekti galėsime tik visi drauge“.

Minėtame laiške, paskelbtame dar birželio pabaigoje, Bažnyčios hierarchas pabrėžė, kad pagrindiniu prioritetu jo pastoracijoje bus „Latvijos dvasingumo žadinimas ir atgimimas“. Jo įsitikinimu, prieš dvidešimt metų nepriklausomybę atgavusioje ir sovietinio komunizmo jungą nusimetusioje šalyje „yra didžiulis potencialas, kuris iki šiol nebuvo pakankamai įvertintas ir panaudotas“. Jam pilnai atskleisti reikalingas „atviras ir pagarbos kupinas dialogas su visuomene, konfesinio bendradarbiavimo bei meilės ir vienybės ryšių stiprinimas katalikų Bažnyčios viduje“. Inauguracijos šv. Mišių homilijoje vystydamas šią mintį, arkivyskupas Z. Stankevičius žadėjo toliau plėtoti dialogą su mokslo ir meno žmonėmis, bendrauti su pasaulietine žiniasklaida ir stiprinti katalikiškas informacijos priemones.

Atvirame laiške jis atkreipė dėmesį, kad šiuo metu tiek Latvijai, tiek ir visam pasauliui iškilę nelengvi iššūkiai ne tik dvasinėje, bet ir ekonominėje srityje. Kaip tik tai ir turi skatinti konstruktyvų dialogą „bendros vertybių platformos paieškoje“. Konkrečiai pokomunistinei Latvijos visuomenei yra svarbu „atstatyti tradicinių vertybių supratimą, kuris buvo pakirstas per totalitarizmo dešimtmečius ir vėliau, chaotiškos ir skubotos privatizacijos laikotarpiu bei dabartinėje krizėje“. Arkivyskupas pabrėžė, kad vienas iš svarbiausių Bažnyčios uždavinių yra remti ir stiprinti šeimą, „nes tai židinys, kuriame gimsta meilė“, ugdomos „pagrindinės dvasinės, moralinės ir patriotinės vertybės“.

Po ingreso iškilmių duodamas interviu tarptautinei ir vietinei žiniasklaidai, arkivyskupas Z. Stankevičius aptarė kai kurias šiandienos visuomeninio ir bažnytinio gyvenimo aktualijas. Paprašytas pareikšti savo nuomonę dėl kai kurių politinių grupių siūlymo Latvijos mokyklose įvesti privalomą Šventojo Rašto dėstymą, jis atsakė, kad Biblijos studijos yra svarbios, bet jos turi būti laisvanoriškos. Tai, anot ganytojo, reikia išsamiau aptarti su pedagogų ir tėvų organizacijomis. Arkivyskupas kritiškai atsiliepė apie kai kurių partijų rinkiminę agitaciją, vykdytą per Žolinės atlaidus Agluonos Dievo Motinos šventovėje. Kita vertus, naujasis Rygos arkivyskupas ragino visus tikinčiuosius dalyvauti spalio pradžioje įvyksiančiuose Latvijos parlamento rinkimuose. „Tai – pilietinė pareiga. Bažnyčia moko – eiti ir balsuoti. Jeigu nebalsuoji, elgiesi netinkamai, nes vengi prisiimti atsakomybę už savo šalį“, – teigė hierarchas.

Be kita ko, vienoje televizijos laidoje paklaustas, kaip jis vertina tą faktą, kad Agluonos šventovės dekanas Andris Agluonietis neseniai įsigijo 100 tūkstančių eurų vertės džipą „Mercedes“, arkivyskupas Z. Stankevičius atsakė: „Dvasininkas turi atsižvelgti į tai, koks yra šalies pragyvenimo lygis. Jis turi gyventi taip, kaip gyvena jo parapijiečiai“.

Nuotraukos iš Baznica.info

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija