2010 m. rugpjūčio 27 d.
Nr. 62
(1847)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

„Ad Fontes“  studijų savaitėje –  grigališkojo choralo meistrai

Emilija Janulytė

Grupė studijų savaitės „Ad Fontes“
rengėjų ir dalyvių prie Kražių
bažnyčios. Centre – Šiaulių
vyskupas Eugenijus Bartulis

Baigiamasis koncertas Šiaulių
Katedroje. Diriguoja profesorius
Eugeen Liven d’Abelardo

Liepos 30 – rugpjūčio 8 dienomis Kražiuose vyko IX tarptautinė Europos kultūros, grigališkojo choralo ir Bažnyčios tradicijos studijų savaitė „Ad Fontes“. Šiais metais į istorinį Žemaitijos miestelį išgyventi tūkstantmečius gyvuojančią lotyniškos Katalikų bažnyčios liturgiją, pagilinti teologijos bei filosofijos žinias rinkosi dalyviai iš Lietuvos, Latvijos, Rusijos bei Baltarusijos. „Linkiu jums ir visiems dalyvaujantiems studijų savaitėje vaisingo teologinio formavimo ir labai gražios Romos liturgijos patirties“, –  rašė sveikindamas „Ad Fontes“ studijų savaitės rengėjus ir dalyvius  Apaštalinis nuncijus Lietuvoje arkivyskupas Luigi Bonazzi.

Europoje svarbus įvykis

Šiemetinė studijų savaitė „Ad Fontes“ iš anksčiau vykusiųjų išsiskyrė tuo, kad renginyje dalyvavo pasauliniu mastu  pripažinti grigališkojo choralo meistrai.  Į Vilniaus universiteto   Filosofijos fakulteto organizuojamą studijų savaitę atvyko  grigališkojo choralo profesorius iš Olandijos Eugeen Liven d’Abelardo, kuris vedė grigališkojo choralo meistriškumo kursus vyrams. Moterų meistriškumo kursų grupę kuravo Graco (Austrija) muzikos universiteto grigališkojo choralo dirigentė, lietuvė Adrija Vilma Čepaitė. Dar viena renginio naujovė – pirmą kartą grigališkojo choralo giedojimo buvo mokomi ir vaikai. Su jais dirbta pagal visame pasaulyje žinomą garsios amerikiečių muzikos pedagogės ir ugdytojos Justine’os Ward metodą.

Pasak studijų savaitės organizatoriaus VU Filosofijos fakulteto lektoriaus Mindaugo Kubiliaus, studijų savaitė „Ad Fontes“ tapo svarbiu kultūriniu įvykiu ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje.

Renginį vainikavo koncertai

Rugpjūčio 3 dieną studijų savaitės rengėjus ir dalyvius aplankė, iškilmingas šv. Mišias aukojo bei visus dalyvaujančius laimino Šiaulių vyskupas  Eugenijus Bartulis. Pagrindinis „Ad Fontes“ akcentas – tradicinės lotyniškosios Romos liturgijos šventimas, o studijų savaitė buvo gausiai vainikuota koncertais, kuriems programas ruošė  profesorius Eugeen Liven d’Abelardo, o diriguoti padėjo magistrė Adrija Vilma Čepaitė.

Meistriškumo kurso dalyviai – dešimt vyrų ir  keturiolika moterų – gražiai įsiliejo ir  į VII Tarptautinio Tytuvėnų vasaros festivalio programą – rugpjūčio 7  dieną koncertavo Joniškio Švč. Mergelės Marijos bažnyčioje. Antrasis koncertas buvo surengtas rugpjūčio 8-ąją Šiaulių Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus Katedroje.

Vyskupo puokštės

Lietuvos muzikos ir teatro akademijos lektorius Jonas Vilimas dėkojo koncerte dalyvavusiam Šiaulių vyskupui Eugenijui Bartuliui už unikalią galimybę koncertuoti svarbiausioje vyskupijos šventovėje. „Šiaulių vyskupija yra jauniausia, tačiau joje vyksta nuostabiausi dalykai, – kalbėjo lektorius. – Vienas jų – Kražiuose vykstantys „Ad Fontes“ studijų kursai, kurie yra ir paprasti, ir sudėtingi. Paprasti, nes į juos susirenka katalikai, sudėtingi, nes tų kursų paskirtis – gilintis bei atskleisti Bažnyčios turtų esmę.“

Mindaugas Kubilius pristatė 118 psalmę – pačios ilgiausios Psalmyne – tekstą bei jo prasmę. „Tegul visas jūsų gyvenimas būna padėka“, – kreipdamasis į giedotojus bei teikdamas gėlių puokštes dirigentams sakė Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis.

„Ad Fontes“ studijų savaitėje dalyvavo  ir  Šiaulių katedroje grigališkąjį  choralą giedantys vyrai. Šiaulių katedros grigališkojo choralo, lapkritį švęsiančio įsikūrimo dešimtmetį, vadovė Diana Astrauskienė tikina, jog besidomintiems „Ad Fontes“ studijų savaitė suteikia unikalių galimybių. Ji džiaugėsi, kad dalyvauti šiame renginyje galėjo ne tik pradedantieji choralistai.

„Ad Fontes” studijų savaitės dalyviams buvo įteikti Vilniaus universiteto Filosofijos fakulteto sertifikatai. „Ad Fontes” kursas yra pripažintas LMTA Instrumentinės ir chorinės muzikos fakulteto ir įvertinamas 2 kreditais LMTA studentams.

Tarptautinė Europos kultūros, grigališkojo choralo ir Bažnyčios tradicijos studijų savaitė „Ad Fontes“ baigėsi rugpjūčio 8-ąją  grigališkojo choralo koncertu Šiaulių katedroje.

Pauliaus Stonio nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija