2010 m. rugsėjo 1 d.
Nr. 63
(1848)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Užkrečiantys pavyzdžiai

Svėdasų krašto talentų sambūris

Vytautas Bagdonas

Renginio dalyviams koncertuoja
dvi draugės ir netolimos kaimynės,
dar taip neseniai buvusios Lietuvos
muzikos ir teatro akademijos
studentės Renata Buzėnaitė (kairėje)
ir Sandra Skukauskaitė

Turėjo apie ką parodoje pasikalbėti
ir savo darbus atvežusios Onutė Šukienė
(kairėje) bei Birutė Giedraitienė

Savo eiles skaito svėdasiškių literatų
klubo „Sietuva“ vadovė Alma Švelnienė

Sambūryje dalyvavusios balsingosios
svėdasiškės irgi nusprendė padainuoti.
Joms pritarė ir akordeonu
akomponavo Onutė Jėckienė

Dainuoja Algimantas Baronas

Bendra „deimančiukų“ fotografija

Onutė Šukienė iš Gykių kaimo (kairėje)
muziejui savo pačiomis rankomis
prieš trisdešimtį metų siūtą lininę
suknelę. Ją priima renginio
vedėja Aldona Bagdonienė

Su pirmosios Vaižganto mažosios
premijos „Už kūrybinius nuopelnus
Svėdasų kraštui“ laureate Irena
Guobiene (dešinėje) bendrauja renginio
organizatorė ir vedančioji kultūros
darbuotoja Aldona Bagdonienė

Svėdasų seniūnijos seniūnas
Valentinas Neniškis

Daujočiuose gyvenanti Irina Gudelienė
(dešinėje) kabina savo tapybos darbus
ant muziejaus sienos. Šalia – svėdasiškė
bibliotekininkė, suvenyrų kūrėja Dalia
Paulauskienė

Liepos 17-ąją į Svėdasų krašto (Vaižganto) muziejų Kunigiškių kaime rinkosi žmonės nešini medžio skulptūromis, tapybos darbais, mezginiais ir audiniais. Tą šeštadienį čia vyko trečiasis Svėdasų krašto talentų sambūris „Ieškokime „deimančiukų“ savyje ir šalia savęs“, kurį organizavo Svėdasų krašto (Vaižganto) muziejus, Vaižgantiečių klubas „Pragiedrulys“ ir Anykščių kultūros centro Vaitkūnų skyrius.

Muziejuje buvo surengta darbų paroda: svėdasiškė juostų audėja Aušra Petniūnaitė išdėliojo margaspalves tautines juostas, butėniškis Audrius Mikuckis šį kartą  pradžiugino medinėmis skulptūromis. Daujočių kaimo gyventojos Irinos Gudelienės nuostabūs tapybos darbai labai derėjo ant senovinės mokyklos-muziejaus lauko sienos. Dovilė Buzėnaitė eksponavo unikalius siuvinėtus paveikslus, Alma Kuolienė irgi atnešė siuvinėtų piešinių ir nėrinių, o Genė Kovienė užtiesė gražią staltiesę. Gykių kaimo gyventoja Onutė Šukienė atsivežė ne tiktai savo, bet ir dukros Marijos Šukytės siuvinius bei kitokius rankdarbius. Onutė garsėja ir kaip puiki šeimininkė, tad visus pradžiugino ir namine duona, skaniais sūriais, o iš sviesto pagaminta... karvutė papuošė po renginio oficialiosios dalies organizuotą kuklių vaišių stalą. Ne vieno renginio dalyvio akys „užkliuvo“ už vaitkūnietės Rūtos Kirkliauskaitės, svėdasiškės bibliotekininkės Dalios Paulavičienės sukurtų įstabių suvenyrų, daujotiškės Elvyros Kaušpėdienės numegztų margaspalvių kojinių ir pirštinių, svėdasiškių Onutės Jėckienės ir Birutės Giedraitienės nėrinių. O praėjusių metų Vaižganto mažosios premijos „Už kūrybinius nuopelnus Svėdasų kraštui“ laureatė Irena Guobienė vieną muziejaus sieną papuošė „Tautiška giesme“. Šį darbą apžiūrinėdami parodos svečiai taip ir nesuprato, ar Lietuvos himno raidės audekle yra išsiuvinėtos ar numegztos. Darbštaus ir sumanaus svėdasiškio Algimanto Barono rankų palytėtos muziejuje „pražydo“ įvairiaspalvės medinės tulpės. Žavėjo ir fotografų darbai. Svėdasų J.Tumo-Vaižganto gimnazijos moksleivė Simona Bagdonaitė sukūrė fotografijų ciklą „Padangių egzotika“. Jaunoji vaitkūnietė savo nuotraukomis parodė, kokie įdomūs, išraiškingi ir nepakartojami gali būti debesys.  Oro gynybos bataliono atstovas ryšiams su visuomene iš Gykių Raimundas Kovas atvežė parodai nuotraukų su Svėdasų vaizdais. Na, o kunigiškiečio,  auksinių rankų meistro  Jaroslavo Vetenkio kūrinys į muziejų tiesiog būtų net netilpęs. Tai – ornamentuotas kryžius, papuošęs muziejaus kiemelį.

Svėdasų krašto „deimančiukų“ darbų parodos organizavimas – tai tik dalis tradicinio talentų sambūrio. Kita renginio dalis buvo meninė, nes muziejaus kiemelyje pasirodė balsingieji Svėdasų krašto „deimančiukai“. Savo dainomis šventės dalyvius džiugino svėdasiškė Onutė Jėckienė ir Algimantas  Baronas. Lietuvos muzikos ir teatro akademijos absolventės  Sandra Skukauskaitė ir Renata Buzėnaitė kraštiečiams atliko keletą įsimintinų dainų. Svėdasų seniūnijos seniūnas Valentinas Neniškis, pasidžiaugęs tokiu talentų sambūriu, irgi pagrojo lūpine armonikėle.

Žinoma, nebuvo pamiršti ir tie „deimančiukai“, kurie jau iškeliavo amžinybėn. Šį kartą tyloms minute buvo pagerbtas vaitkūnietės Danutės Šukienės atminimas. Ji aktyviai dalyvaudavo ir parodose, ir talentų sambūriuose.

Visiems ankstesnių metų sambūrių dalyviams prisiminimui buvo dovanotos įrėmintos spalvotos fotografijos, o naujiesiems, pirmą kartą dalyvavusiems tokiame renginyje, įteiktos specialiai parengtos „Dėkavonės“.

Svėdasų krašto „deimančiukų“ sambūrius numatyta organizuoti ir ateityje, todėl buvo išrinktas ir tokio sambūrio vadovas. Seniūnės pareigos patikėtos ir „laimės pasaga“ įteikta svėdasiškei tautodailininkei, dainų kūrėjai Onutei Jėckienei.

Po oficialiosios dalies visi susirinko į muziejų, kur pabendravo prie arbatos, kavos ar gaiviųjų gėrimų puodelio, saldumynų, pasivaišino Onutės Šukienės paruoštais gardėsiais, dar susibūrė ir bendroms dainoms.

Renginio organizatorė ir vedėja Aldona Bagdonienė, atsisveikindama pacitavo nenuilstančio „deimančiukų“ ieškotojo kraštiečio rašytojo kanauninko Juozo Tumo-Vaižganto žodžius: „Tikras kūrėjas, idėjos gimdytojas, kuria laisvėje ir nelaisvėje, klėty ir prieklėtyje, nes... turi kurti, nes negali nekurti: kas sieloje susidaro, turi pasireikšti...“

Anykščių rajonas
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija