2010 m. rugsėjo 3 d.
Nr. 64
(1849)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Bendruomenėse

Koplytstulpiai sukilėliams ir knygnešiams

Bronius VERTELKA

Iš kairės: Lietuvos tautodailininkų
sąjungos Panevėžio krašto pirmininkas
Vidas Mažukna, drožėjas Adolfas
Teresius iš Garliavos. Dešinėje –
medžio drožėjas Julius Vaupšas

Mons. Petras Kuzmickas
prie koplytstulpių knygnešiams

Kun. dr. Rimantas Gudelis (kairėje)
ir rajono meras Povilas Žagunis

Koplytstulpius šventina
kun. Virginijus Veilentas

Rugpjūčio 1-ąją Panevėžio rajone, Kučių kaime, Bistrampolio dvaro teritorijoje, buvo pristatyti ir pašventinti keturi koplytstulpiai,  išdrožti medžio skulptūrų plenere „Istorinių įvykių – knygnešystės ir 1863 m. sukilimo įamžinimas Bistrampolio dvare“. Dirbinių autoriai – Adolfas Teresius iš Garliavos, Gintautas Akstinas iš Druskininkų, Kalvarijoje gyvenantis Antanas Lastauskas ir pasvalietis Kęstutis Krasauskas. Kūrybai juos sukvietė kun. dr. Rimantas Gudelis.

1863 m. liepos 31 dieną įvyko kun. Antano Mackevičiaus vadovaujamų sukilėlių mūšis su caro kariuomenės daliniu prie Bistrampolio dvaro. Mūšyje dalyvavo ir dvaro savininkas Vladislovas Bistramas. Caro valdžios susektas, jis turėjo bėgti į užsienį, ketverius metus gyveno Drezdene ir galiausiai galėjo grįžti į Lietuvą  ir perimti savo tėvų dvarą.

Medžio drožėjas A. Teresius pasakojo, kad drožti buvo sudėtinga. A. Mackevičius buvo kunigas, pats dalyvavo mūšiuose, todėl reikėjo pavaizduoti to meto dvasią. Koplytstulpius, skirtus 1863 metų sukilimui ir sukilėlių vadui kun. A. Mackevičiui, pašventino Lietuvos karinių oro pajėgų  kapelionas kun. Virginijus Veilentas.

Po to  per parką visi ėjo link koplytėlės, kur laukė pastatyti koplytstulpiai  knygnešiams, rizikavusiems savo gyvybę nešusiems šviesą ir kultūrą. Po valstiečių sukilimo prasidėjo lietuviškos spaudos draudimas. Skulptūra vaizduoja atverstą knygą  su poeto Justino Marcinkevičiaus žodžiais, kita skulptūra simbolizuoja slapčiomis nešamas knygas. Abi skulptūras nuspręsta statyti greta, kad jos sudarytų vientisą skulptūrinę kompoziciją.

Kun. dr. R. Gudelis koplytstulpius pašventinti pakvietė mons. Petrą Kuzmicką, šį rudenį švęsiantį 100 metų sukaktį, galbūt vienintelį gyvą žmogų, prisimenantį drąsųjį knygnešį Jurgį Bielinį.

Koplytėlėje yra autentiškas kryžius, prie kurio netoli Suosto, važiuodamas į Vilnių, ištiktas širdies smūgio mirė J. Bielinis. Kadaise dvare veikė lietuviška mokykla. Dvaro sodininko Masiliūno sūnus Kazimieras tapo Lietuvos švietimo viceministru, pirmasis į lietuvių kalbą išvertė „Iliadą“ ir „Odisėją“.

 Dabar Bistrampolio dvaras – didingų muzikos festivalių centras. Meras Povilas Žagunis dėkojo visiems, ypač kun. dr. Rimantui Gudeliui, prikėlusiems dvarą gyvenimui.  Rajono vadovas koplytstulpių kūrėjams įteikė  knygą apie Panevėžio rajoną, kun. dr. R. Gudelis – diplomus. Iškilmėje smuiku grojo Sigita Sičiūnienė su dukra Paulina.

Kučių kaimas,
Panevėžio rajonas
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija